Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Marcel Breuer: Propagátor ohýbaných trubek

Marcel Breuer: Propagátor ohýbaných trubek

Při brouzdání po chodbách Bauhausu na ně narazíte všude – díla navržená Marcelem Breuerem, jedním z nejznámějších představitelů i žáků Bauhausu. Vyznavač jednoduchých tvarů a forem, který dal světu několik ikonických kusů nábytku, ale také velké množství pozoruhodné architektury. Designér, který uměl nacházet nová využití do té doby nepoužívaných materiálu a přijít s návrhy, které byly ve své době zcela revoluční.

Marcel Lajos Breuer pocházel původem z maďarské Pécsi. Díky stipendiu získal mladý Breuer možnost začít navštěvovat Akademii výtvarných umění ve Vídni, velice brzy se ale rozhodl školu změnit. Ještě tentýž rok začal navštěvovat Bauhaus, tou dobou ještě stále sídlící ve Výmaru. Pod vedením Waltera Gropiuse studoval v tesařské dílně a prostředí Bauhausu se mu tak zalíbilo, že zde později začal působit také jako učitel. Pod jeho vedením vznikla v místní nábytkářské dílně celá řada známých kusů nábytku. Marcel Breuer byl také prvním designérem, který při navrhování nábytku využil ocelové trubky. Ty se později staly důležitým prvkem velkého množství jeho dalších návrhů.

www.thonet.de

www.knoll.com

www.bauhaus100.com
Návrh dámské toalety z projektu Haus am Horn.

Během svého mládí byl Breuer do značné míry ovlivněn holistickými směry, jako byl konstruktivismus nebo hnutí De Stilj. Tyto vlivy je pak možné pozorovat v jeho návrzích pocházejících z té doby. V letech 1926 až 1927 založil Breuer společně s Kalmánem Langyelem společnost Standard-Möbel, která měla vyrábět nábytek podle jeho návrhů. Později tuto firmu pod svá křídla vzala tehdy již zavedená nábytkářská firma Thonet, se kterou pak Breuer řadu let spolupracoval. Firmu Thonet u nás dnes zastupuje Stockist.

www.thonet.de

Poté, co Breuer v roce 1928 Bauhaus opustil, založil v Berlíně vlastní architektonické studio a živil se navrhováním nábytku a interiérů. Později svou praxi několikrát přesídlil, navazoval spolupráci s jinými architekty a také získal profesuru v oboru architektury na americké Harvardově univerzitě. Ve své praxi i nadále pokračoval a v roce 1956 založil firmu Marcel Breuer and Associates, Architects, která ve Spojených státech amerických realizovala celou řadu významných budov.

www.modernity.se
Křeslo Long Chair navržené po značku Isokon.

Breuerovým nejznámějším dílem je křeslo B3, známé ale spíše pod názvem Wassily Chair. Tento název vznikl podle jednoho z mistrů Bauhausu, malíře Vasilije Kandinského. Když Breuer na křesle pracoval, projevil o něj Kandinskij údajně zájem. Pak byl jedním z prvních lidí, které Breuer křeslem obdaroval, když bylo uvedeno do výroby. Na křesle Breuer pracoval ještě během svých studií na Bauhausu a samotné křeslo je vůbec jedním z nejznámějších předmětů, které jsou se školou Bauhaus spojené. K použití ohýbaných trubek Breuera inspiroval pohled na jízdní kolo a zároveň jej ovlivnil také umělecký směr De Stilj. Ten si liboval v pravých úhlech, rovných liniích a jednoduchých tvarech. Dnes křeslo vyrábí značka Knoll. K dispozici je s koženým sedákem v celé řadě barevných provedení. Na produkty Knoll se můžete přijít podívat do showroomu Designpropaganda.

www.knoll.com

Jako doplněk ke křeslu Wassily navrhnul Breuer konferenční stolek Laccio. Deska stolu se vyrábí v laminátové nebo luxusní mramorové variantě, nohy stolu jsou z pochromovaných ohýbaných ocelových trubek. Vyrábí se ve dvou velikostech, které do sebe zapadají.

www.knoll.de

Notoricky známé jsou i Breuerovy návrhy pro značku Thonet, se kterou designér spolupracoval řadu let. Jeho sada stolků B9 obsahuje několik stolků se základnou z ohýbaných ocelových trubek, které do sebe navzájem zapadají. Tyto elegantní stolky byly použity například v kavárně v desavské budově Bauhausu, navržené Walterem Gropiusem.

www.thonet.de

www.thonet.det

Firma Thonet vyrábí od roku 1930 i židli S32 a její obdobu s opěrkami na ruce, židli S64. Obě židle mají moderní konstrukci z ocelových trubek a ohýbaného dřeva, se kterými kontrastuje původně ratanový výplet, dnes k dispozici i v modernějších obdobách.

Kromě designu byl ale Breuer během svého života činný i v oblasti architektury. Podle svých slov chtěl pracovat stále na větších a větších projektech, proto svou kariéru začal navrhováním nábytku a doplňků a později se přesunul k interiérům a soukromým domům, až nakonec navrhoval i velké veřejné zakázky, kostely nebo muzea.

Photo: © Architectural Photography of Atlanta - Marcel Breuer Papers, American Art archives, Washington, D.C.
Veřejná knihovna v Atlantě podle návrhu Marcel Breuera.

Photo: Shin Koyama - University of Mary archives.
Breuerovy stavby působily v tehdejší době jako zjevení.

Stejně jako v designu, i v architektuře pracoval Breuer s materiály jinak, než bylo v té době běžné. Díky jeho citu tak například z těžkého, často ošklivého betonu, rostly stavby pozoruhodných tvarů, mnohdy zdánlivě lehké a plné pohybu. Takový je například kostel Františka Saleského v americkém Michiganu, který v době svého vzniku působil na poli architektury jako zjevení.

Photo: © Photo Hedrich Blessing (HB-30662-Z) - Chicago Historical Society.

Pozoruhodná je i stavba pařížského sídla UNESCO, postavená v letech 1953 až 1956, na které spolupracoval s architekty Bernardem Zehrfussem a Pierem Luigi Nervim. Tuto významnou zakázku získala skupina po vítězství v soutěži, v jejíž porotě zasedal například Walter Gropius či Le Corbusier.  Budově, která svým tvarem připomíná tahací harmoniku, se také někdy přezdívá „Akordeon“.

Díky odvaze experimentovat se Marcelovi Breuerovi podařilo do světa designu přinést materiály a principy, které do té doby nikdo nepoužil. Od vedoucího nábytkářské dílny v Bauhausu se postupně Breuer vypracoval až na pozici významného architekta, pracujícího na světových zakázkách. Právě jeho nábytek je dokonalým ztělesněním idejí, které tehdejší Bauhaus zastával.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: placesjournal.org

Zdroj: yatzer.com, www.bauhaus100.com, www.dezeen.com, www.interiordezine.com

Publikováno: 23.10.2019

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...