Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Red CAFE: Královna kantýn

Red CAFE: Královna kantýn

Když se řekne kantýna, většině z nás pravděpodobně vytane na mysl vzpomínka na neútulnou školní jídelnu s mizernou kuchyní, ze které vám doteď běhá mráz po zádech. Zhluboka se nadechněte a nahlédněte s námi do kantýny společnosti Vodafone, která všechny tyto mýty vyvrací - od kvalitně zpracovaného interiéru přes vstřícnou obsluhu až po místní výtečnou kuchyni!

Interiér byl původně navržen jako firemní kantýna, která však v době oběda slouží převážně jako restaurace, v mezičase jako bistro či kavárna. Této funkční proměně interiéru byla přizpůsobena nálada i celková dispozice interiéru. Důraz na kvalitu a ekologičnost je kladen také v místní vyhlášené kuchyni!

Na truhlářském vybavení restaurace se podílela renomovaná česká firma INTERIORS manufacture & design, specializující se zejména na práci se dřevem.

Restaurace je vyhlášená širokou nabídkou těch nejkvalitnějších ekologicky šetrných a čerstvých produktů, a nejen z toho důvodu je interiér řešen pouze v kvalitních přírodních materiálech a nechává vyznít jejich přirozenou podstatu. „V prvním případě barevně sladíte stěny s podlahou a vyberete konfekční mobiliář nábytku i světel z katalogu. V druhém případě, který preferuji, si navrhnete vlastní kolekci nábytku a osvětlení a hned je to o chlup zajímavější“, popisuje tvorbu interiéru Luka Križek.

Výrazným prvkem interiéru jsou porcelánové lustry TELLUS, vyrobené podle originálního návrhu studia IO. Světla zároveň fungují jako nosiče květin, které prostor dekorují v celé ploše. Obě funkce spojuje stejný princip - přisazením dvou totožných kachlů k sobě vzniká kalich, jehož funkcí je v případě otočení dolů světlo, v případě otočení vzhůru květináč.

Originální porcelánové květináče vznikly ve spolupráci s českou firmou Hein, která se dodnes zabývá tradičními postupy i technologiemi výroby kachlí.

Originálním způsobem jsou řešené i „falešné“ vchody na toalety, vyvedené ve tvaru mužské a ženské siluety, které přináší do interiéru hravého ducha nejen samotným tvarem, ale i barevností, jež funguje ve dvou úrovních - siluety jsou vyřezány do černé stěny, samotné vchody na toalety v pozadí jsou žluté. Použitím speciálního černého nátěru vznikla spolu s vývěsní tabulí nad barovým pultem plocha, na kterou lze psát i malovat a popustit tak uzdu fantazii.

Celý prostor je navržen v odstínech jemných krémových tónů - mezi olivově zelenou výmalbou stěn a světle šedým obkladem nevznikná zásadní kontrastní rozdíl. Jednotlivé prvky mobiliáře spolu barevně ladí a zvolené barvy na sebe plynule navazují. Židle jsou provedeny ve třech barevných odstínech dubu, mořeny jsou světle šedou a černou barvou, či ponechány v přírodní variantě, stejně jako jídelní stoly. Ostatní mobiliář je navržen studiem IO z dubového masivu na míru a je ošetřen přírodním olejem, který prostoru dodává útulnou atmosféru.

Obklady sloupu jsou řešeny ve světle šedém tónovaném dubu a pletené výplně jsou vyrobeny z bělené vlnité břízové překližky, která je následně prořezána. Podlaha imituje tmavě hnědé dřevo a vytváří kontrastní podklad k nábytku. Barevně sladěný interiér je drobně narušen akcentem červené a zeleno-žluté barvy. Kontrast je patrný na elektrických kabelech osvětlení a prošitím na čalouněných opěrácích nebo žluto-zeleném moření židlí.

Originálním doplňkem interiéru se stalo kreslené menu s motivy ratolestí, jež zákazníkům nabízí to nejlepší z místní vyhlášené nabídky.

Materiálová skladba interiéru zahrnuje přírodní březové a dubové dřevo, porcelán a vlněné čalounění. Křehkost interiéru je podpořena výrazným motivem zvlněné překližky, kterou doplňují porcelánová světla. Bílá struktura se v prostoru vyskytuje hned na několika místech a vytváří efekt proplétání – užší pás je aplikován na čele obkladu sloupů, větší měřítko pak na čele obou barů. Tento motiv vnáší do interiéru něžný, až ženský element a evokuje měkkost pleteného svetru, který restauraci propůjčuje útulnost a odlehčenost zároveň.

Místní kuchyně pod hlavičkou Stones Catering si zakládá na ekologicky šetrných a čerstvých produktech, nabídka je skutečně pestrá a nápaditá, nabízí jídla z nejrůznějších koutů světa - od Ameriky po Asii. Vzhledem k brzké otevírací době je možné navštívit Red CAFE i na časnou snídani, kterou může být například výtečný domácí jogurt nebo zdravé zeleninové smoothie.

Restaurace se dočkala již své druhé podoby - první design RED CAFE byl inspirován prvky domácí kuchyně. V obou případech se jednalo o práci studia IO, jehož zakladatelem je architekt a designér Luka Križek, který od roku 2011 spolupracuje s inženýrem Radkem Bláhou. Studio se zaměřuje většinou na komerční projekty pro významné klienty. „Komerční zakázky tvoří dnes hlavní podíl práce architekta, i když by rád více pracoval na rezidenčních objektech,“ říká Luka, zároveň však vyzdvihuje pozitiva projektů komerčního charakteru: „Na komerčních realizacích je příjemné to, že se nejedná o prostor uzavřený za dveřmi, ale většinou jde o veřejně přístupné místo, které je následně viděno velkým množstvím lidí.“

Interiér čerpá z prostředí domácí kuchyně a je založený na několika ikonických prvcích, které všichni dobře známe. Stylizací, změnou přirozeného měřítka i funkce daných předmětů vznikl originální a hravý interiér.

Navštivtě Red CAFE a přesvědčte se o tom, že firemní kantýna může být i místem, kde budete chtít strávit nejen polední pauzu, ale nejraději celou pracovní dobu.

__________________________________________________________________________________

RED CAFE

Budova Vodafone, náměstí Junkových 2, Praha 5

PO - PÁ, 7:30 - 18:00

www.redcafeprague.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Barbora Hortová Autor:
Barbora Hortová

Foto: Alexander Dobrovský

Publikováno: 20.09.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...