Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Bývalý cukrovar se proměnil v exkluzivní resort Alila Yangshuo

Bývalý cukrovar se proměnil v exkluzivní resort Alila Yangshuo

Na břehu malebné řeky Li v čínské horské čtvrti Yangshuo vzniklo exkluzivní letovisko, kde ožívá duch historie. Architekti ze studia Vector Architects proměnili nepoužívaný, přes sto let starý cukrovar na hotelový resort Alila Yangshuo s úžasnými výhledy na okolní krasová pohoří. Kouzlo zdejší krajiny a průmyslové architektury láká turisty z různých koutů světa a nabízí jim příjemný pobyt v jednom z mnoha pokojů, lázní,ch venkovních bazénech i relaxačních programech, vhodných pro odpočinek i nezapomenutelný zážitek.

Nevyužívaný cukrovar vznikl v šedesátých letech minulého století a jeho součástí je soubor budov podél krovu, tehdy používaného pro nakládání cukrové třtiny na čluny. Teď tu vyrostlo nové letovisko, které oslavuje bohatou průmyslovou minulost a zároveň bez problémů zapadá do kouzelného horského prostředí. Harmonicky se tu mísí staré s novým, rustikální estetika místních řemeslných technik a materiálů doplňuje modernistickou citlivost, brutalistní jednoduchost i designovou eleganci.

Cukrovar byl založen na počátku 20. let minulého století jako součást vizionářského plánu utopické společnosti. Brzy se stal úspěšným podnikem. Krátce na to fungovala fabrika také jako továrna na zbraně, ale po skončení druhé světové války začala chátrat ruinách a v roce 2002 z ekologických důvodů trvale osiřela. Zvrat nastal, když továrnu odkoupila společnost Alliy Yangshuo, která ve spolupráci s architekty nechala znovu ožít „legendu cukrovaru“ a tento téměř zapomenutý kout světa.

Projekt letoviska Alila Yangshuo zahrnoval zachování a přestavbu stávajících objektů a zavedení nových ubytovacích budov, které by doplnily jejich průmyslovou estetiku. Původní budovy nyní obsahují vybavení včetně recepce hotelu, restaurace a kavárny, baru, víceúčelové haly, galerie a knihovny. Vše je uspořádané kolem blyštícího se jezera a zapuštěného náměstí v centru komplexu. Novostavby jsou naopak umístěné do upravených zahrad, kde se hosté můžou procházet a kochat se pohledem na živoucí krajinu, rybníky a okolní rostliny.

Příběh cukrovaru a síla okolní přírody byly hlavní dva faktory, kterými se architekti řídili. S vybudováním nového křídla vzniklo i 117 nových pokojů a apartmánů. Další ubytování poskytl i dvojpodlažní zahradní dům, který stojí v blízkosti starých budov a rybníků. V jeho zadní části mají horní apartmány otevřenou soukromou terasu, zatímco apartmá v přízemí nabízí zahradu s bambusy.

Profil nových budov jsme se snažili udržet v co možná nejjednodušší formě, aby se zamezilo zbytečnému rozptýlení od starého cukrovaru, které by mohla způsobit například příliš expresivní geometrie,“ vysvětlují architekti.

Nové ubytovací křídlo v čele s budovou jménem Sugar House obsahuje útulné pokoje a apartmány s vlastním balkónem a výhledem na horskou scenérii. Budova vznikla na zakázku ve formě betonové perforované konstrukce z dutých cihel. Ke stavbě byl použit místní pískovec a další materiály shromážděné na stavebních pracech. Cihly navíc odkazují na cukrové bloky, které zde byly kdysi vyráběny.

Fasády vynikají díky perforaci vzdušností a zajišťují přirozené světlo i cirkulaci vzduchu. Navíc je na ně v noci krásný pohled, když jemné osvětlení září skrze stěny a vytváří doslova světelnou podívanou,“ vysvětluje hlavní architekt Dong Gong.

