Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Carl Hansen and Søn: značka se stoletou tradicí a elánem

Carl Hansen and Søn: značka se stoletou tradicí a elánem

Dánská firma Carl Hansen and Søn vyrábí nábytek, který dokonale snoubí design s řemeslnou zručností. Brzy oslaví již 100 let své existence. První obchod této firmy totiž její zakladatel Carl Hansen otevřel v dánském městě Odense již v roce 1908. Základem filozofie značky je kvalita, estetika a dodržování ekologických zásad při získávání surovin pro výrobu nábytku. Na dodržování těchto principů dohlíží již třetí generace rodiny Hansen, nyní pod vedením Knud Erika Hansena.

Od svých počátků se firma zabývá výrobou širokého spektra nábytku. V nabídce tak nalezneme vše od jídelních souprav po ložnicové sety. Každý kousek nábytku je tvořen tak, aby vydržel po generace. Výběr materiálu vždy záleží na jeho síle, odolnosti a na tom, zda svou krásu dokáže udržet také dlouhodobě. Není proto divu, že mnoho setů této firmy najdete jak v domácnostech, tak ve veřejných prostorách a luxusních lobby, kde se pohybuje spousta lidí.

Základním materiálem většiny produktů je dřevo, které podtrhuje vzdušnost a souznění s přírodou. Dřevěná struktura bývá doplněna kůží či textilií, a to zejména v případě židlí, pohovek, lenošek a stoliček. Když zákazníci sáhnou po kůži, můžou vybírat ze tří typů – Sif, Thor a Loke. Loke zaručuje, že daný produkt je potažen pravou hovězí kůží, která je vysoce odolná a na dotyk je cítit její reliéf. Sif je pak uměle vytvořený povrch imitující kůži, který je vysoce prodyšný, avšak více náchylný na znečištění. Thor je pak vyváženou kombinací obou zmíněných potahů. Kůži najdete třeba na pohovce Colonial Sofa od designéra Oleho Wanschera, který se v minulém století po boku dalších profesionálů zasloužil o věhlas skandinávského designu.

V případě textilií je výběr ještě širší, zákazník tak má možnost vybrat si z mnoha různých typů a barev nabízených látek. Vysokou variabilitu a flexibilitu podtrhuje skutečnost, že na přání zákazníka firma dokáže zařídit, aby byl vybraný nábytek potažen i látkou, kterou si zákazník přinese sám. Kromě důrazu na technickou dokonalost je jedním z cílů také estetické provedení nabízeného nábytku. Každý vyprodukovaný kus se kromě své funkční hodnoty stává také spolutvůrcem příjemného a designově vyváženého prostředí, ve kterém je umístěn.

Ikonickým jménem, neodmyslitelně spojeným s firmou Carl Hansen and Søn, je Hans Wegner. Ten s firmou začal spolupracovat již ve 40. letech 20. století. Speciálně pro firmu Carla Hansena vytvořil čtyři židle; každá má svůj unikátní tvar a design. Nejznámější z nich, tzv. Wishbone chair (neboli židle ve tvaru rybí kosti), se v různých obměnách vyrábí dodnes.

Letos se své renesance dočkala židle nesoucí označení CH23, rovněž z dílny Hanse Wegnera. Její výroba skončila v roce 1960, teď je však znovu k dostání. Typickým znakem této židle je sedátko, které je utkáno ze dvou řad papírových provazů. Vytvoření jednoho potahu trvá zručnému tkalci hodinu a půl. Životnost produktu dokazuje šikovnost a poctivost odvedené práce: výplet vydrží až 50 let běžného užívání.

 

Díky elánu firmy si tak můžeme užívat design, který je sice desítky let starý, svou krásu si ale drží dodnes. Do Česka nábytek dodává třeba firma Bulthaup – prohlédnout si ho můžete v showroomu na Rohanském nábřeží. 


Carl Hansen and Søn, prodává  Stockist

Vinohradská 1200/50, Praha 2

stockist.cz

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...