Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Lékárna Molecure inspirovalo DNA i příroda

Lékárna Molecure inspirovalo DNA i příroda

Pokud si myslíte, že lékárny jsou nezbytná nuda, pak vás musíme vyvést z omylu. Na asijském ostrově Taiwan se skrývá designový lékárenský skvost. Nachází se tu lékárna Molecure, která se vymyká všem standardům a láká své zákazníky do netradičního a zcela originálního prostoru. Když se designéři z čínského studia Waterfrom Design pustili do tohoto projektu, nikdo netušil, že vznikne opravdu unikátní dílo, které by mohlo jít příkladem všem podnikům podobného typu.

Lékárna Molecure nabízí zákazníkům novou představu o tom, jak by mohl takový obchod nové doby vypadat, a vyvrací tím všechny zažité představy nudných a spíše neoblíbených prostor. Tato lékárna s rozlohou 120 metrů čtverečních je prostorná a světlá, denní i zářivkové světlo prostupuje všemi jejími kouty. Svými doplňky a vybavením připomíná, že příroda je původním zdrojem syntézy léků. Při vstupu navíc každého upoutá velké, měděné schodiště, stoupající jako spirála do prvního patra. Tím designéři odkazují na podstatu lidského těla, na dvojvláknovou strukturu DNA.

Majitelem je lékárník třetí generace, který chtěl nechat vdechnout nový život do dlouholeté tradice podniku své rodiny. Inspirací pro designéry byl samotný název lékárny Molecure. Jde o spojení dvou slov molekulární" a lék", přičemž oba tyto prvky hrají důležitou roli v designu interiéru. Molekuly inspirovaly estetickou stránku lékárny: jsou ztvárněny v podobě spirály i samotné prostornosti. A lék pak značí požadovaný výsledek zákazníkovi návštěvy.

Před točitým schodištěm se nachází dlouhý, laboratorní stůl, který je zhotoven ze dřeva sto let starého stromu. Propojení moderních technologií a přírody nabízí jak integrovaný konzultační systém pro iPad, který mohou lékárníci využívat společně se svými zákazníky, tak i virtuální zahrádku" živých, zelených rostlin, jež vítá návštěvníky hned u vchodu.

Po obou stranách interiéru zvolili designéři pro obložení vysokých cementových stěn dlažební kameny, které jako další prvek přinášejí přírodu do nitra obchodu. Jejich zajímavá textura vyniká nasvícením, a vizuálně tak doplňuje vzhled celého prostoru. Vše působí velice čistým a přívětivým dojmem tak, aby se zákazníci v lékárně cítili příjemně.

Průhledné sklo a akrylátové stojany umožňují průhledy takřka do celého obchodu i na kamenné zdi v pozadí. Najdete je zde všude a v hojném počtu. Díky doplnění barevných prvků dodávají prostoru také jistou hravost a moderní svěžest.

Barvy, ať už jako součást skleněných stojanů nebo v podobě měděného schodiště i prvního podlaží, dodávají místu teplý a útulný nádech. Měděné tóny se objevují v různých částech lékárny a jsou rovněž součástí zavěšeného osvětlení.

Stejně jako kameny na zdech a živá "zahrádka" v obsluhovacím pultu, se objevují i jinde v prostoru další elementy. Z vysokého stropu visí, jako klenoty přírody i části stromů v podobě různých větví.

Architekti si vyhráli i s průřezy v měděném schodišti a v podlaze prvního patra. Nesčetné trojúhelníkové tvary, vyřezané laserem, tak nechávají rozehrát zajímavou hru světel a stínů, která se díky slunci zrcadlí v celém prostoru.

Design jde s dobou a v moderním podání se objevuje čím dál častěji i na místech, kde bychom to kolikrát ani nečekali. Třeba právě jako v taiwanské lékárně Molecure.

Zavítejte s námi i do jiných netradičních prostředí, která políbila designová múza, a nechte se inspirovat: Z nudné kanceláře organickou džunglí odpočinku nebo Nemocnice Glasgow, která boří bílou nemocniční nudu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...