Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Umělecké galerie, o kterých byste měli vědět

Umělecké galerie, o kterých byste měli vědět

Kořením každého interiéru jsou umělecká díla, která umí atmosféru prostoru dostat na zbrusu novou úroveň. Ať už se jedná o malby, kresby nebo sochařské objekty v privátních realizacích či o rozsáhlé instalace v komerčních prostorech, jsou to právě ony, které zaujmou diváka na první pohled. Zvolit ten správný kousek, který nebude zastávat pouze dekorativní funkci, ale dokáže dotvořit styl celé realizace a trefně vyjádřit osobnost jejího obyvatele nebo nájemce, je otázkou dlouhodobějšího zájmu a nemalé investice. Pokud se však podaří, může dlouhé roky těšit majitelovo oko i získávat na další hodnotě.

Prvním krokem na cestě za vysněnou uměleckou realizací by měl být výběr spolehlivé galerie. Měla by mít ideálně zajímavé portfolio, nabídnout osobní zážitek s díly v rámci svého zázemí, odbornou podporu i zprostředkovat kontakt s vybraným umělcem a postarat se o praktické otázky spojené s investicí nebo poradit, podle čeho vhodný objekt zvolit. Nabízíme vám seznam těch nejzajímavějších galerií současného umění u nás, do kterých stojí za to nahlédnout.

HUNT KASTER ARTWORKS

Na špičce soukromých pražských galerií soustředěných na propagaci současného českého umění se již přes deset let pevně drží projekt Hunt Kastner Artworks. Galerii založily na sklonku roku 2005 Američanka s českými kořeny Katherine Kastner, které se na scéně s oblibou přezdívá Kacha a Kanaďanka Camille Hunt, která původně přijela do Prahy jen na půl roku učit angličtinu. Město a český smysl pro humor si však zamilovala natolik, že se už domů nevrátila.

Katherine Kastner a Camille Hunt ve své žižkovské galerii HUNT KASTNER.

Za poměrně krátký čas se galerii podařilo vybudovat obdivuhodné portfolio zastupující začínající umělce i vysoce ceněná jména jako Josef Bolf, Eva Koťátková, Jiří Thýn, Dominik Lang, Daniel Pitín nebo Anna Hulačová. Právě jasný koncept a nekompromisnost, co se kvality týče, přináší HUNT KASTNER své ovoce především u zahraničních klientů, kteří se s projekty galerie mohou pravidelně setkávat na veletrzích Frieze v New Yorku, Liste v Basileji nebo Art Basel v Miami. Galerii naleznete na pražském Žižkově v Bořivojově ulici. 

HUNT KASTNER dlouhodobě spolupracuje s fotografem Jiřím Thýnem.

HUNT KASTNER zastupuje i figurativní malby Daniela Pitína.

Pohled do současné výstavy Jana Šerýcha Limbo, která je v galerii k vidění až do 7. května 2016.

HUNT KASTNER vydává i knihy. Na obrázku katalog „Obrazový atlas dívky, která rozřezala knihovnu na části“ od Evy Koťátkové, jenž se nedávno křtil v galerii tranzitdisplay. 

 

POLANSKY GALLERY

Stejně jako několik dalších soukromých galerií v Praze vychází i POLANSKY GALLERY z podhoubí dnes již poměrně ikonické galerie Jiří Švestka, kde Filip Polanský sbíral zkušenosti po jedenáct let. Po více jak dekádě strávené v prostředí exkluzivní pražské galerie se Polanský rozhodl posunout kariérně dále a vyzkoušet si vést vlastní soukromou praxi. Ta se od roku 2012 může chlubit spoluprací s českými i zahraničními umělci, mezi které patří hvězdy nejmladší generace malíř Vladimír Houdek nebo multimediální umělec Roman Štětina, kterého si tento rok vybrali i kurátoři prestižní umělecké přehlídky Manifesta do švýcarského Curychu. Oba zmínění umělci jsou také držiteli Ceny Jindřicha Chalupeckého, nejdůležitějšího ocenění v rámci mladé umělecké scény do 35 let.

Záběr z videa Romana Štětiny „Jazykolam“, které reaguje na střihovou editaci nahrávky české slovní hříčky „Od poklopu ku poklopu kyklop koulí kouli.“

 

Vladimír Houdek patří k nejzajímavějším malířům své generace.

V portfoliu galerie vyniká jak práce uznávané multimediální umělkyně Mileny Dopitové, tak neméně zajímavých zahraničních autorů jako Tillman Kaiser nebo Quirin Bäumler. Podobně jako HUNT KASTNER se iPOLANSKY GALLERY účastní zahraničních veletrhů – naposledy například Artissima Torino, ABC art berlin contemporary nebo Viennafair. Výstavní prostory nově sídlí na adrese Veletržní 45 v pražských Holešovicích, kousek od Veletržního paláce.

Milena Dopitová se ve své práci kontinuálně zabývá společensky tabuizovanými motivy - stárnutím, násilím, smrtí nebo nejistotou.

