Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Čokolaterie Vokovice ukazuje, jak chutná láska k čokoládě

Čokolaterie Vokovice ukazuje, jak chutná láska k čokoládě

V klidné části pražských Dejvic, konkrétně v ulici Na Dlouhém lánu, se v dubnu otevřely brány do království čokolády. Bývalá prodejna obuvi, potraviny jako intermezzo a na konci toho všeho zbrusu nový prostor plný světla a sladkých dobrot. Za projektem kavárny s vášní pro čokoládu stojí mladá dvojice Eva Flídrová a Matouš Bříza.

„Dlouho jsme věděli, že Vokovicím chybí místo k posezení. V létě 2016 jsme se rozhodli, že s tím něco uděláme. Od té doby jsme hledali vhodné místo,” říkají novopečení čokolatiéři. Atributy současného prostoru hrály při výběru klíčovou roli: klidná lokalita, světlý prostor, velká okna a prostor pro přípravu vlastních výrobků. Po první návštěvě měli oba jasno.

Současnou podobu čokolaterii vdechl architekt Jan Bek ze studia Bekarch. Jelikož tu dřív byly potraviny a prostor neodpovídal požadavkům investorů, čekal ho nelehký úkol: kompletní rekonstrukce a následná rekolaudace prostoru o celkové výměře 83,7 m². V hlavní místnosti bylo nutné opticky snížit výšku stropu, a vytvořit tak prostor pro vedení vzduchotechniky. Toto opatření zároveň funguje jako odhlučnění.

Vizualizace ateliéru BEKARCH. 

Zvenku vás uvítají dvě veliká okna s antracitovými rámy, stíněná markýzou. Ta reguluje intenzitu světla v interiéru. Motiv rámu se prolíná celým hlavním prostorem. Dominuje především výlohám, které jsou otvíratelné, a tím propojují interiér s exteriérem, kde se do budoucna plánuje i předzahrádka. Ve výloze můžete zároveň pohodlně posedět, rozměrné rámy také vhodně ukrývají výdechy ze sklepa. V těchto místech vzniká malý studijní koutek, který chtějí majitelé plnit kuchařkami a knihami nejen o čokoládě, ale i kávě. Poličky s knihami šikovně zakrývají výstupy vzduchotechniky.

Rámy umístil architekt rovněž na cihlovou zeď, tentokrát v podobě polic. Posloužily i jako ostění dveří do zázemí kavárny a najdete je také na křídou popisovatelných tabulích za pultem.

Architekt Jan Bek, který měl na starosti návrh i realizaci, na spolupráci rád vzpomíná: „Měl poměrně volnou ruku. Mohl jsem tedy uskutečnit všechny své vize. Byl jsem natolik drzý, že jsem barevně pozměnil i logo. Tak, aby mi zapadalo do kontextu.”

Jaké jiné barvy zvolit pro čokolaterii, než všemožné odstíny hnědé a bílé. Barvy evokují čokoládu a přímo vybízejí k ochutnání denní nabídky. Světle hnědou nejdete na zdech, deskách stolů a křeslech. Interiéru dále vévodí světlé dřevo – dubová dýha. Dřevěné prvky vynikají ve světle podlahy z odolného vinylu od firmy Barkotex. Na centrální pult byla použita kvalitní olejovaná dubová dýha. 

Světla z kávových hrnků vytvořil Matěj Ryant.

Prostor je členěn na několik zón, každý zákazník si proto přijde na své. Můžete se usadit  do již zmiňovaných okenních rámů, nebo na barové stoličky. Pokud jste sem přišli za prací, uvítáte stůl, kam se vejde počítač, káva i zákusek. A jestliže chcete jen relaxovat pohodlně usazení v křesle, i pro vás se tu najde místo.

Eva s Matoušem si zakládají na domácí výrobě a kvalitních ingrediencích. Dobroty připravují v zadní části kavárny. Další metou pro Čokolaterii jsou exkurze do výrobny, které majitelé plánují pro všechny zájemce z řad milovníků čokolády.

Čokolaterie Vokovice nabízí vedle dezertů také čokoládové lanýže, které si můžete v dárkovém balení odnést s sebou. Pokud vás na sladké neužije, objednejte si kávu z české výběrové pražírny Kofárna, cascaru, sklenku vína nebo pivo z českých minipivovarů. Zajímá vás, jaká je místní specialita, pravá horká čokoláda? Ve Vokovicích můžete vyzkoušet, jak chutná opravdová láska k čokoládě. 


Čokolaterie Vokovice

K Lánu 496/2, Vokovice, Praha 6

www.cokolaterie-vokovice.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: Daniel Čáha, Čokolaterie Vokovice, vizualizace: Jan Bek

Publikováno: 17.08.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...