Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Pavilon z hub i bioplastů. Milan Design Week 2019 ukázal působivé instalace

Pavilon z hub i bioplastů. Milan Design Week 2019 ukázal působivé instalace

Každý správný fanoušek designu míří v dubnu do italského Milána. Ani my jsme letos na Milan Design Week 2019 nechyběli. Od 8. do 14. dubna plnily milánské ulice nejrůznější pop-up obchody a umělecké instalace. Designové obchody prodloužily otevírací dobu, představili nové kolekce a návštěvníky potěšily doprovodným programem – ať už koncerty či módními přehlídkami.

Vrcholem slavností designu byl jako každý rok také veletrh Salone del Mobile, který představuje přední designové značky z celého světa a jejich novinky. Pro venkovní instalace, které jsou součástí milánského týdne designu, se vžil název Fuorisalone. Představujeme několik instalací, které nás zaujaly a které pro portál ArchDaily.com nafotil fotograf architektury Laurian Ghinitoiu.

Dočasné muzeum? Proč ne. V instalaci od nizozemského ateliéru Space Encounters našli návštěvníci rušného veletrhu klidné útočiště z matných MDF panelů. Prohlédnout si mohli interaktivní expozici, která zahrnovala virtuální realitu i fotografie. „Procházet slavnosti designu celý týden je velmi náročné a intenzivní. Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout klidnou atmosféru. Tak, aby je prostor pohltil se vším všudy,“ popisují architekti. Muzeum má podle nich připomínat objekt, který na náměstí paláce Pallazzo Clerici spadl z nebes. 

Chilské architektonické studio Pezo von Ellrichshausen vytvořilo pro milánské oslavy designu pavilon Echo, který odráží historický palác Palazzo Litta z roku 1761. Instalace vytvářela optickou iluzi a odrážela každého návštěvníka – někdy dokonce vzhůru nohama. Autoři návrhu popsali pavilon jako kouzelnou krabici. „Chtěli jsme vytvořit objekt, který bude velkolepý, ale zároveň skromný a neviditelný,“ popisují architekti pro portál Dezeen. Dovnitř pavilonu architekti zrcadla neumisťovali, naopak odhalili konstrukční prvky pavilonu.

Francouzský architekt Arthur Mamou-Mani a kreativní ředitelka módní značky COS Karin Gustafsson přišli s instalací Conifera. Pomocí 3D tisku společně vytvořili v paláci Palazzo Isimbardi působivou instalaci, která vedla návštěvníky ze dvora paláce do zahrady. Instalaci tvořilo 700 geometrických objektů z bioplastu. „Materiál má vlastnosti jako plast, zároveň však strukturu jako dřevo a je voděodolný,“ popsal pro magazín Wallpaper architekt Mamou-Mani, který nyní instalaci pravděpodobně nabídne nové londýnské pobočce obchodu COS.

Italská nadnárodní ropná společnost Eni se spojila se studiem Carlo Ratti Associati. Vznikla tak organická instalace The Circular Garden, neboli „cirkulární zahrada“. Název naráží na udržitelnost struktury – celá instalace vznikla z podhoubí, neboli mycelia. Díky zcela přírodnímu původu se pak instalace zase může vrátit do půdy. Mycelium je kilometr dlouhé, tvoří působivé oblouky a rostlo přes dva měsíce. Právě takto by mohla vypadat budoucnost materiálů.

Na hlavním dvoře milánské univerzity vytvořilo italské studio Piuarch instalaci, jež vzdává hold slavnému houslovému lesu v rezervaci Paneveggio. Právě tady rostlo to nejlepší dřevo, které cenili virtuosové z celého světa. Les však vloni výrazně poničil orkán. Architekti pracovali se dvěma vylomenými kmeny, které i s kořeny visely nad hlavami návštěvníků a připomínaly nešťastnou událost. Spojení s univerzitou upozorňuje na propojenost lidí, hudby a přírody.

Milánský týden designu však nabídl daleko víc instalací, které stojí za pozornost. Ty nejlepší kolekce a designové počiny sdílíme na svém instagramovém profilu. Sledujte nás, pokud chcete být jednou nohou v Miláně a mít přehled o všech novinkách. 


Milan Design Week 2019, 8. až 14. dubna 2019

www.salonemilano.it/en

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

insidecor tým Autor:
insidecor tým

Foto: Laurian Ghinitoiu

Publikováno: 10.06.2019


Přidejte se k Insidecor komunitě...