Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V Jakubské se otevřela nesmrtelná kavárna Atrium

V Jakubské se otevřela nesmrtelná kavárna Atrium

V okolí obchodního domu Kotva příjemné posezení nad dobrou kávou najdete jen těžko. Nedávno tu však vznikl nový podnik Atrium, jehož návrh vytvořili architekti Mikuláš Novotný a Vojtěch Fejlek. Autoři se potkali na UMPRUM v ateliéru, který vedlo berlínské studio Raumlabor. Od té doby pracují na společných zakázkách. Centrálním motivem kavárny, jak již sám název napovídá, je atrium, které slouží jako rušné náměstí spojující jednotlivé prostory. To však není zdaleka vše, co projekt nabízí.

KÁVA NA NÁMĚSTÍ

Architekti byli přizváni už k výběru vhodného objektu v centru Prahy, kde měla skupina investorů v plánu otevřít kavárnu, bistro a bar. Zadání nebylo ještě přesně formulované a dotvářelo se přímo pro vybrané místo. „Program měl zatím jen hrubé obrysy, takže jsme dostali volnou ruku ke zpracování dispozičního řešení jednotlivých prostor i celého objektu. Tím, že nás zadavatel na začátku neomezil přesnými požadavky, získal možná projekt kvality, které by při striktním zadání  neměl. Myslím, že to byl chytrý tah, a jsme za tu příležitost rádi. Další kroky už samozřejmě probíhaly formou intenzivního dialogu. Komunikace s investorem a vzájemné sdílení nápadů nás obohacuje a baví,“ vypráví o projektu Mikuláš.

Vizualizace představuje jádro projektu: prostorné atrium, které je zároveň centrem společenského dění.  

Architekti zbavili prostor zbytečných příček a vyčistili ho od předešlých zásahů. „Pro celý projekt je zásadní nadšení investora a všech zúčastněných. Bez něj bychom nemohli objektu vrátit tolik z jeho původních kvalit. Velkou část rekonstrukce udělal zadavatel vlastníma rukama. Dokonce i za barem tráví skoro každý den,“ doplňují autoři projektu.

Návrh budoucí kuchyně a pivnice, která bude součástí další fáze projektu. 

Mikuláš a Vojtěch určili srdcem kavárny atrium, které se funkcí blíží náměstí: odsud pak vedou cesty do jednotlivých a vzájemně oddělených částí. Dvorek je tak přirozeně nejživějším místem tohoto rozcestí. Společenskou funkci skvěle plní i dřevěný bar zavěšený na okno: zatímco u něj postávají lidé, barista připravuje kávu a oknem ji poté podává přímo na ulici. Interiér tak zároveň funkčně přesahuje do exteriéru.

V Atriu si můžete vybrat mezi různými typy sezení. Pokud vás čeká schůzka, anebo hledáte klidné zázemí k práci, zamiřte do hlavní místnosti se stolky a židlemi. Rychlou kávu a osobnější kontakt s personálem zase najdete na barových židličkách umístěných podél stěn a oken, nebo přímo na baru. Z každé části kavárny je zároveň dobrý rozhled: máte tak skvělý přehled o prostoru. Většina nábytku a dřevěných prvků vyrobil na zakázku truhlář Jan Urban dle návrhu architektů.

DETAIL JAKO CÍL

Interiér počítá se změnami v čase. „Nezařaditelnost projektu do konkrétní doby je pro nás komplimentem. Pokud člověk příliš podlehne současnosti, třeba co se týče materiálů, snižuje tím životnosti návrhu,“ míní Vojtěch, „použili jsme proto ve velké míře dřevo, které bude přirozeně stárnout a stále vypadat dobře.“

Materiálovou podstatu projektu řešili architekti opravdu důkladně. Pracovali zejména s předvídatelnými materiály. „Zní to jako klišé, ale málokterý materiál je prověřen do takové míry jako dřevo. Nejde jen o to, že dobře stárne a nevylučují se z něj žádné škodlivé látky, ale také o jeho veskrze pozitivní vliv na lidskou psychiku,“ vysvětlují.

„Soustředili jsme se také na funkčnost. Nejvíce namáhaná barová deska v budoucí pivnici bude například z nerezu,“ tvrdí. Podlahu v chodbě pokrývá odolná cihelná dlažba. U baru a v hlavní místnost architekti použili teraco v kombinaci s  jemně vzorovanými cementovými marockými dlaždicemi.

Nadčasové jsou nejen materiály, ale i jednoduché barevné řešení prostoru. „V tomto směru pro nás byl inspirací například milánský Bar Luca, berlínský bar Mein Haus am See či vídeňské Café Leopold Hawelka. Tyto interiéry příliš nepodléhají době a jsou inspirativní svou jednoduchostí i vybavením,“ upřesňuje Mikuláš.

Kavárnou však Atrium nekončí. V budoucnu se tu otevřou další prostory – v první části nejblíže k ulici se dnes nachází provoz kavárny, směrem dozadu se potom objeví pivní bar a nejhlouběji v dispozici bude ležet bistro.

___________________________________________________________________________________

Café Atrium

Jakubská 12,  Praha 1

facebook

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Štěpán Klíma

Publikováno: 20.01.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...