Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Polský talent

Polský talent

Pravděpodobně nejznámější středoevropský designér současnosti je Oskar Zieta. Neúnavný experimentátor žije a tvoří jak v Polsku, tak i ve švýcarském Curychu, kde založil svou vlastní značku a továrnu na produkci kovových komponentů a nových technologií. Kromě toho, že se věnuje vlastnímu autorskému designu, tak se svými kolegy spolupracuje s architekty a technology z celého světa, především na vývoji nových konstrukčních systémů.

Kancelář - Polský talent

Zietovým nejslavnějším dílem je stolička a následně i celá rodina produktů Blob, kterou vytvořil za pomoci technologie Fidu umožňující nafukovat kov. Stoličku nejdříve vyráběla značky Hay. Dnes jí však Oskar Zieta nabízí pod svou vlastní značkou.

Kancelář - Polský talent

Rodák z centra polského designu, města Lodze, dnes vede své vlastní studio ve Varšavě. Tomek Rygalik se dokázal obratně prosadit na mezinárodní scéně a jeho produkty dnes vyrábí prestižní značky včetně italské společnosti Moroso.

Kancelář - Polský talent

K jeho nejnovějším produktům patří kolekce židlí Dumbo právě pro značku Moroso. Sám designér o svém produktu říká, že je to židle se silným charakterem a přátelským vzhledem. Je tvořena dřevěnou konstrukcí a ohýbanou překližkou.

Kancelář - Polský talent

Bashko Trybek se narodil v polském Gdaňsku. Dnes patří mezi nejnadější mladé polské desingnéry. Ve svých produktech zkoumá především možnosti jasných a rafinovaných konstrukcí a jejich spojení s barvami.

Kancelář - Polský talent

Pro francouzskou značku La Chance navrhl Trybek policový systém Climb, který se skládá pouze ze čtyř dřevěných poliček a čtyř lámaných barevných drátů, do kterých se poličky elegantně zasadí.

Kancelář - Polský talent

Absolventka akademie ECAL v Lausanne, univerzální designérka i kurátorka a organizátorka. To je Maria Jeglinska, která spolupracuje se značkou Ligne Roset či progresivními designéry z Londýnského DesignMarketo. Sama je také iniciátorkou výstavních projektů jako byl například minulý rok projekt Wonder Cabinets of Europe představující vybrané mladé designéry a jejich proces tvorby.

Kancelář - Polský talent

Pro Ligne Roset navrhla Maria Jeglinska kolekci porcelánových svítidel Maré (na obrázku) nebo jednoduché stolky Circles.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Zdroj: mariajeglinska.com, zieta.pl, studiorygalik.com, bashko-trybek.com

Publikováno: 22.11.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...