Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Čokoládovna Kristyjan: Pralinky jako umění

Čokoládovna Kristyjan: Pralinky jako umění

U některých podniků poznáte, že je to splněný sen. Jedním z takových je dejvická čokoládovna Kristyjan Chocolatiers, kterou si otevřeli Kristýna a Jan Bednářovi. Spojili tu nejen svá jména, ale i vášně: lásku k čokoládě a designu.

„Zákazníkům jsme chtěli nabídnout ručně vyráběnou čokoládu, pralinky a další produkty v té nejvyšší možné kvalitě,“ vyprávějí. Výběrová čokoláda si zaslouží výběrový design – a tak majitelé s nabídkou spolupráce oslovili ateliér mar.s architects, který vytvořil koncept projektu. „Kristýně a Janovi se líbilo karlínské Nejen bistro, které jsme navrhovali pár let zpátky, a tak si vybrali právě nás,“ vysvětluje architekt Martin Šenberger.

Investoři měli poměrně jasnou představu o technologiích i potřebné pracovní ploše. S architekty pak hledali estetické a zároveň funkční řešení. Část technologického zázemí skryli do vestavěné stěny a v prodejní i výrobní zóně použili solitérní pulty.

Na první pohled zaujme způsob, jakým jsou tu hotové pralinky vystavovány. „Je to výsledek velice precizní a jemné práce, takže jsme k nim přistupovali jako ke šperku. Výroba pralinek ale vyžaduje i skladovací plochy. Proto jsme vytvořili velkou nábytkovou stěnu, ve které je ukryté celé zázemí, vstup na toalety i do kanceláří,“ popisuje za mar.s architekty Martin Šenberger. Pohled na pralinky tak nic neruší.

Jinak je výroba vystavena na odiv, už proto, že prý z pralinek vzniká jen krásný nepořádek. Není tedy co skrývat. „Z psychologického hlediska je navíc důležité, aby měl zákazník alespoň vizuální kontakt s výrobou,“ popisuje Martin Šenberger.

Když došlo na realizační část a zpracování truhlářské výrobní dokumentace, představy ateliéru mar.s architects a majitelů se začaly rozcházet – neshodli se na osvětlení, nábytku ani kameni, ze kterého měl vzniknout prodejní pult, či povrchu nábytkové stěny, jež měla být původně profilovaná. Majitelé proto oslovili ateliér Kamarumah architekti, aby interiér realizoval.

Architekti ze studia Kamarumah nakonec doporučili ještě několik dalších změn, původní projekt upravili, doplnili a úspěšně realizovali všechny komplikované prvky – přání majitelů tak splnili do posledního detailu. „Výslednou materiálovou skladbu a barevnost jsme přizpůsobovali barevnosti a grafickému stylu značky, který byl v té době už definovaný,“ říká za studio Kamarumah architekti Petr Reksoprodjo. Grafické řešení, které se promítlo na stěny i balení jednotlivých pralinek, vytvořil Ondřej Musil.

V prostoru zůstala původní podlaha z litého teraca. Oba pulty jsou z bílé žuly. „Původně navrhovaný světlý mramor jsme nedoporučili, protože se jedná o nasákavý materiál a tmavá čokoláda by ho brzy obarvila,“ vysvětluje architekt Petr Reksoprodjo. Většina interiérového vybavení pak vznikla na míru ve společnosti Reproject, která patří pod skupinu Kamarumah architekti a specializuje se na realizace atypických interiérů.

„Nemáme rádi unifikaci, neutrálnost ani odměřenost a do interiéru jsme chtěli obtisknout osobnosti klientů. Kristýna a Jan jsou úžasní lidé, kteří mají kreativní a otevřenou mysl. Dnes jsou z nás přátelé. To je pro mě na tomto projektu největším vítězstvím,“ uzavírá za ateliér Kamarumah architekti Petr Reksoprodjo.


 

Kristyjan Chocolatiers

Československé armády 22, Praha 6

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv ateliéru Kamarumah architekti a čokoládovny Kristyjan

Publikováno: 10.09.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...