Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Betonová poezie: Drsný materiál, co má charakter

Betonová poezie: Drsný materiál, co má charakter

Beton v sobě skrývá mnoho paradoxů, obzvláště v kombinaci s designem. Znali ho již antičtí stavitelé, přesto do oblasti designu pronikl teprve nedávno. Stal se základním kamenem architektury 20. století, který dodnes budí rozporuplné reakce. Někteří ho opěvují jako supermoderní vysoce technický materiál a nachází v něm estetické hodnoty, jiní rozpačitě odkazují na relikt doby minulé, zejména v souvislosti s architekturou. Nechte se překvapit jeho širokým využitím od jednoduchých základů až k originálním doplňkům.

Povrch je základem každého interiéru. Jak adaptovat beton na stěny či podlahy na následujících řádcích, ukazuje například vzor Béton Calade od francouzské značky Polyrey, kterou u nás zastupuje společnost TAUN.

Polyrey BÉTON CALADE

Výrobce StoneslikeStones přináší vysoce kvalitní kámen, který dohromady pojí pryskyřice. Výsledkem jsou industriální panely MSD Beton, které vyniknou na větších plochách, a to v komerčních i rezidenčních prostorách.

Ze stejné produkce pochází i povrchy Rollbeton. Firma StoneslikeStones zpracovala betonové tapety do působivých panelů. Lehký a přizpůsobivý materiál hravě zapadne do kterékoli části interiéru.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/industrial-86938.jpg

Pevné jako cement, plné života jako dřevo. To vše v sobě pojí cementové dřevotřískové desky VIROC®, jež nabízí firma HPL Service CZ s.r.o. Vybírat můžete z broušených či neopracovaných variant, které připomínají surový beton. Výhod má tento povrch nespočet: je ekologický, nehořlavý, zvukotěsný, tepelně izolační a velmi snadno se instaluje.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/viroc-cerny-brouseny-povrch.jpg

Broušená varianta VIROC® v černé.

VIROC® CEMENTOVÉ DŘEVOTŘÍSKOVÉ DESKY | Insidecor - Design jako životní styl

Nebroušený černý povrch VIROC®.

Výsledek obrázku pro popular kindergarten viroc

Realizace s použitím materiálu VIROC®. Popular Kindergarten, Cacém, Portugalsko.

Společnost Němec má bohaté zkušenosti s náročnými realizacemi v oblasti špičkových povrchů. Epoxidová stěrka Betonepox je voděodolná i bez lakování, a proto je dokonalým doplňkem do koupelen, kuchyní a dalších prostor, které přijdou do styku s vodou. 

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/inspiration/1-65582.jpg

Betonová podlaha Nuvolato s hlazeným povrchem si s náročnými podmínkami nezadá. Snese vysokou zátěž a odolá i přírodním vlivům. V BOCA ji najdete ve čtyřech barevných odstínech.

Betonová podlaha Nuvolato | Insidecor - Design jako životní styl

I dilatační spáry mohou mít své kouzlo. Architekt je zde ponechal a o to více vyniká jednoduchá estetika velké betonové plochy.

Kolekce Hup Upgrade italského výrobce Del Conca na to jde od podlahy. Keramické dlaždice v betonové úpravě interiér zchladí a opticky sjednotí. Potom již přichází na řadu nábytek a doplňky. Firma Elite Bath nabízí širokou škálu formátů a různá barevná provedení.   

Products | Del Conca Tiles

Návrh dlaždic pro restauraci Ambiente Pasta Fresca má na svědomí studio Llev. Na tmavý beton Pandomo použili designéři speciální bílou barvu a vyhráli si s dekorativními florálními motivy.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/ambiente-1.jpg

Španělský koncern Porcelanosa je králem obkladů všeho druhu. Kolekce Mosaico hýří barvami a různými typy materiálů. Vzor World Hexagon Texture Grey připomíná medové plástve – v kamenné podobě. Mozaiky dodává společnost Design Bath.

Insidecor - Design jako životní styl

Kuchyně SieMatic SE 3003 R od firmy STOPKA díky tmavému matnému provedení působí, jakoby byla převlečená do betonu. Zapomeňte na kličky a madla – čistý minimalistický vzhled zajišťuje systém MaticMotion, vše otevřete dotykem ruky či nohy. 

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/csm-siematic-pure-044-1005a13153.jpg

Přesuňme se pomalu od stěn a povrchů k dalšímu klíčovému elementu každého interiéru – osvětlení. Nástěnné svítidlo Camouflage od značky Flos skvěle poslouží jako oslí můstek mezi povrchem a svítidlem. Zhasněte jej a po svítidle není ani stopy  je součástí povrchu. Prodává jej společnost Hagos, která se specializuje na italská svítidla.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/pm-flos-outdoor-2017-flos-outdoor-2017-c1-002bw.jpg

Hru drsného betonu a světla představuje také realizace v pražských Dejvicích od studia Flat White. V kombinaci s jasným světlem vůbec není ponurý, ba naopak.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/inspiration/mg-8687-big.jpg

Že beton není jen současnou záležitostí, dokazuje sám Le Corbusier a jeho lampa Borne Béton Grande navržená pro Unité d’habitation v Marseille na počátku 50. let. Celou bytovou jednotku lemují betonové rámy a svítidla jdou s ruku v ruce s celý konceptem. Dodnes je vyrábí firma Nemo, kterou u nás zastupuje společnost Hagos.

