Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Markéta Motlová z Inspirito: Vázání květin je freestyle

Markéta Motlová z Inspirito: Vázání květin je freestyle

V ulici Kostelní visí nenápadná cedulka s nápisem Inspirito. Na první pohled byste nečekali, že právě tady se kouzlí s květinami, když ale přijdete k výloze, mnohé vám napoví.

Markéta Motlová vystudovala finance a účetnictví na VŠE. Šest let pak pracovala ve finančnictví. V průběhu času ale zjistila, že ji dennodenní práce s čísly nenaplňuje, že by raději dělala něco kreativnějšího. „Tak jsem si vymyslela Inspirito a ono to klaplo. Dodnes mi to přijde neuvěřitelné,“ popisuje Markéta, jak v roce 2003 vznikalo Inspirito.

Odjela do Holandska a absolvovala kurz na škole Boerma Institut, pak ještě přidala jeden v Čechách a postupně začala pronikat do světa, kde místo slov mluví květiny. „Někdy je lepší dělat si to po svém a nenechat se svazovat kurzy, doporučenými postupy a pravidly,“ vysvětluje, „já vázání a aranžmá vnímám spíš jako freestyle.“

Začátky byly celkem stresující, protože si uvědomovala, jak velkou zodpovědnost má. „Květiny jsou živý materiál. Když je v létě čtyřicet stupňů, máte strach, aby neuvadly,“ vysvětluje. Postupně si (nikoliv účelně) vybudovala styl, který je charakteristický jednoduchostí a jemností, již sem tam protne ostrý industriální prvek. „Nemám ráda kalkul. Proto jsem si na začátku nedávala žádný cíl, jakého stylu bych chtěla dosáhnout. Když to máte v sobě, styl přirozeně vyplyne,“ vysvětluje. Časem našla skvělou kolegyni Irenu, zahradní architektku a floristku. V létě  se pak díky svatební sezoně tým výrazně rozrůstá.

„Mám ráda nekomplikované doplňky se zajímavým detailem. Nazvala bych to sofistikovanou jednoduchostí,“ zamýšlí se Markéta nad stylem Inspirita. Dekorace shání všude po světě – když jí něco padne do oka, kupuje. Plodná bývá třeba Belgie a Holandsko.

Vedle toho si Inspirito nechává vyrobit věci na zakázku. Spolupracuje s oblíbenými  skláři, truhláři i kováři po celé republice. „Dělají pro nás třeba vyfukované skleněné koule, vázy nebo stolky,“ upřesňuje Markéta. Nepřemýšlí zakladatelka Inspirita o tom, že by vlastní design i prodávala? „Zatím ne, není na to čas. Ráda se totiž také zabývám navrhováním interiérů a těžko se to všechno stíhá. Nicméně musím říct, že mě to láká,“ vysvětluje.

Při navrhování ji inspiruje třeba historie místa nebo osobnost klienta. „Chci, aby vždy dekor korespondoval s danou lokalitou. Lidé o tom často vůbec nepřemýšlejí a aranžmá je vytržené z kontextu,“ míní Markéta. Vždy se prý těší na podzim, kdy přijde čas na výrazné barvy. Odpočine si pak od tlumených pastelových jemných tónů, které jsou oblíbené v létě – letos byla například barvou roku pastelová růžová a blankytně modrá. O stylu aranžmá se často přicházejí radit nejen ženy, ale i muži. „Někdy jsou až překvapivě dominantní,“ směje se Markéta.

To, že týdny pracuje na instalaci, která se po akci během několika minut zničí, bere jako nevyhnutelný fakt. „Je to samozřejmě škoda, ale vnímám to tak, že květiny lidem udělají radost a cítí se díky nim jinak. Pak si je třeba ještě vezmou domů a celé to přirozeně vyšumí,“ zamýšlí se Markéta. Pomíjivost jednorázových akcí si pak vynahrazuje u interiérů, kde jsou instalace dlouhodobější. „V poslední době mi například udělala velkou radost kompletní realizace zahrádky hotelu Klárov,“ říká.

Markéta Motlová si nedávno připsala další zelenou realizaci. Spolupracovala na ní s designérkou Ivankou Kowalski a vytvořila ji pro projekt SQUAT iD23. Do velikého elegantního bytu instalovala divoký a voňavý šedo-zelený eukalyptus, doplněný o něžné květy ve světle růžové a bílé barvě, které svou jemností krásně podtrhují návrh Ivanky.

_____________________________________________________________________________________

Inspirito

www.inspirito.cz

Kostelní 4

Praha 5

facebook

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Dagmar Vyhnalkova pro SQUAT iD23, archiv Inspirito

Publikováno: 13.11.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...