Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Oběd na bidýlku. Golden Egg nabízí to nejlepší z vajec

Oběd na bidýlku. Golden Egg nabízí to nejlepší z vajec

Reference a štěstí. Právě to přivedlo ateliér mh architects k bistru Golden Egg, které připravuje jídla výhradně z vajec z volného chovu. Uvítá vás tu moderní a svěží interiér, přitom před několika měsíci bylo všechno jinak. Když architekti k prostoru přišli poprvé, byl zdevastovaný. „Čekal nás náročný proces. Museli jsme prostor nejprve dostat do stavu, ve kterém by se s ním dalo vůbec pracovat,“ popisuje architektka Michaela Horáková.

 

Podnik se nachází v parteru Domu odborových svazů, který vznikal mezi lety 1932 a 1934. Dnes je známý spíš pod názvem Dům Radost. „Reagovali jsme na funkcionalistické kořeny stavby. V návrhu jsme balancovali mezi přidáním nového a originálního, které nepotlačí to původní a hodnotné,“ popisuje architektka Horáková. Zároveň vytvářela výrazný a zapamatovatelný interiér, na nějž pak přirozeně navážou další pobočky – Golden Egg má totiž být franšíza.

 

Na první pohled v interiéru zaujmou ručně vytvářené prvky, jako například vroubkování zdí. „To je přesná ukázka našich kreativních výmyslů,“ říká architektka s úsměvem. „Vyžíváme se v experimentech a zrovna toto je jeden z nich – transformovaná myšlenka klasického fasádního lepidla.“

 

Experimentu se ujali „stěrkaři“, kteří s ateliérem pracují dlouhodobě a jak říká autorka návrhu, mají s podobnými nápady trpělivost. Aby mohli stěrku aplikovat, museli vytvářet speciální rastry, pomocí kterých pak natahovali materiál na stěny. „Technologické postupy, vzorkování a celková realizace byla složitá, už proto, že je prostor velmi vysoký. Nikdo nevěděl, jestli na takové ploše a při takové tíze materiálu stěrka zůstane tam, kde jsme ji potřebovali. Ale podařilo se a zpětně jsme rádi, že jsme do toho šli a poprali se s tím,“ dodává Horáková.

Tvárnice jako designový kousek

Na vroubkované stěny navazuje řada industriálních prvků, třeba betonové tvárnice – najdete tu i takzvané svahovky, které se používají mimo jiné při navrhování zahrad.  V prostoru jsou použité s nevídanou elegancí a nápaditostí, vznikl z nich například bar nebo stolky. Krom toho, že si s nimi architekti při stavění nábytku mohli vyhrát, mají ještě jednu přednost: „Jsou to odolné stavební materiály, který vydrží skoro věčnost,“ popisuje architektka.

 

Při bližším prozkoumání objevíte i působivou instalaci nalevo od baru. Michaela Horáková o ní mluví jako o punkové keramické expozici. „Je to přesná ukázka našeho dalšího pokusu. Ve svých projektech se vždy snažíme hledat nové cesty a tady jsme se opravdu vyřádili,“ říká. Na první pohled se může zdát, že jde o klasický doplněk, který má vyplnit bílé místo – má ale i symbolický význam.

„Po večerech jsme rukama tvořili z hlíny. Vnímáme ji jako půdu, která nám dává základnu pro existenci, úrodu. Organický tvar značí životní cyklus. Zemité tóny zase navazují na odstíny, které se propisují celým projektem. Prostorově expozice tak trochu levituje, jednotlivá kolečka vystupují do prostoru, a vytváří tím plasticitu, hru světla a stínů,“ popisuje autorka návrhu. I když jsou takové experimenty někdy krokem do neznáma, ateliér se ale díky nim může rozvíjet. „Pokud vám investor věří, můžete vytvořit originální počin, který posune hranice toho, co je možné, zase o kousek dál,“ věří Horáková.

 

Oběd na bidýlku 

Na míru vznikala nejen působivá umělecká instalace, ale taky většina nábytku, kromě barových židliček Javorina a polstrovaných pufů na galerii. Najdete tu i lavice, které připomínají bidýlka. „Opravdu vycházejí z bidýlek, na kterých posedávají slepice v kurníku. Chvíli jsme váhali, jestli se nám podaří nápad přenést do reality, nakonec jsme se ale aktivně zapojili do výrobního procesu a povedlo se,“ popisuje Horáková. Nikdo prý nedával šance tomu, že lavice člověka unesou. Dnes se tu ale posadí i pořádní kohouti – bidýlka slouží také urostlým mužům.

 

Tak jako ve volném chovu, i v Golden Egg na vás čeká příjemný výběh v podobě přilehlé zahrádky. Posadíte se ke stolu, který tvoří oblouk kolem vzrostlého stromu. „Mobiliář je minimalistický a představuje abstraktní pojetí toho, jak vnímáme prvky ke stolování a sezení,“ vysvětluje architektka. Stůl se vyřezával pomocí laseru a pozornost upoutá také betonový výduch, který v takovém kontextu uvidíte možná poprvé, jelikož stojí v prostoru obrostlý zelení. „Dosud byl výduch takovým strašákem. Teď je z něho multifunkční objekt, naplněný rostlinami, u kterého si můžete dát pivo s přáteli,“ uvádí architektka, která na exteriéru bistra spolupracovala se zahradní designérkou.

 

I v případě zahrádky architekti zvolili citlivý přístup, při němž nebourali ani nekáceli, zato doplňovali a navazovali. Právě historický kontext místa byl pro ateliér mh architects největší výzvou. „Chtěli jsme do projektu dostat svou identitu, která nás jako ateliér vystihuje, ale zároveň pracovat s respektem. Místo vnímáme jako celek, který protnulo už několik příběhů. A my teď prostřednictvím Golden Egg zase jeden přidali,“ popisuje Horáková.

 

A za jakou dobrotou se do Golden Egg vracejí architekti nejraději? Vede u nich například brioška s míchanými vajíčky, granátovým jablkem a avokádem. A taky pivo, které si rádi vychutnají na místní zahrádce. Návštěvu vajíčkového ráje můžete spojit s filmem v nedávno otevřeném butikovém kině Přítomnost nebo drinkem na střeše, který si vychutnáte s výhledem na celou Prahu. Dům Radost nedostal své jméno pro nic za nic – čekají tu na vás zážitky, které vám vykouzlí úsměv na tváři.


Golden Egg

Seifertova 2, Praha 3

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv mh architects

Publikováno: 15.07.2020


Přidejte se k Insidecor komunitě...