Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Na adrese Petrské náměstí 7 sídlí obchod s designovým nábytkem mimo jiné z Itálie a Británie, jehož služby sahají daleko za samotný prodej. Jmenuje se Aglas Furniture a jeho majitelka Karina Fisun vám i celé bydlení navrhne, pokud máte zájem.

Najdete tu mnoho kousků z dílen menších zahraničních značek typu Etro či Porta Romana, ale i větších společností jako třeba italských Busnelli, firmu s padesátiletou tradicí a výrobce kvalitních sedacích souprav, z nichž se několik produktů dostalo například i do newyorského Museum of Modern Art.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Zaujala nás i firma Miniforms se svými čistými liniemi i důrazem na přírodní materiály. Dánská nábytkářská firma Mater, již tu rovněž najdete, je zase přeborníkem v řemeslné výrobě a šetrnosti k životnímu prostředí. Tradiční metody výroby používá i CC Tapis, firma specializovaná na ručně pletené koberce s historií technik sahajících až do Persie a 40. let 20. století. 

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Vybírat můžete i z řady jemných doplňků - polštářů, které pochází z návrhů samotné majitelky, tapet, pokojových vůní i ozdobných střapců či konzol. 

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Nedávno byla v obchodě zřízena i menší knihovna a knihkupectví  - přečíst a koupit si tu můžete několik převážně zahraničních knih a časopisů o designu a architektuře, které jsou v Čechách obtížně k sehnání. Jmenujme alespoň magazín Wallpaper či kousky od nakladatelství Gestalten - například úspěšný a čtivý magazín o designu The Monocle, Guide to Better Living či kniha o skandinávském designu Northern Delights. Atmosféru Londýna, kde zakladatelka Karina Fisun vyrůstala, pak navozuje jeden ze stylových průvodců

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Když bylo Karině 11 let, odjela z Prahy studovat do Londýna. S Karinou jsme si povídali o jejím původu, impulsech, jež ji přivedly k založení Aglas Furniture i konceptu prodejny.

Vystudovala jste mezinárodní obchod v Londýně, kde jste i vyrůstala. Kdy a jak jste se začala zajímat o interiérový design?

Estetika interiéru mě zajímala odjakživa. Jeden z mých spolubydlících na vysoké škole studoval architekturu a protože jsme jako studenti mohli navštěvovat téměř jakékoliv přednášky, postupně jsem s ním začala chodit na všechny o interiérovém designu. Tehdy jsem se například naučila hodně o rekonstrukcích interiérů a nějakou dobu jako brigádnice v realitní kanceláři dohlížela na renovace nemovitostí.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Proč jste se nechtěla věnovat mezinárodnímu obchodu?

Nikdy jsem nechtěla pracovat v bankovní sféře, jak by si otec přál. Děsila mě představa, že trávím dlouhé hodiny u počítače, analyzuji trh a zkoumám grafy.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Proč jste se poté přestěhovala do Prahy?

Do hlavního města, kde žije moje rodina, jsem přišla v roce 2008 hlavně kvůli finanční krizi, která velmi zasáhla Londýn. Tehdy jsem tam neviděla dostatek prostoru pro sebeuplatnění.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Jaký impuls vás vedl k založení obchodu?

Chodila jsem kolem obchodů a uvědomila jsem si, že mohu nabídnout něco jiného než všichni ostatní na tuzemském trhu. Tak v roce 2009 začal fungovat Aglas furniture.

Na jakých zajímavých realizacích jste se podílela? Které patří mezi vaše neoblíbenější?

Vytvořila jsem například interiér butiku Caramello, který prodává boty a oblečení od italských návrhářů. Užila jsem si práci na Emblem Hotelu a steakhousu George Prime Steak, kde u obou realizací koncept vymyslela architektka Alison McNeil. Já jsem pak vymýšlela konkrétní kompozici nábytku a vybírala vše od koberců po kombinace barev či látek. Nyní intenzivně pracuji na mořské tratorii Al Mare. Otevřít by se měla koncem ledna. Obecně mám raději komerční realizace, jsou pro mě zábavnější – klient vám většinou dovolí mnohem více, než když navrhujete jeho vlastní dům, to je mnohdy velmi citlivá záležitost.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Právě za interiér butiku Caramello byla Karina nominována organizací New Design Britain do užšího výběru na ocenění nejlepšího začínajícího interiérového designéra v rámci May Design Series pro rok 2015.

