Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Preciosa Lighting: Půvaby českého křišťálu

Preciosa Lighting: Půvaby českého křišťálu

Světlo v sobě nese nenahraditelnou kvalitu, která dokáže vdechnout život každému prostoru. Když ještě navíc vychází z objektu, který je sám o sobě uměleckým dílem, dává vám tím možnost vytvořit unikátní atmosféru v jakémkoli interiéru.

Falling Flowers: design Adéla Hradecká

Výroba skla a produktů z něj vytvořených se v Českých zemích traduje již od poloviny 16. století. Tato tradice se zrodila v takzvaném Křišťálovém údolí, ve městě Mšeno, kde vznikly první hutě a odkud se sklo rozváželo po celém českém království. Sklářské řemeslo oživilo celou oblast a předávalo se z generace na generaci. Počátek 17. století znamenal velký kvalitativní skok pro zdejší výrobu, jelikož se začalo na sklo rýt, čímž vznikala dosud nevídaná, luxusní díla. Svou pozici sklářské velmoci si tato oblast upevnila i díky objevu tzv. českého křišťálu, který svým vzezřením připomínal vzácný horský křišťál. Kromě křemičitého písku, sody a potaše obsahuje český křišťál další přísady, jejichž přesné složení a poměr zůstávají součástí know-howspolečnosti Preciosa. Značka Preciosa vznikla roku 1948, a to spojení celkem 25 podniků a továren z Jablonecka, Liberecka a Turnovska.

Staletá tradice výroby, kterou Preciosa ctí, je doplněna a vyvážena technologickými inovacemi, které často vedou k vytvoření výrobku, který sahá za hranice naší běžné představy o svítidlech. Než produkt doputuje k zákazníkovi, projde rukama mnoha zkušených řemeslníků, kteří mu dodají punc originality a zajistí tu nejvyšší kvalitu. Při pohledu na mnohá svítidla od společnosti Preciosa člověk často žasne nad dokonalým provedením velmi promyšlených a nápaditých svítidel, jejichž výroba leckdy představuje výzvu pro všechny zúčastněné.

A právě výzvy jsou to, co Preciosa zdolává, a dokazuje tak, že máloco je opravdu nemožné. Díky vlastnímu Research and Development centru v Kamenickém Šenově je schopný interní tým vývojářů vytvářet a testovat nové technologické postupy.

Preciosa má své sídlo a výrobu v Kamenickém Šenově, ale pobočky dnes najdeme už v 11 metropolích světa od Los Angeles po Hong Kong. Po celém světě také nalezneme dechberoucí, velkolepé i minimalistické a střízlivé instalace svítidel Preciosa. Abychom ale nechodili daleko, jmenujme lobby hotelu Josef v Praze, restauraci Bellevue v Praze, Buddha Bar v Praze nebo vilu Tugendhat.

Lobby hotelu Josef v Praze.

Restaurace Bellevue v Praze.

Buddha Bar v Praze.

Na letošním Design Week v Miláně představila Preciosa ve spolupráci s novými kreativními ředitely Preciosa Lighting Michaelem Vasku a Andreasem Klugem z Vídně jedinečná „Crystal Automata“. Nechali se inspirovat třpytivým křišťálem, jehož blyštivost chtěli ještě podpořit, tak ho uvedli do pohybu. Díky neustále se měnící vzdálenosti a úhlu pohybujících se součástí vznikl fascinující až hypnotizující vizuální efekt. Pro konkrétní podobu vystavených svítidel se autoři inspirovali čtyřmi základními živly - Zemí, Ohněm, Vzduchem a Vodou. Nejenže reprezentují základní složky světa, ale podílí se i na vzniku českého křišťálu, který jim v této instalaci dal podobu. Ze Země pochází písek, jenž je základem křišťálu, v Ohni se mění jeho konzistence, Vzduch mu vdechuje život a Voda pak celý proces zchladí a zachytí ho v té podobě, která je chloubou společnosti Preciosa.

Preciosa se nezaměřuje pouze na výrobu moderních svítidel, ale velký význam přikládá také historickému odkazu. Až do 18. století sahá počátek tradičních lustrů instalovaných v paláci Marie Terezie ve Vídni. Podle dochovaných dokumentů tak bylo možné vytvořit repliku ikonického lustru Maria Theresa z počátku 19. století. Dvě stě let později jsou pro svůj jedinečný dekor a detailní zdobení tyto lustry stále žádány v palácích a na zámcích po celém světě.

Preciosa nedávno otevřela svůj Flagship Store v samém srdci Prahy, v Rytířské 29. Zde vzdává hold své tři sta let staré tradici a navazuje na dávný odkaz a práci českých mistrů skla, z jejichž rukou vzešly ikonické lustry. Obchod můžete navštívit denně od 10:00 do 20:00.

Preciosa se stala také součástí akce SQUAT iD23, v rámci které se v bytě ateliéru I.D.Arch vyjímal minimalistický světelný koncept Souls od designérky Evy Eisler. Jednotlivá svítidla jsou dostupná v pěti různých tvarech, z nichž každé je vytvořené ze dvou dílů - z čirého a bílého skla.

____________________________________________________________________________________

Jáchymova 2, Praha 1

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: Preciosa Lighting, Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 27.02.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...