Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Louis Poulsen: svítidla po skandinávsku

Louis Poulsen: svítidla po skandinávsku

Umíte si představit život bez světla a elektřiny? Pouze při svíčkách? V dnešní době je to už naprosto nemožné. Ale pozor! Není světlo jako světlo… Vybírat můžete z různých designů světel a typů zářivek, rozměrů stínění i materiálů. Chcete světlo ven, nebo dovnitř? I v tom je rozdíl. A kdo to všechno má v malíku? Louis Poulsen.

Skandinávská značka byla založena už v roce 1847 v Dánsku, nejprve otevřela živnost jako dovozce vína. Se zavedením elektrického vedení se ale roku 1892 Louis Poulsen stal výrobcem světelných zařízení, a to s vírou v tento nový opojný průmysl. No a dnes? Dnes se řadí ke špičkám výrobců kvalitního osvětlení. Mimo jiné úzce spolupracuje se světovými designéry a architekty, jako jsou Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Verner Panton, Øivind Slaatto, Alfred Homann, Nendo a Louise Campbell, které zastupuje na poli architektonického a dekorativního osvětlení.

Naše výrobky jsou jednoduché a krásné. Chceme vytvořit atraktivní prostředí, které ovlivňuje, projasňuje a doplňuje prostory i lidskou duši,“ říká značka. Mezi oblíbené materiály, které Louis Poulsen použivá, patří sklo, měď a hliník.

Pojďme se pokochat venkovním osvětlením. Značka navrhuje klasická stropní světla a svítidla na venkovní zdi. Nejzajímavější a nejvíc extravagantní jsou ale návrhy světelných lamp a nízkých patníků podél ulic a cest.

Venkovní Aj 50 Wall od ikony,  designéra Arne Jacobsena.

Hnízda Lp Nest osvětlují příchod k showroom Louis Poulsen.

Flindt Bollard vytváří široký asymetrický dopad světla na zem.

Vnitřní osvětlení se vyrábí ve variantách na strop i zeď. Nechybí ani lampy na stůl, velké lustry a mnoho dalších.

V jednoduchosti je krása, Aj Eklipta se hodí do interiéru i exteriéru.

Skot Wall/Ceiling taktéž.

Krásný paprsek světla vytváří Nyhawn Wall.

Naopak Ph Wall nabízí trojitý stínící systém.

Jedinečnost designu lamp AJ-T tkví v jejich designérovi, dánské ikoně Arne Jacobsenovi. Jacobsen (19021971) se řadí k nejslavnějším architektům Dánska. Podařilo se mu zachytit mezinárodní trendy a těží z nich dodnes. Louis Poulsen právě letos vzdává hold Jacobsenovi jako připomínku 60. výročí založení AJ designu, a to právě rozšířením palety barev, ve kterých je řada AJ dostupná.

Experimentování s barvami. Evergreen Louis Poulsen  stolní lampa AJ-Table.

Arne Jacobson byl pověřen návrhem hotelu SAS Royal (dnes Radisson Blu Royal Hotel) v hlavním městě Dánska v Kodani. Jednalo se o první hotel postavený společností Scandinavian Airlines System, jež spojuje vnitrostátní letecké společnosti Dánska, Norska a Švédska. Hotel měl sloužit jako mezinárodní stylová brána do Skandinávie, zejména pro rostoucí počet amerických turistů. Výjimečnost hotelu spočívá v tom, že se jedná o první postavený hotel dle designérských návrhů. Navíc v úctě k architektovi a už v jakési tradici stále dodnes drží jeden pokoj v původním stylu od Jacobsona a nemodernizuje ho jako ostatní.

Jako portál do minulosti. Jeden z pokojů se nezměnil od otevření hotelu SAS Royal v červenci 1960.

Novinkou letošního roku je stolní lampa Panthella MINI v novém kabátě, a to v zářivých barvách od návrháře Vernera Pantona.

Letos v dubnu se značka Louis Poulsen ve spolupráci s ateliérem GramFratesi účastnila světoznámé mezinárodní výstavy světel v Miláně. Představila koncept „Design to Shape Light“. Jde o filosofii inspirovanou japonským uměním, které boří hranice a propojuje objekty: stěny zobrazuje jako papír, stíny jako přírodu, prostor jako architekturu... Tak byla představena i nová kolekce.

Dánské designérské duo GramFratesi.

Světla PH 4/3 a PH 50.

Pokud byste si chtěli severský design prohlédnout osobně, možnost máte v prodejně Bulb


Louis Poulsen, prodává Bulb

www.bulb.cz

Jankovcova 49, Praha 7

facebook

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...