BORNE BÉTON GRANDE

Lampy byly v roce 1952 použity také pro přehradu Bhakra v Indii.

Závěsné svítidlo Djembé má podle svého tvůrce, designéra Joana Gaspara, distribuovat světlo podobně jako hudební nástroje produkují tóny. Kamenné lustry najdete u firmy Light Works.

http://www.insidecor.cz/public/content-images/cz/product/marset-lr-djembe-suspension-with-ambience-2-903x602.jpg 

Betonová barvená svítidla Aplomb od italské značky Foscarini jsou ideálním společníkem do kuchyní čí jídelen. Umístěné nad bar či jídelní stůl udělají tečku za vyladěným interiérem. Bílou, šedou či hnědou variantu nabízí Stockist, Bulb, Hagos a Designpropaganda.

Bulb, Stockist

Stůl Still je o kontrastech, a i přesto navozuje harmonii. Kombinace technologie a přírodního materiálu je nadčasová. Kónické nohy z betonu nesou desku z masivního dřeva. Prodává ho firma Punto Design – specialista přes italský design.

Still - stůl s příjemně kontrastními materiály | puntodesign.cz

V Punto Design najdete i betonový stůl Boiacca Concrete, solidní minimalistický kus nábytku vyztužený nerezovou ocelí.

Boiacca - jedinečný stůl z betonu na ven i dovnitř | puntodesign.cz

Lampy Aplomb od Foscarini v kombinaci se stolem Bioacca Concrete.

Základ konferenčního stolku Twist tvoří beton na kovové konstrukci. Otočná deska se přizpůsobí potřebám majitele i interiéru. Výrobky značky Lyon Béton seženete v obchodě Designpropaganda.

Twist - Table de Salon

Stolečky mladé dánské značky Cozy Living Concrete vnesou do interiéru útulnost severských obydlí. Černě lakovaná ocel dokonale sedí dohromady s betonovým povrchem. Stockist dodává tři různé velikosti stolku.

Konferenční stolek Cozy Living Concrete Round | Insidecor - Design jako životní styl

Stolek Fifty z betonových vláken je dalším zástupcem firmy Stockist. Má duté jádro, tudíž je relativně lehký i přes svůj masivní vzhled.

Stolek House Doctor Fifty | Insidecor - Design jako životní styl

 

Beton se stále více prosazuje i v interiérech a tvůrci hledají nové možnosti v oblasti produktového designu. Designéři zkoumají, co všechno beton snese, když přijde na design.

Florian Schmid svůj nábytek doslova šije ze speciálního, tzv. betonového vlákna.

V 50. letech vzniklo mnoho ikonických kusů, které se dnes vrací v plné síle. Švýcarský designér Willy Guhl navrhl křeslo Loop v roce 1954.

NOT from our partners, but could be included in the article - contemporary concrete furniture

Stolek Arc navrhla architektonická kancelář Foster + Partners pro značku Molteni&C. Podařilo se jí zachytit beton v křehké a proměnlivé formě.

Rainer Mutsch vytvořil z cementových vláken modulární sofu Dune, která přímo vyzývá k lenošení.

Dune by Rainer Mutsch 

Tetris, aneb betonový úložný prostor podle studia fries/zumbühl. Pro švýcarskou značku Eternit duo navrhlo nepřehlédnutelný doplněk v podobě betonové geometrie.

http://www.garden-styling.ch/new/assets/images/products/isolated/big/tetris_10.jpg

Pokud se necítíte na betonové dobrodružství v interiéru, vázy a květináče jsou ideálním způsobem, jak jej do interiéru dostat v přiměřeném množství. Váza Trophy je k dostání u Designpropaganda a umně kombinuje přírodní motivy s těžkým betonem – jelen obklopený květinami přeci dává smysl.  

Váza Trophy

Kaleidoscope je betonová plastika, která v sobě ukrývá zrcadlo. Lesklý povrch se dokonale snoubí s ostrými hranami hrubého povrchu. K dostání je u společnosti BoConcept.

Beton je známý pro svou odolnost, tepelně izolační vlastnosti a široké možnosti tvarového odlévání. Navozuje industriální nádech – ale stačí jen drobný náznak a celý prostor dostane úplně nový rozměr. Fascinující materiál uhranul nejen designéry a tvůrce, ale i většinu designových nadšenců.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...