Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Ceny Czech Grand Design 2015 ovládla móda i sklo

Ceny Czech Grand Design 2015 ovládla móda i sklo

Módní kolekce plná konstrastů, snímky architektury, sada nožů, skleněné poklopy a svítidla i šperky z 3D tiskárny. Přestavujeme vám práce, které letos obdržely trofej z dílny studia DECHEM: skleněný objekt se zatavenou ampulí s parfémem. Ceny pro soutěž Czech Grand Design 2015 vznikaly ve spolupráci se sklárnou Moser. Michaela Tomišková a Jakub Janďourek se totiž designéry roku stali vloni, a tak podle tradice navrhovali ceny pro následující ročník. O vítězích rozhodovala Akademie designu České republiky, složená z odborníků z oboru i novinářů a teoretiků.

1. Grand designérka roku: Liběna Rochová

Grand designérkou roku se stala módní návrhářka Liběna Rochová za svou kolekci Partitury a zároveň vyhrála v kategorii Módní designér roku. Při tvorbě kolekce plné barev a konstrastů se inspirovala prací audiovizuálního umělce, malíře a typografa Milana Grygara.

2. Designéři roku: Cena Ministerstva kultury ČR za produktový design – Olgoj Chorchoj

Jan Němeček a Michal Froněk a jejich studio Orgoj Chorchoj sklidili v této kategorii úspěch hned se dvěma kolekcemi: sadou kapesních nožů Pocket pro značku Mikov a kolekcí svítidel a poklopů TIM, jež je inspirovaná tvorbou Tima Burtona a vznikla pro sklárnu Bomma. Zmiňovaná firma Mikov zároveň vyhrála v kategorii Výrobce roku – Cena za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

3. Grafičtí designéři roku: Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická, Radek Sidun

Kniha TYPO 9010 - České digitalizované písmo 1990 – 2010 zajistila vítězství Tomáši Brousilovi, Petře Dočekalové, Zuzaně Lednické a Radku Sidunovi. Publikace encyklopedicky shromažďuje česká digitální písma a vydalo ji nakladatelství BiggBoss.

 

4. Grand designérka šperku: Helena Lukášová

Šperky tištěné na 3D tiskárně oslovily porotu v kategorii Designér šperku. Helena Lukášová vytvořila pro podzimní kolekci Denisy Nové brože, které kopírují části těla známých a příbuzných autorky návrhu: uši, chodidla i ústa.

5. Fotografové roku: BoysPlayNice

Fotograf roku není jen jeden, nýbrž rovnou dva. Martin Tůma a Jakub Skokan získali cenu za své snímky, které tvoří pod jménem BoysPlayNice a zachycují zejména architektonické projekty s nevídaným citem pro detail a nečekanou kompozicí. Cenu získali mimo jiné za fotografie Domu pro Markétku, který navrhlo studio Mjölk, či snímky interiéru restaurace Gran Fierro, jenž vznikl dle návrhu ateliéru Formafatal.

6. Obchod roku: Nanovo

Obchodem roku se stalo Nanovo, a to jak za nově otevřený obchod v Týnské uličce, tak koncept projektu jako takový. Nanovo citlivě restauruje produkty z druhé poloviny minulého století, a to zejména ty československé. Nechybí však retro vítr ze zahraniční.

7. Objevy roku: Markéta Držmíšková a Petr Hák

Kolekce nábytku Seqence přinesla skleněnou cenu Markétě Držmíškové a Petru Hákovi. Něžný nábytek s kovovými prvky si hraje s detaily, texturami i světlem. Její součástí je také sada porcelánu.

8. Cena veřejnosti: Belda factory

Veřejnost nejvíce zaujala kolekce Český ráj od šperkařské firmy Belda factory. Šperky obsahují drahé kameny typické pro region, ze kterého pocházejí majitelé, a je silně inspirovaná přírodními motivy.

9. Síň slávy: Bořek Šípek

Dveře Síně slávy otevřel in memoriam nedávno zesnulý architekt a designér Bořek Šípek.

Všem oceněným gratulujeme a zároveň s pokorou vzpomínáme na tvorbu Bořka Šípka.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Kristina Hrabětová, Radek Kalhous, Dita Havránková, BOMMA, CGD, BiggBoss, BoysPlayNice

Publikováno: 20.03.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...