Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Kengo Kuma / Woven: Japonská architektura na dosah

Kengo Kuma / Woven: Japonská architektura na dosah

 

První návštěva jednoho z nejpozoruhodnějších architektů současnosti přinesla do Prahy závan moderní japonské architektury a vzbudila obrovský zájem veřejnosti. Svou první výstavu v České republice zahájil Kengo Kuma přednáškou v beznadějně zaplněné Betlémské kapli. Ale nezoufejte, výstavu jeho děl můžete shlédnout v Galerii Jaroslava Fragnera až do 20. listopadu. 

Galerii pojmenovanou po zvučném jméně architekta a malíře Jaroslava Fragnera, naleznete v historickém centru Prahy. Je jednou z mála galerií v České republice věnujících se výhradně prezentaci světové i české architektury.

 

Samotná výstava nabízí návštěvníkům průhled nedávnou tvorbou autora, jež působí nejen v Tokiu, ale stejně tak i v Marseille či Grenadě. Na sedmnáct vystavených projektů odhaluje, jakým způsobem autor, který hlásá, že „Éra betonu je za námi, protože lidské tělo je lehčí, měkčí a teplejší,“ pracuje. 
 

Jednotlivé práce jsou na výstavě prezentovány také formou videoprezentaci a dokumentů, v nichž si návštěvníci mohou Kumu a jeho názory v klidu poslechnout.

Mezi nejznámější projekty Kengo Kumy patří FRAC muzeum v Marseille, vzdělávací a sportovní areál Entrepot Macdonald v Paříži, Centrum múzických umění v Granadě nebo nový výstavní park v Chartres.

Mapa ukazující bohatý výčet dosavadních staveb autora a specifičnost každé stavby v závislosti na dané lokalitě.

Modely jsou vystaveny na minimalisticky řešené konstrukci z bambusu, jež je oblíbeným materiálem samotného architekta.

Práce Kengo Kumy vynikají citlivým užitím tradičních japonských stavebních materiálů, které se nebrání spojení s moderními technologiemi. Důraz klade na měřítko - v jeho stavbách je patrná přívětivost a vstřícnost vůči uživatelům.

Stavbu vždy uvádí do kontextu charakteru a místa, kde se projekt bude realizovat, prosazuje přístup tzv. ”architektury vztahů”, založený na respektu k okolí a harmonii s jeho přirozeným stavem. 

Model muzea současného umění FRAC v Marseille - stovky neprůhledných skleněných obdélníků vytvořily šachovnicový vzor na fasádě.
 

Realizace muzea současného umění FRAC v Marseille. Rozdílné natočení jednotlivých segmentů vytváří uvnitř i vně budovy rozličné světelné efekty.

Další z kulturních staveb autora, tentokrát se jedná o Centrum muzických umění, Besancon, jež kombinuje geometrickou pravidelnost s tradičním materiálem - dřevem.
 

„V jeho citlivých stavbách a realizacích se snoubí dávná japonská tradice s modernou - elementární přírodní materiály doplňuje využitím moderních technologií. Jsme rádi, že můžeme díky spolupráci s Fakultou Architektury ČVUT a Japonským velvyslanectvím jako první ve střední Evropě představit dílo tohoto výjimečného tvůrce,” říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta. 
 


 

Kancelářské prostory v základním táboře Mont - Blanc. Kengova tvorba se vyznačuje prolínáním architektury a svého okolí, v tomto případě jej vytváří zejména svislé prosklené plochy.
 

Kuma si pro Prahu připravil menší projekt ”site specific pavilon”, ve kterém proběhla výstava prací, které vznikly na studentském workshopu spolu s architekty Mamiyou Tanakou a Elise Fauquembergue, kolegy Kumy. 
 


 

Výsledek workshopu můžete shlédnout vedle Betlémské kaple až do 20. listopadu.
 

Světoznámý architekt se kromě vlastních realizací věnuje také rozboru architektury a má za sebou již několik publikací jako Anti - Object, Natural Architecture či Small Architecture, které si získaly široký čtenářský ohlas po celém světě. Zajímají vás tyto tituly? Není problém! Galerie si pro návštěvníky připravila k nahlédnutí několik význačných publikací autora. Na místě je také možné si knihy rovnou objednat.
 


 

Kengo Kuma zvítězil s návrhem na Olympijský stadion v Tokiu pro letní olympiádu v roce 2020.

Přednášku od Kenga Kumy z Betlémské kaple si můžete v klidu vychutnat z pohodlí domova.
 

Přijďte se podívat, jak vypadá ”tkaná architektura” a využijte jedinečné šance nahlédnout do portfolia jednoho z nejvýraznějších architektů současnosti. Pravděpodobně budete mít možnost v příštím roce jednu z jeho prací shlédnout naživo, v centru Prahy by měl totiž vzniknout výhradně přírodní pavilon pro sbírku asijského umění Národní galerie právě podle návrhu Kengo Kumy. My už se nemůžeme dočkat. 

____________________________________________________________________________________

 

KENGO KUMA / WOVEN 

6. září až 20. listopadu 

Betlémské náměstí 5a, Praha 1

 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Archiv Galerie Jaroslava Fragnera

Publikováno: 31.10.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...