Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kavárna Dos Mundos na Letné: designový zážitek pro milovníky kávy a zábavy

Kavárna Dos Mundos na Letné: designový zážitek pro milovníky kávy a zábavy

Pokud milujete kávu, určitě navštivte okouzlující kavárnu Dos Mundos v Praze na Letné. Jistě vás chytne za srdce nejen milou obsluhou a výtečnou kávou, ale také svým interiérem, jehož autory jsou Jan Pala, Marek Raab, Cyril Gaja a Adéla Palová z ateliéru +arch.

Kavárna na Letné volně navazuje na již proslulou pražírnu Dos Mundos na Vinohradech, kterou už přes šest let vedou Lukáš a Adéla Zugarovi. Láska ke kávě a gastronomii je spojila nejen v profesním životě.

A proč zrovna název Dos Mundos? Spojení ve španělštině znamená „dva světy“. „U nás v pražírně se setkává svět zelené a pražené kávy. V hodně zemích, kde se pěstuje káva, se zároveň mluví španělsky, a tak jsme španělštinu použili i v názvu,“ vysvětlují provozovatelé.

Kavárna Dos Mundos vznikla přibližně před půl rokem v historickém objektu v Praze, a to v prostorách bývalého sport baru v ulici Milady Horákové. Kavárna je navržena s důrazem na originální charakter vyplývající z identity značky. Architekti při její realizaci experimentovali a vytvořili svěží interiér s výraznou grafikou za barem. Hravost je dominantou celého prostoru.

Není divu, že se tento projekt dostal až do finále soutěže Interiér roku 2016 v kategorii Veřejný prostor.

„Výrazným vizuálním prvkem kavárny jsou houpačky. Zkuste si na ně sednout a neusmát se. Dospělí se podle nás houpou málo. Ale měli by! Ve výběrové kávě každý den bojujeme s předsudky – pro někoho je káva moc kyselá, pro někoho zase není dost kyselá. Myslím, že houpačky nás tak trochu vrátí do dětské radosti a dovolí nám si ten okamžik vychutnat naplno,“ říká spolumajitelka Adéla.

V Dos Mundos architekti pracovali s masivním dřevem, dýhou a bílou barvou, kterou elegantně doplnili hravými prvky v červené. Na kruhových stolcích z dubového dřeva můžeme vidět frézované obrysy jednotlivých zemí, odkud nabízená káva pochází.

Celé kavárně dominuje bar vybíhající do prostoru, za kterým si můžete prohlédnout originální tapetu vyprávějící příběh kávového zrna od sběru na farmě až po samotnou degustaci. Poutavý interiér doplňuje i zajímavá podlaha tvořená z hexagonů s nahodile rozmístěnými patchworkovými kusy dlažby. Vše doplňuje příjemné osvětlení upozorňující na jednoduché klenby.

Kavárna je navržena tak, aby nabízela různé typy sezení. Houpačky potěší návštěvníky se smyslem pro humor, velký stůl je ideální pro větší společnost a nechybí ani klasické kavárenské stolky i posezení na baru.

V Dos Mundos Café můžete ochutnat kávy z různých koutů světa: od guatemalských sopek ve střední Americe přes hory Etiopie až po ostrovy Indonésie. „Zaměřujeme se na kávy od konkrétních farmářů a vybíráme jejich nejlepší sklizně. S kávou je to jako s vínem, každý ročník je jiný. Proto nenakupujeme vždy od stejného farmáře, ale pokaždé vyhledáváme nejlepší sklizeň v regionu, abychom získali tu nejlepší výběrovou kávu,“ vyprávějí o sběru majitelé.

Kavárna Dos Mundos nabízí kromě kvalitní kávy také malá jídla, domácí koláče a dorty, sladké snídaně a večer i něco dobrého k vínu. O víkendech se tu pořádají různé akce a pop-upy, pravidelné cuppingy, promítání z cest za kávou a další s kávou spojené zajímavé události. Tak se někdy stavte – ať už za výběrovou kávou, nebo vtipnou houpačkou.


Kavárna Dos Mundos, design ateliér +arch

Milady Horákové 38, Praha 7

www.dos-mundos.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Publikováno: 23.06.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...