Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

"Budoucnost je ve městech" - téma blížícího se veletrhu Heimtextil

Zajímají vás novinky ze světa bytového textilu? Jaké budou nejvíce cool trendy v roce 2018? To vše a mnohem víc přinese lednový veletrh HEIMTEXTIL. Přijeďte se inspirovat 9. - 12. ledna 2018 do Frankfurtu nad Mohanem. Tento největší mezinárodní veletrh bytového textilu a textilu pro veřejný sektor by si neměl nechat ujít žádný designér ani milovník interiérů a jejich doplňků.

Budoucnost je ve městech, tak zní téma nadcházejícího ročníku Heimtextilu, který spolu s doprovodnou akcí Theme Park prozradí mnoho novinek a jedinečných trendů, jež budou vládnout příští sezóně. Více než polovina světové populace žije v současné době ve městech. A proto je urbanizace, jako taková, nejen jedním z klíčových témat současnosti, ale stala se i hlavním motivem v určování designových trendů pro rok 2018/19. Na veletrhu se představí novým výstavním formátem Interior.Architecture.Hospitality Expo.

Už na konci srpna letošního roku, se ve Frankfurtu konala oficiální předpremiéra „Theme Park“, na níž londýnské designérské studio FranklinTill, spolu s dalšími designery ze studií Stijlinstituut Amsterdam a SPOTT Trends & Business, nechalo nahlédnout do koncepce této inspirativní akce a představilo novou brožuru trendů Heimtextil Trendbook.

Nový Trendbook a přehlídka v rámci veletrhu poskytnou všem zájemcům ucelenou představu o tom, jak budou vypadat interiéry v budoucnosti. Jak budeme žít, pracovat, nakupovat a bavit se? Čtyři tak zvané „Prostory“ budou skvělou platformou pro prezentaci lifestylových trendů, mnoha průkopnických projektů a ukázek kreativní práce.

FLEXIBILNÍ PROSTOR

První ze čtyř prostorů předvede řešení pro obyvatele velkých měst, kteří stále častěji žijí jako moderní nomádi, ve stále se zmenšujících bytech. Designeři, architekti i urbanisté proto vynalézavě optimalizují dostupný životní prostor za pomoci konvertibilního a adaptabilního designu.

ZDRAVÝ PROSTOR

Již delší dobu si lidé uvědomují, že na jejich duševní i fyzickou pohodu má velký vliv i prostředí, ve kterém se nacházejí. Ať je to prostředí domácí, učební, pracovní nebo odpočinkové. Designeři spolu s architekty i vědci  intenzivně hledali inovativní design, jež by lidské zdraví a pocit spokojenosti podpořil. Zdravý prostor dostává na celém světě zelenou. Důležitým aspektem je přinést do interiéru zeleň a klást větší důraz na celkovou pohodu.

RECYKLOVANÝ PROSTOR

Dalším fenoménem rostoucí urbanizace lidstva je alarmní množství odpadu. Prvně v historii roste objem vyprodukovaného odpadu ve městech rychleji než urbanizace. Proto se Heimtextil bude zabývat i tímto tématem. Odpad se tak stane východiskem pro novou disciplínu ve světě designu.

UDĚLEJ SI SÁM

Jelikož roste popularita tvoření věcí, které si je člověk schopen vyrobit sám, má tento trend potenciál změnit od základů výrobu, a to především díky rozšíření digitálních výrobních procesů.

Veletrh obohatí i dalších pět doplňujících trendů. Ty se v nadcházející sezóně představí jako barvy, materiály a design, které budou nejvíce „in“.

Relaxace a energie

Trend relaxace je transformativní přístup k designu, který využívá moci barev k znovunastolení energetické rovnováhy života ve městě. Všichni víme, že barvy ovlivňují náladu a pocity. A i když jsme si dlouhá léta mysleli opak, tak podle odborníků, kteří na Heimtextilu vystoupí, je například modrá barva stimulující a naopak červená zase uklidňující.

Perfektní nedokonalost

Na základě japonské filozofie Wabi-Sabi, neboli „Přijetí nedokonalosti“, nyní materiály a výrobky mohou hrdě nést známky výrobního procesu. Stopy po barvení a švy se již nemusejí skrývat, ale naopak jsou vítány jako poetický důkaz kreativního výrobního postupu.

Jemný minimalismus

Podle trendových odborníků mají být výrobky pro život ve městě multifunkční a přizpůsobivé. Proto bude na veletrhu i prostor na interiérový design a produkty, které by měly oslovit svou funkčností a schopností vydržet léta používání. O nadčasovou eleganci se postará barevná paleta tlumených pastelových barev v neutrálních odstínech, doplněná matnou černí.

Přizpůsob a sestav

Další z doplňkových trendů představí výrobky, které jsou osvobozeny od všech přebytečných ozdůbek. Vzory vynikají geometrickými a variabilními tvary a materiály, které jsou ideální pro balení a přepravu. Cestování a stěhování nebylo nikdy snadnější. Průmyslové materiály jsou skvěle přizpůsobeny pro domácí využití, mají jasné základní barvy a jsou plné hravosti.

Oáza ve městě

Návrháři přeměňují interiéry v zelené oázy a využívají tak přírodu k dosažení intenzivnějšího pocitu pohody. Zelená barva nejvíce lahodí našemu oku, proto designeři využívají různé zelené odstíny k osvěžení těla i duše. Také textury napodobují přírodu a přinášejí plný a měkký pocit.

Heimtextil 2018 se nově rozroste o další klíčové zahraniční subjekty. Rozšířený doprovodný program pro architekty, interiérové designery a dodavatele nábytku pro ubytovací zařízení s názvem Interiér.Architektura.Hotelnictví bude odpovídat na otázky týkající se nejenom udržitelného městského designu, ale i předpisů požární ochrany a strukturálních požadavků. „Je to další krok směrem ke špičkové, inovované a znalostní platformě pro textilní řešení v oblasti architektury a hotelového vybavení“, říkají pořadatelé.

Na lednovém veletrhu se představí také nový segment příslušenství pod názvem And more...!. Návštěvníci se tak mohou těšit na textilní i netextilní výrobky jako jsou lampy a dekorativní či koupelnové výrobky. Velkou novinkou a zároveň novou produktovou skupinou bude nabídka textilu a textilních výrobků pro domácí zvířata s názvem Vše pro domácí mazlíčky. Vystaveny budou různé pelíšky pro psy a kočky, měkoučké deky a jiné zboží.

Díky akci Design live bude veletrh Heimtextil opět největší platformou textilního designu na světě. Očekává se účast asi tří tisíc vystavovatelů, ve více než dvaceti halách. Nové návrhy představí přibližně 250 mezinárodních designových studií, což je více než kdykoli v minulosti. Své kolekce bytového textilu představí i módní značky jako jsou Joop Living, Marc O´Polo či Esprit. Nebude chybět ani segment technologie digitálního tisku textilií, ani spusta zajímavých přednášek. Nenechte si ujít tuto jediněčnou událost a udělejte si začátkem roku také výlet do Frankfurtu, do světa látek, textilí a jiných úžasných interiérových doplňků.


Heimtextil

Frankfurt am Main, 9.-12.1.2018

heimtextil.messefrankfurt.com

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Heimtextil

Publikováno: 24.11.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...