Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Le Cabanon

Le Cabanon

Jak na pobřeží francouzské riviéry bydlel sám velký architekt Le Corbusier se můžete dozvědět při návštěvě jeho prázdninového domku Le Cabanon, který byl nedávno vrácen do své původní podoby. 

Původem švýcarský architekt Le Corbusier patří mezi nejvýznamnější architekty historie vůbec. Své vlastní bydlení ve francouzském Roquebrune-Cap-Martin nedaleko Monte Carla koncipoval velmi stroze a skromně. Jeho dřevěný srub, který vstoupil do historie pod názvem Le Cabanon, s působivým výhledem na moře je jednou z jeho poválečných realizací a pravděpodobně také tou zcela nejmenší.

Interiér - Le Cabanon

Slavný architekt si své přímořské bydlení postavil v roce 1949 jako miniaturní dřevěný srub s modulárním interiérem, který lze podle rafinovaných prostorových možností snadno účelně měnit. Většina nábytku je vestavěná.

Interiér - Le Cabanon

Obytný prostor je koncipován podle Le Corbusierovy teorie moduloru, obytné jednotky založené na velikosti a proporcích člověka. Základem moduloru je prostor o rozměrech 366 x 366 x 226 cm. Stejně velká je i Le Corbusierova přímořská chata, ve které je prostor definován pouze nábytkovými příčkami.

Interiér - Le Cabanon

Vnitřek, který byl nedávno zrekonstruován podle původní dokumentace značkou Cassina vyrábějící licencované re-edice mnoha Le Corbusiérových nábytkových návrhů, je téměř celý ze dřeva. Nábytek je prostý, v interiéru se objevují pouze základní geometrické tvary.

Interiér - Le Cabanon

Umění je pro Le Corbusiera velmi důležité. Nezapomněl na něj ani ve svém skromném interiéru, kde si vytvořil několik svých vlastních fresek založených na své teorii purismu.

Interiér - Le Cabanon

Interiér - Le Cabanon

Barvu vnímal architekt jako čtvrtou dimenzi prostoru, která ho může vizuálně i pocitově měnit, rozšiřovat či zmenšovat a tak dále. Se stejnými principy pracuje prostřednictvím barev Le Corbusier i ve své chatě Le Cabanon, která je nyní během léta otevřená veřejnosti.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Foto: Olivier Martin-Gambler

Zdroj: www.fondationlecorbusier.fr

Publikováno: 25.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...