Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Recyklace

Recyklace

Současná generace progresivních designérů neustále hledá nové způsoby produkce a vývoje neortodoxních materiálů. S tím souvisí i šetrný a ekologický způsob navrhování a výroby předmětů. Podívejme se zblízka na pět aktuálních projektů, které inovativním způsobem pracují s fenoménem recyklace.   

Studio Swine

Britsko-japonské duo Studio Swine architektky Azusy Murakami a výtvarníka Alexandera Groves z Londýna právě zažívá svůj velký mezinárodní úspěch. Během pouhých tří let své existence již vytvořilo několik působivých projektů, které spojují design s ekologií, aktivismem a sociálním rozměrem.

Doplňky - Recyklace

Mezi jejich nejznámnější díla patří především projekt Sea Chair, v rámci kterého tvůrci vyrábí židle z nalezeného plastu v moři. Celý projekt je zachycen na doprovodném videu, které ukazuje designéry na rybářské lodi u břehu Velké Británie jak shromažďují vylovené plastové odpadky a v impovizovaném kotli je proměňují na hustou hmotu. Tu pak odlévají do forem a výsledkem je jednoduchá plastová stolička. Jejich projekt, který je velmi netradičním způsobem recyklace odpadu a zároveň originálním upozorněním na problematiku znečištění, již získal řadu prestižních ocenění včetně hlavní ceny bienále v Ljublani v roce 2012 nebo druhé ceny v soutěži Young Directors Award na filmovém festivalu v Cannes 2014.

Atelier Biagetti

Recyklaci konvenčnějšího a noblesnějšího způsobu představuje nejnovější projekt italského studia Atelier Biagetti z Milána. To na letošním Salone del Mobile uvedlo kolekci elegantního nábytku Bonjour Milan, ve kterém recykluje materiál nalezený v milánským činžovních domech.

Vznikla tak malá kolekce jídelního stolu, menších květinových stolků, kabinetu a stojacích svítidel, u kterých byste ani neřekli, že byly vyrobeny z recyklovaných materiálů, včetně starých keramických obkladů, mědi a dalších prvků, které charakterizují milánské ulice. Každý z jednotlivých solitérů je unikátní a jeho reprodukce závisí na dostupných vyhozených a nalezených materiálech a jejich opětovném ručním zpracování.

Doplňky - Recyklace

BRC Design 

Americké nábytkářské studio BRC design založil designér Benjamin Rollins Caldwell. Společně s malou skupinou řemeslníků se autor zaměřuje na recyklaci rozmanitých materiálů do podoby skulpturálních kusů nábytku. Tento rok překvapilo studio kolekcí monumentálních křesel, pohovek a stolků Binary, která jakoby symbolicky komentovala současnou přemíru digitálních technologií kolem nás.

Jednotlivé solitéry jsou totiž tvořeny koláží počítačových komponentů, čipů, základních desek, mechanik a dalších součástek. Vznikl tak výmluvný pomník naší současné digitální společnosti.

Doplňky - Recyklace

James Shaw a Marjan Van Aubel

Židle Well Proven je výsledkem několikaletého materiálového výzkumu dvojice designérů Jamese Shawa a Marjan Van Aubel. Designéři se zamysleli nad problematikou velkého množství odpadu při výrobě dřevěného nábytku v podobě dřevěných pilin, odřezků a třísek.

Společně vytvořili způsob jak odpadový dřevěný materiál smíchat s přírodními pryskyřicemi tak, že vznikne lehká a velmi expanzivní hmota. Tu lze snadno tvarovat do organických a pevných tvarů. Nový materiál vzniklý recyklací dřevěného odpadu prozatím designéři aplikovali na skořepinu židle, která je nasazena na jednoduché nohy z ořechového dřeva. Inovativní hmota teď čeká na další aplikace a výzkum.

Doplňky - Recyklace

Studio Drift 

Možná jeden z nejzajímavějších způsobů recyklace materiálu poslední doby předvedlo letos nizozemské studio Drift. Jejich projekt Obsidian: Revaluation inicioval britský magazín Wallpaper se svou milánskou výstavou Hand Made. Nizozemští designéři Lonneke Gordjin a Ralph Nauta vytvořili unikátní zrcadlový objekt, vyrobený ze syntetického obsidianu. Ten vznikl recyklací nebezpečného průmyslového odpadu. Tvůrci využili proces inspirovaný přírodním obsidianem, kamenem, který vzniká sopečnou činností a simulovali sopečné podmínky v umělé peci. Během tohoto procesu se nebezbečný chemický odpad během různých teplot přemění na čisté prvky, jako jsou zlato, stříbro nebo rtuť s pouhými 0,1 procenty emisí. Zbytky a prach, který vznikne během recyklace, je následně opět přetaven do podoby kompaktní skelné hmoty: syntetického obsidianu, ze kterého vzniklo třeba i toto zrcadlo.  

Doplňky - Recyklace

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Adam Štěch Autor:
Adam Štěch

Foto: Archiv designérů

Publikováno: 29.08.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...