Používáte při navrhování počítač?

Ne, mám pocit, že detaily projektu jsem schopna procítit více, když kreslím rukou.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

KNIHY A NÁBYTEK V HARMONII

Jaký je koncept Aglas furniture? Čím je vaše nabídka specifická?

Snažíme se nabízet jiný styl než většina prodejců na trhu. Všechny produkty musí splňovat tři kritéria: mít špičkový design, odpovídající kvalitu a cenu. Nabízíme okolo deseti značek, mnoho z nich není moc známých: občas mi přijde, že u velkých slavných firem platí zákazník pouze za jméno. Snažíme se zajistit reprezentaci na tuzemském trhu i pro menší, ale zajímavé firmy. Prodáváme věci z přírodních materiálů od látek po stoly. Dřevo patří mezi naše oblíbené materiály.

Jak vznikl název obchodu?

Nikdy jsem nechtěla, aby byl obchod ztotožňován s mou osobou. Přála jsem si, aby firma začínala na písmeno A, aby byla ve spisu společností vždy na prvních místech. Seděli jsme jednou s kamarády a najednou nás napadlo slovo Aglas.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Jaké kousky z vašeho sortimentu máte ráda?

Miluji naše pohovky. Jsou velice osobité a odrážejí italskou historii. Jmenovat mohu anglickou firmu Meadowmead, která sdružuje značky John Sankey a Henderson Russell. Používá tradiční metody, dokonce má akreditaci od státu na vyučování čalouníků, kteří procházejí jejím školením a mají pak nárok na certifikaci. U Meadowmead si také můžete navrhnout vlastní sedačku z téměř  jakéhokoliv materiálu a jeho kombinaci přesně podle vašich představ.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Máte svůj oblíbený styl?

Mám ráda art deco. Líbí se mi, jak se v té době používaly a kombinovaly materiály. Jinak si myslím, že každý styl má něco do sebe, pokud je dobře sladěn s interiérem. Co se mi nelíbí samo o sobě, vypadá třeba  skvěle v kombinaci s jiným produktem nebo prostředím.

Pozorujete nějaké rozdíly mezi českým a zahraničním trhem?

Za hranicemi lidé častěji riskují a jsou odvážnější při zařizování interiéru. Líbí se mi extravagance - kdybych byla sobecká a nabídka se řídila jen mým vkusem, je celý obchod plný výstředních věcí. V České republice však nejsou experimenty tolik vítané.

Hodně cestujete, máte nějaká oblíbená místa v Čechách nebo v cizině? Kde se dnes cítíte být doma, v Londýně, nebo v Praze?

Nejraději mám New York pro jeho jinakost a bohatou architekturu. Doma se cítím jak v Londýně, kde jsem vyrůstala, tak v Praze, kde mám rodinu. Díky svým osobním i profesním zájmům jsem stále na cestách.

Nedávno jste do svého sortimentu zařadili i knihy. Proč?

Měla jsem pocit, že v Praze si knihy o designu koupíte málokde. Navíc se harmonicky doplňují s nabízeným designovým nábytkem. Plánuji nabídku stále rozšiřovat o další knihy o architektuře, designu i módě. Navíc si neúčtujeme poštovné, a tak jsou naše knihy levnější než třeba na Amazonu.

Nábytek - Aglas furniture: od nábytku přes realizace po knihy

Aglas furniture je opravdu všestranné a přívětivé místo. Výběr nábytku si tu můžete zpříjemnit čtením i dobrou Nespresso kávu - kávovar je volně k užití a ke čtení vám mnohdy nabídnou i sušenky, aby jste se tu cítili co možná nejvítaněji, téměř jako doma. A pokud si s něčím nevíte rady, zkušený personál vám rád poradí. Velkou předností obchodu je jeho široké portfolio produktů a služeb - kromě široké nabídky literatury o interiérovém designu, zde potkáte i neobvyklé barevné kombinace, voňavé doplňky, autorské polštáře či produkty komorních firem, které byste na tuzemském trhu hledali jen velmi obtížně. Nabídku harmonizuje i kvalitní servis ušitý na míru kdejakým přáním. Příště, až budete mít cestu kolem Petrského náměstí, určitě neváhejte a vstupte!

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, archiv Aglas furniture

Publikováno: 03.02.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...