Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiér ve stylu japonské filozofie Wabi Sabi

Interiér ve stylu japonské filozofie Wabi Sabi

Harmonii domova nemusí navodit pouze Feng Shui, ale také jiný japonský styl s názvem Wabi Sabi. Ten je založen na hledání krásy v nedokonalé jednoduchosti. Designér Nelson Chow ze studia NCDA použil tuto filozofii při rekonstrukci bytu v Hong Kongu. Výsledkem je působivý minimalistický interiér s překvapivými zákoutími a prvky luxusu.

„The Imperfect Residence“ v překladu „Neperfektní domov“ je poněkud zavádějící název. Tento byt s jednou ložnicí je ve skutečnosti paradigmatem domácí dokonalosti. Principy Wabi Sabi vytvořily v rezidenci nenápadnou eleganci a moderní jednoduchost, kde je vše bezproblémově integrováno do struktury budovy a kde vás upoutají odvážné kombinace geometrických prvků a materiálů v jejich přirozeném nedokončeném stavu.

Byt je navržen do tří hlavních, vzájemně propojených pasáží. Společenské prostory jsou vzdušné a světlé. Svědčí o minimalistickém étosu designéra, který všechny úložné jednotky skryl za skládacími deskami, integrovanými do stěn. Obývací pokoj má takovou stěnu po celé své délce. Ve zdi najdete tajný průchod do jiné místnosti nebo skrytý televizní kout.

Parketové podlahy jsou vykládané mramorem a oxidovanými kousky kovu. Nábytek a doplňky působí v interiéru majestátním dojmem. Od ohromujícího mramorovo-mosazného jídelního stolu přes porcelánový lustr s mosaznými prvky až po pomalu oxidující bronzový talíř na stěně, který funguje zároveň i jako rukojeť pro otevření skryté televizní skříně. Všechny tyto kousky představují odvážný geometrický jazyk a přepychovou, hmatovou materialitu.

V ložnici je hlavním středobodem postel, která zabírá většinu prostoru. Do pokoje se vchází přes vyvýšenou plošinu, inspirovanou konceptem genkan – tradičním japonským vchodem, který odděluje vnější rušný svět od klidné spánkové oblasti. Vše je koncipováno velice jemně a harmonicky, aby vznikl klidný prostor pro snění.

Z ložnice se dostanete dalšími skrytými dveřmi rovnou do koupelny – prostor pokrývá tlumená paleta barev, mramoru a ručně kartáčované omítky. Bronzové dvojité umývadlo a toaletní skříň doplňuje také velkorysá vana. Stejně jako zbytek bytu je koupelna nejen krásná a funkční, ale také se v ní majitelé cítí jako v dokonalé oáze klidu a harmonie.


Nelson Chow

The Imperfect Residence

ncda.biz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...