Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Na návštěvě v přímořském ráji

Na návštěvě v přímořském ráji

Dům označený místním jazykem jako A'tolan, což v překladu znamená „místo s mnoha kameny“, se nachází na východním pobřeží Tchaj-wanu. Budova svým půdorysem obepíná okraje Pacifiku a díky rozdělení na tři výškové úrovně slouží jako zázemí pro různé účely. Výškové stupně jsou vymezeny pomocí kamenných zídek, které vznikly z materiálu vykopaném na pozemku při stavbě domu. Architekti z Create+Think Design Studio kladli důraz zejména na to, aby bylo místo co nejvíce propojené se svým okolím a dům svým vzhledem nenarušil tamější prostředí. 

Prostor položený na nejvýše umístěné ploše měří na délku 28 metrů a skládá se z příjezdové cesty a venkovního dvorku. Jedná se o vstupní část domu s přístupem do dolních poschodí, kde se skrývají hlavní obytné místnosti domu a úchvatné terasy.

Po sestupu do nižšího podlaží se nacházíme na prostřední úrovni měřící na délku 23 metrů. Ta se skládá ze dvou navzájem propojených částí. Nejprve se vchází do prostorné místnosti, která je od okolí oddělena pouze podlahou a stropem – žádné stěny zde nenajdeme. Venkovní jídelní stůl umístěný v této části umožňuje majitelům domu scházet se zde s přáteli za příjemných teplých večerů a kochat se přitom výhledem na oceán.

Odsud je možné vejít i do druhé, vnitřní části tohoto poschodí, která je na rozdíl od venkovních prostor už ohraničená zdmi po celém svém obvodu. Jelikož se jedná o prosklené stěny typu harmoniky, které je možné plně zasunout do přilehlých zdí, místnosti zůstávají i nadále zcela propojené se zahradou a okolní přírodou. Přestože se zde nachází hlavní obytná část domu složená z ložnice, kuchyně a koupelny, vybavení je poměrně skromné. Architekti se soustředili převážně na exteriéry stavby – přilehlá venkovní terasa slouží jako platforma pro jógu nebo třeba k nočnímu pozorování hvězd. 

Jednoduchému prostoru kuchyně dominuje dlouhý dřevěný stůl s koncovým zešikmením. Ten poslouží jako kuchyňská linka i servírovací bar zároveň. Na první pohled se snad může zdát, že levituje ve vzduchoprázdnu, na ten druhý již optický efekt dokážeme lépe rozklíčovat. Stojí za ním především sofistikovaně umístěný sokl se zrcadlovým povrchem, který společně se zkosením udržuje desku nenápadně na svém místě. Použití podobných materiálů a odstínů pak způsobuje dojem jako kdyby deska vystupovala z podlahové krytiny a zastavila se na půl cesty. S přírodními materiály pak záměrně kontrastují tři lesklé kovové lampy umístěné nad pracovní plochou.

Prosklené průhledy skýtají pohled na kameny, které tak na místo obvyklých dlaždicových obkladů vytvářejí živé tapety přímo před našima očima. Motiv kamenné zídky z exteriéru prostupuje i do pozadí kuchyňské linky a celý objekt navzájem propojuje.

Nejen promyšlené umístění dále od vchodu a vzdálenost od kuchyňské a jídelní části dodává ložnici na komfortu - prakticky celá místnost je opět složena ze zásuvných skleněných ploch, které umožňují maximální otevření celého prostoru i jeho plné zatemnění, když je potřeba. Majitelé se tak mohou probouzet s výhledem na oceán a čerpat z něj pozitivní energii ihned po ránu nebo si naopak dopřát nerušený spánek v přítmí rezidence. K příjemnému charakteru místnosti pomáhají okolní terasy, které jsou s ní úzce propojené i neutrální odstíny zvolených materiálů. Dominantní je zde tmavé dřevo, které je použité jak na podlahách, tak jako obložení na zdech, tlumené zdroje světla a doplňky v šedé barvě. 

Neobvyklé řešení použili designéři pro koupelnu. Její jednotlivé části neumístili jako obvykle do jednoho sdíleného prostoru nedaleko ložnice, ale rozdělili je do různých lokací napříč rezidencí podle individuálních potřeb klienta. Nejtradičněji pojali kvádrové umyvadlo, které je součástí ložnice.

Tradiční umístění postrádá i sprchový kout. Sprchovat se je sice možné v oddělené místnosti těsně přiléhající k ložnici, vstoupit do ní však lze nejen zevnitř, ale i zvenku a osvěžit se tak po koupání ve slaných vodách Pacifiku. Díky prosklené části stropu si tu člověk může užít i noční pohled na hvězdnou oblohu nebo takřka neustálý dostatek denního světla.

Venkovní vana tvoří součást terasy a je jako stvořená pro koupání pod širým nebem. Zasazením do masivní dřevěné podlahy nepůsobí rušivým dojmem a díky decentnímu osvětlení se v ní lze bez obav pohodlně koupat i v noci.

Mimo zájem architektů se neocitl ani plochý střešní prostor. Díky živým rostlinám a dřevěnému obložení na něm vzniklo další místo určené k relaxaci s výhledem na oceán, doplněné útulnými lehátky. Přírodní materiály zároveň přispěli k přizpůsobení domu svému okolí a pomohli vytvořit nenuceně plynulé návaznosti.

Nejblíže k mořské hladině se nachází bazén. Podobně jako celý objekt je pečlivě zasazen do svého okolí – díky tomu, že je zabudovaný do země, příliš nevystupuje do popředí a svým vzhledem tak pouze dotváří charakter celého domu a jeho okolí. Navíc se kolem něj nachází nejrozsáhlejší terasa celého objektu s lehátky i posezením. Společně s přiléhajícím trávníkem tvoří nejnižší část pozemku velkorysé místo k rekreaci či sportování.

Dům, který má již ve svém názvu slovo „kámen“, zůstává věrný svému pojmenování. Kámen zde zastane funkci sjednocujícího prvku a najdeme ho tak na všech výškových úrovních. I kvůli dalším přírodním či ekologicky šetrným materiálům, jako je například dřevo či sklo, dům působí velmi přirozeně – jako by přímo tvořil část tchajwanského pobřeží.  

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: via Create + Think Design Studio

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 29.07.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...