Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Caroline House v Melbourne. Takhle vypadá hravý formalismus

Caroline House v Melbourne. Takhle vypadá hravý formalismus

Na předměstí australského Melbourne najdete netypický dům, který na první pohled upoutá svými křivkami a kulatými tvary. Díky nedávné rekonstrukci se z tradičního objektu z 20. století stal moderní domov, plný harmonie a hravého formalismu. Architekti ze studia Kennedy Nolan se při renovaci snažili zachovat co nejvíce z původního příměstského kouzla, ale pojali ho jiným a moderním způsobem.

Dům z počátku 20. století vyměnil přímočarou geometrii za styl plný křivek a kruhů. Fasáda z bíle natřeného zdiva se harmonicky line kolem kruhového bazénu a vytváří intimní nádvoří, spojující zrekonstruovaný dům v přední části s novým přístavkem vzadu. Horní patro architekti obložili ohořelým dřevem, které vytváří působivý kontrast.

Bazén se bezostyšně vyhýbá tradiční typologii domácích bazénů. Jeho kruhový tvar a hluboká, tmavá voda připomínají dekorativní jezírko, jež naplňuje nádvoří poetickou atmosférou klidu a odrazů.

Bílé dřevěné domy jsou v Austrálii ztělesněním příměstského kouzla. Proto architekti zvolili zřetelný a stejně elementární vizuální jazyk, v němž ale zaměnili dřevo za bílé cihly, přímé linie za křivky a obdélníková okna i dveře za kulatá okna a klenuté dveře.

Hravý formalismus v exteriéru se objevuje také uvnitř, kde najdete uklidňující paletu hmatových textur a tlumených tónů v jemné rafinovanosti. Interiér vás uvítá útulným prostředím. Přízemí je navrženo jako otevřený prostor s obývacím pokojem a jídelnou i kuchyní opodál.

Místnosti se nesou v tlumených tónech bílých a béžových stěn, doplněných obložením z přírodního dřeva a tmavě šedými terrazzovými podlahami. Kuchyně s jídelnou je prostorná a plná světla. Černé akcenty v doplňcích hezky kontrastují s okolím a dodávají důraz na detail.

Svěží nádech zeleně je zřetelný nejen z každého okna do zahrady, a dopadá i na kovové schodiště či jiné interiérové doplňky, které místnosti oživují.

V horním patře se nacházejí klidnější prostory s ložnicemi a pracovnou. Minimalisticky pojatý čistý design a nic nerušící světlé zdi nechávají prostor pro klidné snění a pracování.

Caroline House, jak se tomuto rodinnému domu říká, je excentrický. Svou estetikou vzdoruje běžným očekáváním, aniž by obětoval cokoliv ze svého pohodlí či útulnosti. Jde o moderní koncept, ve kterém se odráží i mnoho z bohaté historie místa.


Caroline House

Studio Kennedy Nolan

www.kennedynolan.com.au

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...