Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bývalá mexická továrna se proměnila v restauraci s duchem minulosti

Bývalá mexická továrna se proměnila v restauraci s duchem minulosti

Bereme vás do mexické zeleně, kde v polovině 19. století bývala textilní továrna. Pěstovaly se zde agáve a z jejich vláken, tzv. henequénů, se šilo oblečení. O sto let později začala fabrika upadat a zbyly z ní jen ruiny. Vloni se ale tým mexických architektů pustil do renovace této kdysi nádherné stavby a vytvořil zde krásnou moderní restauraci, která nese mnoho původních a zajímavých architektonických prvků.

Restaurace Ixi'im se nachází v Mexiku, v místě zvaném Chocholá, asi 70 kilometrů od pobřeží poloostrova Yucatán. Kdysi tu sídlil prosperující výrobce sisalových textilií pocházejících z agáve, které zůstávají i dnes důležitou součástí kultury regionu.

Stavba je členitá, tvoří ji několik samostatných místností, včetně původní strojovny. Ta zde představuje hlavní veřejný prostor. Celý komplex restaurace obklopuje krásná zeleň i příjemné rybníčky.

Na obnově zchátralé strojovny spolupracovala mexická studia Central de Proyectos SCP, Jorge Bolio Arquitectura, Mauricio Gallegos Arquitectos Lavalle / Peniche Arquitectos. Pod jejich vedením tak vznikla nádherná restaurace, která má nejen jedinečné výhledy do krajiny, ale její součástí jsou také samotné trosky původní fabriky. To dává celé stavbě punc starodávné moderny.

Architekti se snažili zachovat strukturu s přihlédnutím na okolní krajinu i historii komplexu. Projekt funguje jako jakýsi práh, který prakticky znamená vstup do zřícenin," konstatují. Je to místo oddechu, místo, kde se setkává staré s novým, místo spojující prostor a čas. 

Architekti využili hlavního prvku, kovového rámu, který byl součástí trosek. Renovace se tak odehrávala kolem této kovové kostry a propojila stávající budovu s novým architektonickým plánem. Propojilo se také segmentové uspořádání řady místností, které nabízí různé druhy volnočasových aktivit.

Za atriem s barem následují dvě místnostmi, které poskytují soukromější prostor. Hala vystupuje do kryté části, v níž je umístěna kuchyň a jídelna s dostatečným počtem míst k sezení. Velikost komplexu, který poskytuje mnoho zajímavých a nečekaných zákoutí, je 416 metrů čtverečných.

Interiér dokonale ladí, a to i přesto, že tu najdete hodně kontrastních prvků. Dřevěné panely zasazené do stropu a vzorované dlaždice dodávají kontrast k odlupujícím se starým stěnám. Zasklení v kovovém rámu nabízí výhledy do nádvoří, které je obklopené starými oblouky. Designéři také použili sklo od podlah až ke stropu, aby odhalili regály, které nabízejí pohled na jednu z největších sbírek likérů v zemi.

Hlavní myšlenkou tohoto projektu je cesta napříč různými dobami, provedená v současném moderním stylu. Jako bychom se ocitli na místě, kde se zastavil čas a kde na nás zároveň doléhá z různých koutů interiéru současná architektura.

Atmosféra této haciendy s úžasnou okolní krajinou vás doslova vtáhne. Nádherně propojená minulost se současností dává této restauraci šmrnc a návštěvníkům zážitek z jedinečného místa.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Eduardo Calvo Santisbón

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 19.06.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...