Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kvalitně svítit, kvalitně žít

Kvalitně svítit, kvalitně žít

Lustry, lampy, lampičky, bodovky… Svítidla existují v nepřeberném množství velikostí, tvarů či barev a tvoří nedílnou součást každého interiéru. Při výběru vhodného osvětlení je však kromě jeho estetické funkce nutno přemýšlet také o jeho funkci a účelu a s tím souvisejícími světelnými parametry.

Proč je to důležité? Většina z nás totiž tráví podstatnou část dne v uzavřených prostorách, do kterých sluneční světlo pronikne pouze v omezeném množství. Přitom dostatečné osvětlení motivuje člověka, povzbuzuje náladu a vytváří příjemnou atmosféru. Ať už v práci nebo v domácnosti, z citelné části sluneční svit nahrazujeme umělým osvětlením. Za celý den se tak mnoho z nás setká s přirozeným světlem minimálně, což může ovlivňovat naší psychiku, aktivitu, ale i organismus.

Při osvětlování bytu se společnými jmenovateli jednotlivých místností stávají teplota chromatičnosti, jinak řečeno barva světla a jeho intenzita. Parametry, které se během dne plynule mění. Trendem v osvětlení je v dnešní době vnést efekt slunečního světla i do interiérů a pracovat s Human Centric Lighting, tedy osvětlením zaměřeným především na člověka a jeho vnímání. Na scénu tak přichází technologie Tunable White, která v průběhu dne umožňuje teplotu a intenzitu světla individuálně nastavovat.

Díky tomu lze svítit v souladu s každodenním biologickým rytmem - od ranní teplé barvy, přes denní studenou zpět k teplé večerní. Teplota světla se měří v Kelvinech – čím více jich naměříme, tím je světlo studenější a naopak. Soustředění napomůže studená barva světla, uvolnění a odpočinku spíše teplé odstíny.

Obývací pokoj je skutečným srdcem každého bydlení a místem, kde se odehrává rodinný i společenský život. Jelikož se zde pohybuje hned několik lidí najednou a ne každý se věnuje stejné aktivitě, je otázka nejvhodnějšího rozložení svítidel náročnější. Obývací pokoj by proto měl být prostorem s velkým množstvím různých typů osvětlení. Centrální svítidla umístěná na stropě by měla svým rozptylem ideálně pokrýt celou plochu pokoje. U vysokých stropů je důležité nezapomenout na umístění závěsných svítidel alespoň metr od stropu, aby se docílilo rovnoměrného rozptýlení světla. Nebojte se do místnosti pořídit i stojací lampy, které skvěle poslouží při čtení. Nástěnná světla pak mohou být rozsvícena při sledování televize, aniž by působila rušivým dojmem. Pro absolutní kontrolu nad intenzitou světla v tomto pokoji je vhodné vybavit místnost svítidly s nastavitelnou intenzitou světla, kterou lze ovládat různými systémy – ať už jednoduchým vypínačem na zdi nebo třeba aplikací v mobilním telefonu.

Ložnice je oproti obýváku bezpečným útočištěm, kde hledáme především klid a prostorem, kam se uchylujeme ke spánku a odpočinku. V ložnici je samozřejmostí centrální osvětlení a noční lampičky, nejlépe s nastavitelným stmíváním. Místnost, kde ráno prvně rozsvěcíme a večer naposledy zhasínáme. Prostor, který dokáže bezprostředně ovlivnit celý náš den i náladu. Pro ty z nás, kteří mívají potíže s ranním vstáváním, odborníci doporučují dát si světelnou “studenou sprchu”, která tělo přirozeně probudí a připraví na aktivní den. Večer naopak volíme teplé světlo, které nás uklidní a uloží ke kvalitnímu spánku.

Pokud si v bytě vymezíte prostor pro práci nebo k tomu určíte samostatný pokoj, bude to nepochybně místo pro maximální soustředění. Osvětlení přizpůsobte délce pobytu v pokoji i typu pracovní činnosti. Při práci u stolu nasviťte jednak pracovní desku, ale i prostor mimo ni. Předejdete tím namáhání očí při přechodu ze světla do šera a naopak. Pro osvětlení pracovního stolu je nejlepší stolní nebo stojací lampa s intenzitou osvětlení od 300 do 500 luxů. Svítidlo v pracovně by mělo být opravdu velmi kvalitní – a to nejen designem, ale i světelnými parametry. Je potřeba zamezit oslňování, mít optimální intenzitu i barvu světla. Pro dobrou pozornost a soustředění by barva světla měla být v domácí kanceláři, co nejstudenější.

Výběr a instalaci osvětlení v kuchyňské lince je ideální dělat ihned při jejím pořízení. U stávající linky je totiž instalace technicky, ale i esteticky značně omezena. Kuchyň je stejně jako ložnici vhodné vybavit dvojím osvětlením. Centrální stropní svítidlo zajistí plošné osvětlení, zatímco jednotlivá bodová či lineární svítidla zacílí na kuchyňskou desku, která by měla být perfektně viditelná. Intenzita svícení by zde proto měla dosahovat až 500 luxů.

Kvalitní osvětlení ocení v koupelně zejména ženy, které se pak díky němu mohou bez problému nalíčit nebo upravit. K takovému účelu skvěle poslouží nástěnná svítidla, která se dají umístit nad zrcadlo nebo po jeho stranách. Kromě nástěnných svítidel by v koupelně nemělo chybět ani stropní osvětlení, hodí se i nepřímé svítidlo s měkkým světlem pro dokreslení atmosféry. Vzhledem k tomu, že je v této místnosti velká vlhkost, je potřeba dát pozor také na dodržení elektrické bezpečnosti a na správnou volbu materiálu instalovaných světel. Svítidla do koupelen mají splňovat normy ČSN a mít zvýšenou IP ochranu před vniknutím vody a vlhka.

Zvolit designově krásná svítidla a zároveň docílit co nejpřirozenějšího světla v jednotlivých místnostech už dnes není nadlidský úkol. S těmi správnými radami a kvalitním osvětlením si vytvoříte příjemné prostředí, ze kterého budete mít každodenní radost ještě mnoho let.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: halla.cz

Zdroj: halla.cz, metrolux.cz

Publikováno: 09.08.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...