 

Nové prostory galerie sídlí nedaleko Národní galerie v Holešovicích.

 

DRDOVA GALLERY

Rok 2012 byl velmi úrodným pro českou galerijní scénu. Kromě Polanského se ve stejném roce rozhodla založit vlastní galerii i Lucie Drdová. Drdová je vystudovaná historička umění, která pracovala v Muzeu moderního umění ve Vídni a poté působila jako ředitelka berlínské pobočky již zmiňované galerie Jiří Švestka v Berlíně.

Galeristka Lucie Drdová má bohaté zkušenosti z kulturní sféry, ale i studia dějin umění.

Náhled do výstavy Hynka Alta SYSTEMS' DECOMPOSITION v DRDOVA GALLERY z roku 2014.

Primárním zájmem DRDOVA GALLERY je podpora tvorby lokálnich umělců mladé a střední generace v mezinárodním prostředi. Zastupuje necelou desítku jmen, která se převážně profilují svým analytickým a konceptuálním přístupem k tvorbě. Jmenovitě se jedná o fotografy Hynka Alta a Aleksandru Vajd, nebo Václava Kopeckého, kteří se soustřeďují na zkoumání fotografického média.

Digitální fotografie Aleksandry Vajd Dedication z roku 2013.

Pohled do výstavy Václava Kopeckého Mezi dokumentem a monumentem z roku 2015.

Konceptuální umělec Jan Nálevka tematizuje prostřednictvím kresby, instalací či videa smysl umělecké tvorby a dimezi času, který do něj vkládá. Sochařka Pavla Sceranková promýšlí svá díla ve více abstraktní rovině a zajímají ji způsoby lidského vnímání. Pro Daniela Vlčka je klíčová zkušenost s komponováním hudby, ať už se jedná o malířská plátna, nebo audiovizuální instalace. Malířka Monika Žáková vytváří metodické kompozice, které jsou motivovány zájmem o plochu, hloubku a nestálým charakterem prostorové zkušenosti.

Pohled do instalace výstavy Pavly Scerankové Veritas z roku 2015. 

Pohled do výstavy Dvojí řešení Moniky Žákové v DRDOVA GALLERY z roku 2015.

Loni zaznamenala galerie úspěch na veletrhu Art Brussels, rok předtím se vydala na Vienna Contemporary. Galerie sídlí v Křižkovského ulici na Žižkově, nedaleko od náměstí Jiřího z Poděbrad.

Galerie sídlí v Křižkovského ulici na Žižkově a je pověstná pořádáním snídaní a brunchů s vybranými umělci.

NEVAN CONTEMPO

Třetici potomků legendárních výstavních prostor Jiří Švestka zakončíme nejnovějším projektem galerie NEVAN CONTEMPO. Tu založil v roce 2014 Mikuláš Nevan v bývalých zlatnických dílnách na Praze 3. Umělecké prostředí nasával nejen u Švestky, ale i v Galerii Středočeského kraje nebo za dob studií arts managementu. Svými aktivitami expanduje především na východ: v Bratislavě se podílel na přípravě několika výstav, stejně jako v Maďarsku nebo Rumunsku.

Mikuláš Nevan se s galerií usídlil v bývalých zlatnických dílnách na pražském Žižkově.

Galerie spolupracuje se zavedenými jmény české scény – třeba se sochařem Krištofem Kinterou, který patří k umělcům, již se dokázali prosadit nejen v rámci české kotliny, ale pravidelně vystavují po celé Evropě. Právě on s projektem „Oh, No!“ prostory na sklonku roku 2014 otevíral. Nevan zastupuje také uměleckou skupinu RAFANI, která je díky svým projektům, často vzbuzujícím kontroverzi, širší veřejnosti poměrně známá. Spolupracuje i s duem kreslířů Jiřího Franty a Davida Böhma, kteří stojí za mnoha projekty – veřejnost je nejlépe zná z knihy Proč obrazy nepotřebují názvy, za jejíž podobu získali Magnesii Literu za rok 2015 nebo z jejich experimentálních kreseb. Galerijní prostory nalezneme ve čtvrti žižkovských galerií, nedaleko HUNT KASTNER nebo DRDOVA GALLERY v ulici U Rajské zahrady, nedaleko fotbalového stadionu pražské Viktorie Žižkov.

Pohled do výstavy skupiny RAFANI "Síla", tematizující různé podoby moci.

NEVAN CONTEMPO hostilo i výstavu slovenské malířky Lucie Tallové.

Galerie spolupracuje i s talentovaným maďarským malířem Szandorem Szaszem.

Věříme, že interiérový design je komplexně propojeným mikrosvětem kvalitních produktů, talentovaných designérů a nadaných architektů - projektům však nesmí chybět ani umělecká složka. Proto se těšíme, až vám v nadcházejících článcích představíme další skvělé umělce a galerie domácí scény. A že se jich za poslední roky v tuzemsku urodilo nepočítaně.

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: artplus.cz, archiv galerií

Publikováno: 19.07.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...