Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rozmanitý svět koberců i podlahových krytin: Vítejte v BOCA

Rozmanitý svět koberců i podlahových krytin: Vítejte v BOCA

Jsou nesmírně důležité, a přesto se na ně při realizacích často zapomíná. Podlahové krytiny, koberce a další povrchy málokdo řeší tak jako nábytek a vybavení. Přitom zajímavá podlaha, která má šmrnc, může interiér pozvednout na úplně novou úroveň. Pojďte se s námi podívat do různorodého světa materiálů, které nabízí firma BOCA.

Současný showroom BOCA (na obrázku) již brzy vystřídá zbrusu nový prostor, který opět navrhuje duo architektů Vrtiška-Žák.

Od hedvábných koberců po betonové podlahy

Společnost BOCA na českém trhu funguje od roku 1991. Založila ji Ing. Jitka Roubíčková, která dodnes osobně dohlíží na chod firmy. V oboru se pohybuje už od začátku své profesní kariéry: po studiích pracovala ve firmě Centrotex, která do zahraničí vyvážela mimo jiné koberce. Po revoluci, když se otevřely nové možnosti, se pak rozhodla pokračovat s koberci ve vlastní společnosti a založila firmu BOCA (Bohemian Carpets). 

„Nejprve jsme produkty chtěli zejména vyvážet. Jenže firmy byly po revoluci plné elánu a věřily, že si export dovedou zařídit samy a další pomoc nepotřebují. Ve výsledku mnoho z nich ukončilo výrobu. Postupně jsme se proto dostávali spíše k zahraničním výrobcům, začali je zastupovat na českém trhu a jejich sortiment dovážet k nám,“ vzpomíná ředitelka společnosti BOCA.

V kavárně Café New One v Olomouci je použita designová stěrka Microtopping.

Bezprostředně po svém vzniku vystavovala BOCA produkty zamýšlené k exportu na největším evropském veletrhu podlahových krytin Domotex, kde firmu oslovil velký francouzský výrobce s nabídkou zastoupení na českém a slovenském trhu. Právě díky této spolupráci se firmě BOCA začali ozývat další dodavatelé, které společnost postupně dostala na tuzemský trh. „Spolupráci jsme přijali i proto, že se nám nelíbila zdejší nabídka, která kvalitní krytiny nezahrnovala. Výběr byl malý, většina produktů se prodávala v unifikovaných odstínech béžové a hnědé, a proto jsme se rozhodli nabídnout i zajímavější produkty,“ vysvětluje majitelka firmy, která v současnosti spolupracuje s bezmála třemi desítkami dodavatelů. V sortimentu BOCA dnes najdete vedle nejrůznějších druhů koberců i dřevěné a betonové podlahy, designové stěrky jak na podlahy, tak i na stěny, tkaný vinyl, kaučukové a vinylové podlahy či různé podlahové krytiny do exteriéru.

Dřevěná podlaha a designové obložení stěn Mardegan je ideální pro rezidenční projekty.

BOCA si své dodavatele vybírá podle několika jednoduchých kritérií – kvality a designu produktu a úrovně poskytovaných služeb. „Chceme spolupracovat s fabrikami, které vyčnívají: ať už materiálově nebo technologicky. Zároveň dbáme na to, abychom nabízeli originály, a nikoliv napodobeniny,“ vysvětluje Jitka Roubíčková a upozorňuje, že sám koncový zákazník stěží rozpozná, že si kupuje předraženou nekvalitní věc. Takových případů sice ubývá, stále se však vyskytují. „Výběr a zodpovědnost je proto vždy na prodejcích. Zákazník chybnou volbu většinou odhalí až po nějaké době, kdy zjistí, že produkt nefunguje tak, jak si představoval.“ U krytin jsou znakem nízké kvality například vychozená nebo sešlapaná místa, vysoká špinivost či nepřiměřeně obtížná údržba.

Klientské centrum Allianz Gold s podlahovou stěrkou Microtopping a vloženou dubovou dýhou.

Podlaha jako designový doplněk

Kromě hotových produktů nabízí BOCA i podlahové krytiny na míru. Koberec je možné navrhnout a vyrobit podle představ zákazníka či podle autorského návrhu, možnosti jsou téměř neomezené. Nejen při tomto typu zakázek BOCA často spolupracuje s designéry a architekty – příkladem budiž designérské duo Vrtiška-Žák, IO Studio Luky Križka nebo ateliér ADR. Spolupráce s odborníky v oblasti bytového designu a interiéru je pro firmu především cestou, jak ukázat, že i podlaha či koberec může být atraktivní součástí interiéru, na což se mnohdy zapomíná. Krytiny jsou přitom základem každého povedeného projektu. „Podlaha je plnohodnotný díl interiéru a mělo by se s ní i tak zacházet. Navíc je pro nás vždycky radost spolupracovat s profesionály nebo osvícenými investory,“ říká zakladatelka firmy. BOCA zároveň nabízí odborné konzultace, přičemž základem je prezentace materiálů, které jsou k dispozici na showroomu společnosti a jež si zákazník může nejen na místě „osahat“, ale i zapůjčit a vyzkoušet přímo v prostoru, do kterého jsou určeny.

Jedinečný koberec vyrobila BOCA podle návrhu Barbory Zachovalové pro Galerii Středočeského kraje (GASK).

BOCA nabízí svým zákazníkům sortiment a služby ve standardu obvyklém ve vyspělých evropských zemích. „Náš trh je stále ještě trochu konzervativní a opatrný – Češi jsou například velmi citliví na nepravidelnosti přírodních materiálů, automaticky je považují za vadu, přitom takový vzhled je právě pro přírodní materiály typický a jednoduše k nim patří. Obávají se i složité údržby některých povrchů a neradi se pouštějí do větších experimentů. Na druhou stranu se ale také v posledních letech zvyšuje ochota investovat do kvalitního a funkčního interiéru,“ popisuje Roubíčková.

Kobercové čtverce FREESTILE jsou vhodné i do komerčních objektů. Lze je skládat do libovolných vzorů, a tak vždy vytvořit harmonický a originální motiv.

A jaké favority má na poli podlahových krytin sama majitelka firmy? „Líbí se mi nejrůznější povrchy – hladké cementové stěrky, dubové podlahy, vzhledově  jednoduché „technické“ koberce i komfortní koberce s vysokým vlasem. Vždy záleží na kontextu konkrétního místa a na kvalitě,“ zmiňuje paní majitelka. Je velmi důležité volit typ podlahy podle prostoru a účelu, k němuž má sloužit, a skloubit nároky na vzhled s praktičností. „Člověk by neměl být otrokem ani té sebehezčí podlahy,“ dodává Roubíčková.

Ručně vyráběné komfortní koberce JoV z přírodních materiálů patří mezi oblíbené produkty majitelky.

V současné době dokončuje BOCA nové firemní prostory, na kterých opět spolupracuje s ateliérem Vrtiška-Žák. Těšit se můžete na velkoryse pojatý světlý prostor showroomu, jemuž bude dominovat zvlněná stěna pokrytá barevnou mozaikou z různých typů koberců a bílá cementová podlaha. „Nové prostory nám umožní splnit si některé dlouho odkládané plány – autorské výstavy českých výtvarníků a designérů, setkávání architektů se zajímavými dodavateli či různé workshopy,“ těší se tým BOCA. Podlahami se tu prostě žije.

__________________________________________________________________________

BOCA Praha

www.bocapraha.cz

Vinohradská 151, Atrium Flora - vchod C

130 00 Praha 3 - Vinohrady

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...