Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kanceláře v lese. Španělští architekti pracují v obklopení přírody

Kanceláře v lese. Španělští architekti pracují v obklopení přírody

Práce obklopená přírodou je snem mnoha lidí. Příroda uklidňuje a pohled do zeleně má takřka léčebné účinky, minimálně pro naše oči. Ne nadarmo se španělští architekti Jose Selgas a Lucia Cano z architektonického studia SelgasCano rozhodli vytvořit své kanceláře přímo v lese nedaleko Madridu.

Podlouhlá stavba, připomínající tunel, je ze severní strany prosklená, takže se architekti mohou při práci kdykoli zahledět do okolní zeleně a odreagovat se. Část střechy je zároveň odkrytá, což umožňuje vstup nepřímého přirozeného světla do interiéru. Na jižní straně architekti navrhli neprůhlednou stěnu, aby se vyhnuli zahřívání a přímému slunci na svých pracovních stolech. Z boku je možné přirozené větrání, které se dá díky kladce regulovat.

Během tvůrčího procesu existuje mnoho faktorů, které ovlivňují naši představivost i to, jak přemýšlíme. Osobní i profesní zájmy, stejně jako stres, kterému musíme dnes a denně čelit, nám někdy neumožňují jasně uvažovat. Z tohoto důvodu musíme často přihlížet k faktorům, které můžeme sami ovlivnit, abychom mohli pracovat v pozitivní atmosféře. Může to být čistý pracovní stůl, cestování, setkávání se s novými lidmi, hledání nových zkušeností nebo práce venku. Je zřejmé, že pracovní prostředí je zásadní,“ vysvětlují architekti.

 

Stavba je částečně zapuštěná do země

Cílem architektů bylo pracovat v lese, pod stromy. Ponořit se do klidu přírody a vytvořit nejlepší místo pro snění a tvoření. Kancelář SelgasCana, jež je zčásti zapuštěna do země, umožňuje panoramatický výhled z místa v úrovni terénu, kde stromy v létě chrání budovu před slunečními paprsky a kde každý podzim okouzluje svým barevným listím. Díky rychle se měnícímu ročnímu období je toto místo jedinečné. Je to kancelář, kde každý den vypadá jinak a kde příroda určuje tempo.

Interiér je svěží a moderní. Architekti zvolili kombinaci bílé a zelenkavé barvy, která prostor příjemně oživuje a zároveň nijak neruší venkovní scenérie.

Pro uměleckou tvorbu je důležitý talent, ale také inspirativní prostředí, kde múza může ožít a kde se sny přetváří v realitu. A takové místo se architektům ze SelgasCano zaručeně podařilo vytvořit.

Nakoukněte i do jiných kreativních kanceláří, které svou originalitou předčí mnohá očekávání: podívejte se, jak se původně nudná kancelář stala organickou džunglí odpočinku nebo jak vypadají pracovní prostory inspirované lesem.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Roland Halbe

Zdroj: archilovers.com

Publikováno: 30.10.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...