Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Carlo Mollino na horách

Carlo Mollino na horách

Kultovní italský designér a životní hedonista Carlo Mollino (1903 - 1976) si uměl užít všechny aspekty moderního života. K nim v průběhu třicátých i padesátých let minulého století patřilo také lyžování a pobyt na horách.  

Carlo Mollino, který působil v Turíně je známý především svými unikátními interiéry a nábytkem. Už málo kdo ví, že Mollino byl však všestrannou osobností. Provozoval leteckou akrobacii, věnoval se motorismu či fotografii. K jeho nejoblíbenějším činnostem však také patřilo sjezdové lyžování, které provozoval především v italských Alpách v okolí horského městečka Cervinia. Na obrázku vidíte Mollina se svým nerozlučným přítelem, lyžařským šampionem Leo Gasperlem, převlečeným do medvědího kostýmu.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Kultura lyžování zaznamenala v italských Alpách během padesátých let minulého století neobyčejný rozvoj. Mollino společně s Rakušanem Leo Gasperlem, který ve své době držel rychlostní rekord ve sjezdovém lyžování, se věnovali jak praxi, tak i teorii. Společně napsali lyžařské příručky a dnes jsou považování za mistry a tvůrce stylu jízdy na sjezdových lyžích.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Horské městečko Cervinia je také místem jedné z nejzajímavěšjích architektonických realizací Carla Mollina. Je jím hotel a ubytovna Casa del Sole, kterou vystavěl v první polovině padesátých let. Jedná se o kamenný vysoký objekt inspirovaný místní lidovou architekturou.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Mollino navrhl pro interiéry hotelu i vlastní mobiliář, který je dnes vyhledávanou sběreateskou raritou. Opět se v jeho formě inspiroval rustikální podobou lidového horského nábytku.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Součástí hotelu byly i precizně zpracované postele, které se daly i pomocí mosazných patentků postavit na sebe a vytvořit tak praktickou palandu.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Další horskou stavbou Carla Mollina je i stanice lanové dráhy Lago Nero, která kombinuje tradičněji pojatý dřevěný objekt s expresivně navrženou betonovou terasou vynesenou nad zem organickými pilíři.

Designéři - Carlo Mollino na horách

Casa Capriata je imaginárním návrhem pro ideální horský dům z roku 1954, který však Mollino nikdy nerealizoval.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: okoloweb.cz, Casa Mollino

Publikováno: 24.01.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...