Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

La Degustation Bohême Bourgeoise v novém: Lustr z kostí a židle z kůže

La Degustation Bohême Bourgeoise v novém: Lustr z kostí a židle z kůže

Pokud máte rádi nevšední gastronomické zážitky, určitě jste už slyšeli o restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, spadající do sítě podniků Ambiente. Místo, kterému v kuchyni vládne Oldřich Sahajdák, dostalo michelinskou hvězdu a nedávno i nový interiér. Navrhlo ho studio Olgoj Chorchoj a je, stejně jako menu podniku, dotažený do posledního detailu.

Tradičně pojatý interiér klade důraz na kvalitní české řemeslo. S jedinečnou ruční prací se zde totiž setkáme jak u podlahy, vytvořené z dubů od hraběte Kinského, tak u židlí potažených kravskou kůží a křišťálových lustrů CONSOMMÉ od sklářské firmy BOMMA. „Do celého prostoru jsme chtěli co nejvíc otisknout českou technologii a materiály. Když restaurace dostávala michelinskou hvězdu, hodnotitelé se podivovali – proč tu nemáte české sklo, když jste sklářská velmoc? Takže teď se stalo stavebním kamenem interiéru,“ vysvětluje designér Michal Froněk pro blog Jídlo a radost, který patří pod skupinu Ambiente. 

DO MORKU KOSTÍ

Jednoznačnou dominantou nového interiéru je již zmiňovaný křišťálový lustr CONSOMMÉ. Jako předloha posloužily ateliéru skutečné kosti, které zbydou ve vývaru. Od toho se proto odvíjí i samotný název lustru: výraz consommé se v gastronomii používá pro velmi silný vývar. I když zní celá věc dost morbidně, výsledkem je kruhový, elegantní a jemný lustr. „Kuchaři nám průběžně sbírali do krabice nejrůznější kosti. Jsou tam prasečí nožičky, čelist divočáka, žebra, lopatky a tak dále. My je pak vzali a jeli za sklářem Jiřím Pačínkem,“ vysvětluje Froněk. Mimo to svítí na každý stůl bodová světla, která ohraničují prostor, nad kterým si hosté užívají degustační menu, a zároveň vytvářejí intimnější atmosféru.

Lesy hraběte Kinského a firma QC Floors daly vzniknout podlaze s atypickým geometrickým vzorem, která pak v kuchyni přechází v dláždění z litého čediče, dalšího typicky českého materiálu, používaného hlavně v industriálních prostorech. Ornamenty mají připomínat buňky a odkazovat tak k organickému původu surovin. Tento vzor se navíc opakuje na grafickém ztvárnění jídelníčků a dalších propagačních materiálů. Vizuální identitu podniku totiž dostalo na starost přední grafické Studio Najbrt a dalo si na ní do detailů záležet.

Jednotlivé jídelní stoly vznikly kombinací litiny ze slévarny ALFE v Brně a dřevěných desek. Nejsou jen tak obyčejné: v jejich středu nalezneme zapuštěné letokruhy stromů, které v průměru dosahují až osmdesáti centimetrů. Za výrobcem kožených židlí se architekti vydali až do Rousínova a na konstrukci je navázali pomocí křížové tkanice – tak, jak tomu bývá u korzetů. 

TICHO NAD ZLATO

Součástí faceliftu restaurace, na kterém pracovalo kolem stovky lidí, bylo také vylepšení akustických i funkčních vlastností prostoru. Studio Olgoj Chorchoj tak konečně mohlo využít své cenné zkušenosti s návrhy zvukových studií a zúročit je pro příjemnější atmosféru nerušených konverzací. Díky podhledu z tlumících materiálů, který přesně kopíruje tvar válcové klenby, se zvuk nepřenáší přes celou místnost a prostor nabízí klidnější a soukromější posezení.

Přibyl také box ze skleněných cihel, který zaručuje, že na hosty u dveří nebude táhnout, jak tomu bylo před renovací. Designéři rovněž zpřístupnili hostům vinný bar tak, aby si každý mohl prohlédnout nabízená vína, nebo k nim přičichnout.

Nový interiér navozuje pocit luxusu a výlučnosti, aniž by působil vtíravě nebo rušivě. Přijďte se o tom přesvědčit třeba již dnes; ochutnat můžete šestichodové degustační menu, které vám obsluha na míru spáruje s víny či nealkoholickými nápoji. Jak říká tým restaurace: Jídlo je jako hudba, vzniká souzněním jednotlivých tónů.

_____________________________________________________________________________________

La Degustation Bohême Bourgeoise

Haštalská 18, Praha 1

www.ladegustation.cz

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Anna Pleslová, Filip Šlapal

Zdroj: Jídlo a radost

Publikováno: 10.05.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...