Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bezbariérová rekonstrukce bytu z dílny RicharDavidArchitekti

Bezbariérová rekonstrukce bytu z dílny RicharDavidArchitekti

Povedenou rekonstrukcí bytu s bezbariérovým řešením se můžou pochlubit architekti z pražského studia RicharDavidArchitekti.

Jelikož jsou staré byty často plné nástrah a překážek, které jsou nekomfortní a někdy i nebezpečné především pro starší obyvatele, pustili se architekti Richard a David do renovace právě takového bytu. Jeho majitelka si přála novou rekonstrukci s přihlédnutím na svůj pokročilejší věk.

Původní dispozice bytu nebyla podle architektů až tak špatně řešená. Přesto bylo třeba vytvořit praktické a ergonomické změny, které by usnadnily majitelce pohodlný pohyb v celém bytě a zároveň jí vytvořily přívětivější prostředí pro běžné aktivity.

Stavebních zásahů bylo poměrně málo, avšak těmito zásadními úpravami byl byt vylepšen téměř k nepoznání. Architekti změnili nejen prostorové, ale i světelné podmínky. V centrální části bytu chybělo denní světlo a vstupy do jednotlivých místností nebyly optimálně umístěné. Koupelna byla zbytečně velká a navíc taktéž tmavá.

Nové uspořádání jednotlivých místností a výběr nábytku i jiných bytových zařízení přispělo k většímu komfortu a pohodlnějšímu životu majitelky. WC je atypicky o 5 cm vyšší než obvykle, kuchyňská linka se také vyvýšila o 6 cm a celkové všudypřítomné optické propojení jednotlivých místností umožnilo lepší vizuální přehled o celém prostoru. Architektům se podařilo do bytu dostat více denního světla díky nadedveřním světlíkům, čímž přispěli i k úspornějšímu režimu, protože se slunce dostalo i tam, kde se během dne muselo běžně svítit.

Velkorysá předsíň umožňuje umístění pohodlného sezení a velký manipulační prostor při oblékání. Dominantní je zde podlaha, která je všude v bytě bez prahů mezi místnostmi, a tím pádem je celý byt bezbariérový. „Byla zde schválně použita horší kvalita parket a atypický formát. Dřevo tak vypadá přirozeněji a je zřetelnější jeho přírodní struktura a různost," dodávají architekti.

Vestavěný nábytek vyrobený z březové překližky je povrchově upraven olejem a bílým pigmentem. Výrazný akcent dodávají nábytku černé kliky a kování.

Mezi obývacím prostorem a kuchyní nově zmizela příčka, a vznikl tak velký a prosvětlený obytný prostor s kuchyňským koutem, velkým jídelním stolem, pracovním stolem a TV koutkem. Kuchyňský nábytek je vyroben z překližky s povrchovou úpravou z vysokotlakého laminátu HPL včetně pracovní desky, která je kompaktní a taktéž z vysokotlakého laminátu. Jde o velmi odolné materiály, které běžným provozem nelze v podstatě zničit.

Prostor koupelny je rozdělen na menší bezbariérovou sprchu s toaletou a protiskluzovou podlahou. Najdete tu i malou příruční toaletu u hlavní ložnice, která je oddělena posuvnými dveřmi.

Pro majitelku jsou důležité návštěvy dětí i vnoučat, a proto v bytě nechybí pokoj pro hosty a hned vedle ani provizorní spaní pro vnoučata, které zvniklo z původního malého skladu.


RicharDavidArchitekti

Masarykovo nábřeží 22

Praha - Nové Město

 

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...