Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

 

Architektura. Slovo evokující velikost a monumentálnost. V knihách a filmech projektují architekti nejčastěji majestátní mosty přes nekonečné řeky, paláce nebo celá města. Fakt, že letoštní Grand Prix Architektů vyhrála nevelká chata v lesích, proto může působit překvapivě. Ovšem pouze na první pohled.

V architektuře snad totiž více než kde jinde platí, že je třeba věci vnímat a nazírat v kontextu. I v ostatních kategoriích totiž obstály spíše menší, komornější a do puntíku propracované projekty. Dalo by se snad i říci, že jde o určitý trend. Architektura všedního dne, bližší člověku a jeho každodenním zkušenostem. Minimalistická, čistá, bez zbytečných ozdob a příkras.

Důkazem budiž i jednomyslná shoda poroty, složené z  expertů z celého světa. Nenápadná chata v Doksech od studia FAM Architekti okouzlila stejnou měrou Isabelle Lomholt z Anglie, Irinu Raud z Estonska, Wlodzimierza Muchu z Polska, Reginu Loukotkovou z České republiky i maďarského předsedu poroty Lászla Mikóa.

Ten připomněl, že poděkování patří nejen architektům: „Dobrá architektura potřebuje dobré klienty. V nynější době existuje široká propast mezi architekty a ne-architekty. Veřejnost nerozumí cílům a jazyku současné architektury. Taková příležitost jako tato Grand Prix poskytuje výjimečnou možnost rozvoje komunikace mezi profesí a veřejností prezentací dobrých příkladů.“

Perla v hlubokém hvozdu

A jak vypadá vítězná budova? Porota popsala její koncept jako „směšně jednoduchý“ a přesto luxusní. Chata se zkosenou střechou odpočívá klidně na břehu jezera a poskytuje tak svým obyvatelům výhled na přírodní scenérii. Jaké to asi musí být, probouzet se každé ráno na břehu jezera v obklopení tichého lesa?

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Výhled umožňují především velké posuvné prosklené dveře, které slouží jako jediný vchod do objektu. Pro větší bezpečnost jsou doplněny ještě žebrováním dřevěných okenic, které se dají na večer nebo při odchodu také zatáhnout.

Asketický exteriér kopíruje v podobném duchu vyvedený interiér. Betonová podlaha pískové barvy a obklady ze světlého dřeva harmonicky souzní s okolním mírumilovným lesním porostem, ložnice je vyřešena jako spací plošina nad střídmě, ale funkčně zařízenou koupelnou a kuchyní.

Horní a spodní patro spojuje kovový žebřík šedivé barvy. Otevřený obytný prostor s výškou přes dvě patra má navíc ještě i krb a důmyslnou úložnou stěnu, která funguje zároveň jako izolace. „Pro mne tato budova není okázalá ani stydlivá, ale respektující a chápající jak místo, tak potřeby uživatelů,“ okomentovala chatu porota.

Stavby, novostavby a jediná zahrada

Příklon soutěže ke komornějším projektům dokládá i počet přihlášek. Zatímco do kategorie Novostavba se přihlásilo celkem dvacet čtyři staveb a do kategorie Rodinný dům šestnáct, Krajinářská architektura a zahradní tvorba obdržela přihlášku jedinou a bylo v ní tedy uděleno pouze čestné uznání.

V kategorii Novostavba zvítězilo brněnské Centrum obnovy památek architektury 20. století od ARCHTEAM. Porota ocenila především funkční propojení původní vily (nové budovy Centra) a parku, který se mezi nimi rozprostírá.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

V kategorii Rekonstrukce bodoval Pavilon skla Klatovy – PASK, za jehož realizací stojí Atelier25. Ve vyjádření poroty doslova stojí „… vzbuzuje dojem jako klenot, upuštěný na trávník. Září, láká, završuje historickou budovu muzea, čeká na vaši návštěvu.“ Ceněno bylo především propojení s okolím pavilonu prostřednictvím hlavní fasády a jasný, jednoduchý půdorys.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Zajímavostí v této kategorii je čestné uznání zdravotnickému zařízení s bytem v Litomyšli od MOLO Architekti. Skromná a nenápadná budova řeší citlivě situaci, kdy se majitelka bytu dělí o prostor se zdravotnickým zařízením. Majitelka budovy sháněla vhodný dům pro tento projekt celý rok, další rok trvaly konzultace s architektem a teprve třetí rok došlo k realizaci jejího snu.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Tradice a legendy

Kategorii Architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře ovládla rekonstrukce foyer kina Varšava v Liberci a jeho transformace na kinokavárnu. Už na první pohled jde o stylovou záležitost, která v sobě mísí eleganci legendárních prvorepublikových kaváren se špetkou modernity, a kapkou minimalismu. Za projektem stojí Spolek Zachraňme kino Varšava.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Nejlepší Rodinný dům stojí podle názoru poroty ve Světicích, jeho autory jsou tvůrci z Atelieru K2. Porota na něm, podobně jako u ostatních projektů, ocenila splynutí s okolní krajinou a zasazení do místních tradic.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Cenu Obce architektů za celoživotní dílo si odnesl akademický architekt a žijící legenda české architektury Miroslav Řepa. Jeden z autorů Československého pavilonu na Světové výstavě v Montrealu v roce 1965, spoluautor divadla Laterny Magiky pro světovou výstavu v japonské Ósace v roce 1970 a v roce 1992 technický ředitel československého pavilonu na Expo 92 v Seville. Mimo jiné se podílel i na rekonstrukci Smetanova a Národního divadla, mezi lety 1984 – 1991 vedl rekonstrukci Tylova, dnes Stavovského divadla.

Události - Grand Prix Architektů ovládla architektura všedního dne

Ceny jsou tedy rozdány, tvůrci ověnčeni a je načase začít myslet na další ročník. Ceny Grand Prix Architektů patří v České republice k těm nejprestižnějším a my Vám ani příští rok nezapomeneme přinést jejich výsledek. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Grand Prix Architektů / Obec Architektů

Publikováno: 09.06.2015


Přidejte se k Insidecor komunitě...