Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

HALLA: Z pražského sklepa mezi špičku mezinárodní scény

HALLA: Z pražského sklepa mezi špičku mezinárodní scény

Po vysoké škole si řada absolventů klade otázku, co se získaným vzděláním. Jedna možnost skýtá začlenění se do sféry zaměstnanců, druhá risk v podobě samostatného podnikání. Jiří Jelínek a Karel Květoň se v roce 1992 rozhodli pro druhou variantu. Nejprve si hráli s představou vlastní pekárny, ale po důkladném zvážení padlo rozhodnutí pro oblast osvětlení. „Jméno HALLA dala společnosti tehdejší pro Čechy nová technologie, populární trend v osvětlení i aktuální poptávka. Na začátku 90. let byl totiž převážně zájem o halogenová svítidla. HALLA je tedy zkratkou pro halogenové lampy,“ vysvětluje Daniel Černý, předseda představenstva společnosti.

Showroom Halla

HALLA se věnuje výrobě i prodeji svítidel. Výrobě vlastních svítidel však předcházela etapa, kdy společnost dovážela zahraniční osvětlení do Čech. Zpočátku byla navázána spolupráce s řeckým výrobcem osvětlení, jehož svítidla však neodpovídala tuzemským technickým normám. Zakladatelé se proto rozhodli, že v pronajatém sklepním prostoru budou do osvětlení instalovat součástky odpovídající českým požadavkům. Zakázky přibývaly, a proto přišlo na řadu pořízení vlastního výrobního závodu, který dodnes funguje v Novém Městě nad Metují.

Výrobna Nové Město nad Metují

Od samých počátků HALLA kladla důraz na technické parametry, účinnost osvětlení i zdravotní aspekty. Design byl v té době druhotnou záležitostí, i když se v sortimentu z dovozu nacházela osvětlení tvarů, po kterých byla v porevolučním prostředí poptávka. Ve specializovaných prodejnách s osvětlením se tak objevila nová česká značka. Zlom v podnikání však přinesla českému výrobci mezinárodní výstava v Hannoveru v roce 1997, kde získal významné obchodní kontakty.

Světelná laboratoř Halla

Nejen obchodní kontakty, ale také spolupráce s designéry učinila z firmy plnohodnotného hráče na trhu. Na partnerství s holandským designérem osvětlení královských paláců Robem van Beekem navázala spolupráce s designéry a architekty z domácí scény. Významnou osobností je Luka Križek, který používá ve svých návrzích osvětlení HALLA. Križek pro společnost vytvářel vybavení interiéru expozic pro výstavy a veletrhy a navrhl také rodinu svítidel ARBO. Ze spojení Križek – HALLA vzešly velkolepé projekty, jako je například Vodafone Customer experience centrum, za které získal Križek ocenění Grand Prix Architektů 2011.

Luka Križek: Pivnice Radegast, Brandýs nad Labem

Luka Križek: Vodafone Customer experience centrum

Dalším designérem s nímž HALLA dlouhodobě spolupracuje je Matúš Opálka, který stojí za návrhy mezinárodně oceněných svítidel INDI, INDI+ a nově také za svítidly INLIO a IXYO. Matúš Opálka je zastáncem nepřímého osvětlení, jelikož dokáže vytvořit příjemnou atmosféru, aniž by ji narušovalo. Konkrétně u svítidla INDI ho lze využít jako přímé i nepřímé osvětlení, takže představuje vlastně dvě světla v jednom. Využitý LED zdroj navíc ušetří energii a má rovněž delší životnost.

Matúš Opálka: svítidlo INDI+

Svítidlo INDI+

Svítidlo INDI

Opomenout nelze ani Simonu Hruškovou, která stojí za návrhy svítidel OVILI a BENT. Nápadité svítidlo BENT, připomínající svým tvarem úsměv, se skládá ze soustavy křivek a opálového difuzoru osvětleného ze všech stran, čímž je možné šířit světlo do velkého prostoru. K vytvoření různých tvarových vzorů lze BENT použít také ve skupině. HALLA dlouhodobě spolupracuje také se studenty UMPRUM. Můžeme zmínit svítidlo STEP od Andrey Löfflerové, DRAMI dle návrhu Lukáše Řípy, TWIG od Evy Petříkové a dva návrhy Matyáše Kočnara - TULPI a TORPI.

Simona Hrušková: svítidlo BENT

Spolupráce s UMPRUM

Díky spojení výborných technických a světelných parametrů s kvalitním designem a dostupné ceně se svítidla HALLA dostala do mnoha významných projektů po celém světě.  Jmenovat můžeme například kanceláře Googlu či Microsoftu, autosalony Škoda, Audi, Hyundai. Kulturní centra – například Plataforma das Artes v Portugalsku. V Čechách určitě stojí za zmínku Rádio Svobodná Evropa, Český rozhlas a Fakulta stavební na ČVUT.

Realizace kanceláří v Dubaji

Prodejna Škoda Olomouc

Plataforma das Artes v Portugalsku

Český rozhlas Praha

Český rozhlas Praha

Při stavbě jedné z velmi komplikovaných pražských staveb – Rádia Svobodná Evropa - museli architekti přihlédnout k bezpečnostním opatřením, požadavkům na úspory energie i vzít v potaz každodenní chod velké společnosti. Rozlehlé průhledné atrium si vyžádalo speciální koncepci osvětlení, které spolu s dalšími zdroji před budovou a u vchodů na pozemek podtrhuje eleganci a vznosnost architektonického řešení. Výrazným architektonicky vděčným až divadelním prvkem je v noci osvětlená teflonová plachta nad hlavním vchodem.

Firma byla krátce před svým pětadvacetiletým výročím, které oslaví v tomto roce, oceněna za své progresivní myšlení a schopnost dlouhodobě přicházet s pokrokovými návrhy produktů. V celosvětovém pořadí prestižního žebříčku Red Dot Design Ranking 2016 obsadila 5. místo, čímž se stala vůbec nejúspěšnější  firmou z celé Evropy.

HALLA se snaží, aby z jejich produkce nevycházela jen svítidla, která zajistí zdroj světla pouze po setmění. Jejich cílem je pracovat se světlem v průběhu celého dne a naučit své zákazníky, jak světlo efektivně a smysluplně využívat při různých aktivitách a v odlišných prostorech. Krátký návod, jak kvalitně svítit, si můžete připomenout zde.

_____________________________________________________________________________________

Litvínovská 288/11
Praha 9

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...