Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Italský design zamířil do Prahy - výstava nabitá inspirací

Italský design zamířil do Prahy - výstava nabitá inspirací

V Národním domě na Smíchově se právě koná unikátní výstava italského designu, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Nedávejte si ale na čas, potrvá už jen do neděle 19. listopadu 2017. Jmenuje se, jak jinak, než ITALSKÝ DESIGN a představuje na 100 italských designérských ikon od 30. let až po současnost. Hlavním představitelem výstavy, jehož dílům je věnováno speciální zaměření, je designový génius Vico Magistretti.

Itálie je kolébkou nejen výjimečných umělců, počínaje malíři a sochaři, přes módní návrháře až po skvělé architekty a designery. Je také kolébkou řemeslné výroby, která je na velmi vysoké úrovni. Propojuje své tradice s pokrokovými výrobními technologiemi, špičkovými materiály i dokonalou funkčností.

Nejinak tomu bylo i v tvorbě nezapomenutelného architekta a designera - Vica Magistrettiho. Italský génius pocházející z Milána prožil pozoruhodný život. Studium architektury mu na nějakou dobu přerušila druhá světová válka, kvůli které odjel ze země. Po válce se ale opět vrátil, aby mohl dokončit studia a začít svou slibnou profesní kariéru. Tehdy ještě nevěděl, že se stane skvělým a vyhledávaným architektem a později i prvotřídním designerem.

Ve svých začátcích se podílel na mnoha projektech při výstavbě milánské čtvrti QT8 a v padesátých letech se stal horlivým inovátorem, který se prosadil, jako jedna z nejbystřejších osobností "třetí generace". Z této doby pocházejí i Magistrettiho  realizace jedněch z nejvýznamějších budov Milána. V dalších letech doprovází jeho architektonickou činnost stále více činnost designerská a od osmdesátých let započala také dlouhodobá spolupráce s mnoha významnými značkami.

Výstava je uspořádána chronologicky a návštěvníky uvádí nejprve do prostoru věnovaného samotnému Magistrettimu. Poté se expozice vine jako cesta, za více než 100 díly, jejichž autory jsou jiní významní designeři. Díla Vica Magistrettiho jsou součástí putovní výstavy nazvané Svicolando - pocta Vico Magistrettimu, která vypráví příběh od jeho návrhů až po výrobky. Příběh, jež propojuje umělcovy profesionální i osobní vztahy s tvůrci předních italských návrhářských firem.

A jaká byla Magistrettiho představa designu? Součástí výstavy je inspirativní videohovor, kde designer mluví o tomto nevyčerpatelném a výjimečném oboru.

Expozice výstavy by mohla někoho překvapit svým neobvyklým uspořádáním, do takzvaných "neutrálních kontejnerů". Díky nim má každé dílo svůj prostor, jež podtrhuje jeho charakteristiku a zároveň se vyhýbá rušivým vjemům z okolí. Našli byste tu různorodá díla, od malých lampiček až po široká křesla i zajímavé skici návrhářů. Za celým konceptem výstavy stojí Alexandra Georgescu z ateliéru KOGAA. „Pro instalaci výstavy jsme použili průmyslové materiály a systémy, které připomínají také skutečnost, že italský design jako takový, se zrodil z industrializace a často za použití právě průmyslových materiálů“, říká Alexandra.

Expozice zahrnuje například díla Roberta Barbiera, Mecheleho De Lucciho, Franca Albiniho, Piera Lissoniho a mnoha dalších. Nechybí zde ani mezinárodní zastoupení v podobě ikon, kterými jsou například Phillippe Starck, Ronan & Erwan Boroullec, Patricia Urquiola a jiní. „Je pro nás důležité předvést tato úžasná díla veřenosti v České republice, která se už nyní velmi zajímá o italské jídlo i módu, ale zatím ještě ne tolik o italský design. Což ale doufáme, se brzy změní,“ dodává Alexandra Georgescu, která z Itálie pochází.

Kromě slavných italských i mezinárodních osobností budete v Národním domě seznámeni i s nejvýraznějšími výrobci designových produktů. Jsou zde zastoupeny firmy Oluce, Artemide, Flou, Schiffini, Zanotta, Cassina, Poltrona Frau, Kartell, Calligaris a Memphis.

Na uspořádání výstavy se podílel Italský kulturní Institut v Praze, Velvyslanectví Itálie v Praze a Městská část Praha 5 ve spolupráci s Italsko-českou obchodní komorou a studiem KOGAA. Výstava zahrnuje díla, jimž nechybí procítěnost ani emoce. Díla, která mají šmrnc. Díla plná fantazie bez hranic. Tím vším je italský design..


VÝSTAVA ITALSKÝ DESIGN

Národní dům Smíchov, Praha 5

7. - 19. listopad 2017
12:00 - 20:00 h
vstup volný

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Lukáš Pelech

Publikováno: 15.11.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...