Jednoduše řešený interiér pokojů z dílny designéra Ju Bina z Horizontal Space Design je nenásilný a nadčasový. Přírodní jemné odstíny zde doplňuje bílá postel a sofa, přírodní dřevo zase opticky otepluje a zútulňuje prostor a perforované průhledy ven i otevřené stropy zanechávají pocit příjemné lehkosti. Při výstavbě a renovaci byla využita i červená vulkanická skála, objevená během stavby, ze které se do pokojů a společenských místností vytvořily terrazové podlahy, stěnové potěry, keramika i různé dekorativní reliéfy.

V bloku pro hosty můžete spatřit i velice zajímavou geometrickou konstrukci, která vypadá jako sochařský útvar. Je vytvořená z bambusů a architekti skrze ní vzdávají uměleckou poctu tehdejším bambusovým lešením, která se používala k uchycení tunelů, jež místní obyvatelé vytvářeli v okolních jeskyních.

Co by to byl za luxusní resort bez prvotřídních lázní? Spa Ailia jsou inspirované místními krasovými jeskyněmi a nacházejí se v podzemí. Sestoupíte do nich po impozantním kamenném schodišti ve tvaru spirály. Lázně nabízejí tradiční balijské wellness techniky s řadou místních přísad, včetně černého cukru. Klidná atmosféra v modrém přítmí působí na všechny smysly a nabíjí pozitivní energií každého, kdo do těchto míst zavítá.

Tam, kde kdysi bývala lisovna, se nyní nachází Bar 1969. Architekti zde ponechali celou betonovou plochu neporušenou, jenom ji svůdně osvětlili. Moderní až minimalistický interiér obsahuje staré umělecké nástroje, které jako šperky zdobí okolní zdi. Dominantou baru, ve kterém si hosté užijí na více než 80 druhů rumů a různých koktejlů i s oblíbeným cukrem, je kruhové posezení zapuštěné do podlahy, jehož červená barva vyniká uprostřed zemitých tónů.

Restauraci byste našli poblíž zmíněného baru. Ta je naopak obklopena přirozeným světlem a svěží zelení díky otevřené terase. Velká prosklená fasáda propouští hromadu denního světla a spolu s vysokým stropem vytváří ideální podmínky pro klidné posezení u výtečného jídla. Hosté zde můžou sedět u různě velikých stolů v otevřeném prostoru či skrytém zákoutí.

V hlavním společenském prostoru se nachází knihovna, kde si každý může ve volných chvílích číst nebo si knihu vypůjčit. Nedaleko ní je také galerie, která obsahuje velkou uměleckou sbírku, což je odkaz na zakladatele cukrovaru, který byl známým milovníkem umění. Obrazy či jiné umělecké předměty jsou vystaveny snad ve všech společenských místnostech.

Nepochybně nejvíce zajímavé místo se nachází venku, v původních nakládací stanicích  (tzv. docích) pro cukrovou továrnu. Ty architekti přeměnili na krásný venkovní bazén, který se vznáší nad řekou a je ohraničený sloupy a trámy, které tvořily původní konstrukci. Odtud lze pozorovat nádherné kinematografické scenérie, u nichž nejde dělat nic jiného, než relaxovat. Velkolepé a rozmanité terény, které se rozkládají všude kolem, se jistě vtisknou do paměti navždy.

Letovisko Alila Yangshuo připomíná průmyslovou estetiku a harmonicky propojuje dědictví cukrovaru a citlivé moderní prvky. Architektům se podařilo vše dokonale sjednotit, a přitom ponechat zdejší atmosféru i kouzlo přírody nedotčené.

Líbí se vám architektonický projekt čínského letoviska Alila Yangshuo? Podívejte se s námi také do jiných továren, které díky rekonstrukci změnily svůj původní význam, například do Mexika, kde se Bývalá továrna proměnila na restauraci s duchem minulosti, nebo k nám do Čech, kde znovu ožil průmyslový Libčický areál a z hromady sutě a popela vznikl nový multifunkční prostor.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...