Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Javornická palírna: rodinný podnik, který vznikl srdcem

Javornická palírna: rodinný podnik, který vznikl srdcem

V jižních Čechách, v obci Javornice, byste našli krásný, částečně zrekonstruovaný areál Javornické palírny, který se nese v duchu místních tradic. Tam, kde původně stávala hospodářská usedlost z konce 19. století, nechali architekti Aleš Lapka a Petr Kolář znovu ožít celé hospodářství s veškerým potřebným zázemím, včetně nové palírny.

Součástí Javornické palírny je také rozsáhlý ovocný sad a zahrada. Usedlost stojí pod zříceninou Helfenburk, v kopcovité krajině mezi městy Bavorov a Vlachovo Březí v nadmořské výšce 480 metrů nad mořem. Malebné okolí, které je tvořeno hlavně lesy, pastvinami a hospodářskými poli okouzlí každého, kdo do této oblasti zavítá.

Na projektu pracovali architekti ze studia ADR s.r.o. i se spoluautory Janou Zoubkovou a Markétou Kavalírovou takřka tři roky. Hlavním přáním majitele bylo na více jak 480 metrech čtverečních zachovat původní charakter vesnické stavby. Což se opravdu vydařilo. Přesvědčte se sami.

Představa, jak by nové prostory měly vypadat, se u architektů formovala v průběhu času, při práci na samotném projektu. Ale prvotní inspirace pro ně byla jasná. Okouzlily je palírny whisky ve Skotsku.

Architekti se zaměřili nejen na novostavbu malého ovocného lihovaru, ale také na další budovy bývalého hostince s tanečním sálem, chlévy a stodolou, které bylo zapotřebí zrekonstruovat či dostavět. Nově byste v objektech našli také obchod, kde si můžete koupit pálenku, dále sklad ovoce, chlazenou kvasírnu, celní sklepní sklad, dřevník a garáž. Nechybí zde ubytování pro členy rodiny majitele i pro jejich případné hosty. „Objekt slouží převážně pro potřeby majitele a jeho rodiny, ubytovat se zde lze, ale pouze po domluvě a kapacita je omezená, vysvětluje architekt Aleš Lapka.

Většina použitého materiálu a interiérových doplňků pochází z různých koutů České republiky. „Spolupráce s majitelem na výběru materiálů nás opravdu bavila. Sháněli jsme ho na různých stavbách a bazarech po celé republice,“ vzpomínají architekti. „Právě tyto prvky z původních staveb nebo fragmenty nalezené na jiných stavbách či stavebních bazarech tvoří jedny z nejzajímavějších prvků, které podtrhují autentičnost vesnických staveb,“ dodávají.

V palírně se hlavně zpracovává ovoce, které se následně destiluje a uskladňuje. Kromě palírny samotné je v areálu ještě výčep a taneční sál, kde se konají příležitostné společenské akce, zejména pro obyvatele Javornice, např. myslivecký bál,“ dodává ke společenskému vyžití areálu Aleš Lapka. V dobovém interiéru nechybí ani stylové, takřka starodávné vybavení a doplňky, které vás vtáhnout do příjemné atmosféry, kde čas běží jinak než ve městech.

Rekonstrukce areálu vycházela především z původního členění a umístění budov, které však byly ve velmi špatném technickém stavu. Proto došlo ke stržení veškerých novodobých přístavků a dostaveb, včetně střech a krovů. Zachovány byly pouze základní hmoty a některé nosné stěny hlavních budov. K nim pak architekti dostavili novou kvasírnu s ubytováním v podkroví a v místě spadlé stodoly také dřevník s garáží. Zcela novým a samostatně stojícím objektem je palírna, která je umístěna tak, že s původními budovami vytváří částečně uzavřený a chráněný dvůr.

Návrh vzhledu budov, výraz fasád i tvar střech byl výrazně ovlivněn bezprostředním okolím. Proto bylo použito převážně tradiční řešení jak tvarové, tak i materiálové. Většina fasád má klasickou vápennou omítku, části budov s dřevěnou nosnou konstrukcí jsou obložené dřevěnými prkny, pouze pro palírnu samotnou zvolili architekti pohledové zdivo z plných cihel natřené bílou barvou jako akcent významu budovy.

Uvnitř palírny, inspirované nádechem skotských dálek, vévodí jednoznačně destilační kolona v zářivých měděných tónech od německé značky Arnold Holstein. Jednoduchý interiér obsahuje pouze to, co je k výrobě dobré pálenky zapotřebí.

Součástí palírny je také krásné točité schodiště, které vás dovede do podkroví s ubytováním. Jednoduchou ocelovou konstrukci navrhli sami architekti a vyrobili ji zámečníci z Kovovýroby Marcel Linhart z nedalekého Husince.

Snahou architektů bylo zachovat maximum z původních architektonických prvků budov a tam, kde to již nebylo možné, je nahradit podobnými charakteristickými detaily přenesenými z jiných jihočeských staveb. „U novostaveb jsme volili materiály nové, současné, avšak s respektem k původní stavbě. Takže například vzniklo řešení, kdy všechny původní střechy mají červenou pálenou krytinu, tzv. bobrovku, naopak všechny novostavby mají stejnou krytinu, ale v černých barvách,“ vysvětlují architekti.

Plochy dvora, zápraží a ostatní prostory kolem budov jsou vydlážděné z přírodních kamenů, převážně žuly. Soukromé prostory majitele se nesou, tak jako celé stavení, v jednoduchém tradičním stylu této oblasti. Přírodní dřevo, bílý interiér a krásné výhledy do okolní krajiny jsou tím pravým aspektem pro příjemné bydlení, kde stres a uspěchanost dnešní doby nemá místo.

Z dálky, při příjezdu do Javornice, není na první pohled patrné, že se jedná o novostavbu, při bližším a podrobnějším prozkoumání je to však zcela zřejmé. Palírna se tak stala přirozenou součástí obce. „Jde o rodinný podnik, který vznikl srdcem. Respekt k okolí a láska ke zdejší krajině z této stavby přímo vyzařuje a je to velká zásluha celé rodiny majitele,“ dodávají architekti na závěr.

Pokud vás zaujal projekt Javornické palírny od studia ADR podívejte se také na jejich další realizaci, která dokonce v roce 2014 získala ocenění Interiér roku v soutěži Grand Prix architektů: Interiér obchodu Megapixel nebo se s námi vydejte na jižní Moravu do jiného rodinného podniku, který je proslulý zase výtečným vínem: Vinařství Michlovský.


ADR S.R.O.

Libínská 3127/1

Praha 5

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 20.07.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...