Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Šikmé plochy a diagonální linie jsou symbolem rezidence v Bangkoku

Šikmé plochy a diagonální linie jsou symbolem rezidence v Bangkoku

V thajském Bangkoku se zrodilo jedinečné rodinné sídlo. Architekti dostali volnou ruku a navrhli dům, jako by byl jejich vlastní. Hlavním prvkem prostupujícím celým projektem se stalo atrium. Místo, kudy přichází nejen sluneční světlo, ale může i padat déšť. Šikmý povrch umožňuje dešti snášet se ze střechy a vytvářet tak působivou tenkou vodní clonu.

Architektonický ateliér Octane Architect & Design dostal velmi stručné zadání, které mu dalo „neomezenou svobodu navrhnout unikátní dům“. Nespoutáni vnějšími vlivy mohli rozvíjet styl architektury, se kterým doposud nepracovali. A výsledek je obdivuhodný. Vnější stěny a stropy se sbíhají pod šikmým úhlem. Prvek, který se objevuje v exteriéru staveb, využili i v interiéru tohoto sídla.

Komplex tří staveb tvoří hlavní budova, dům pro hosty a garáž. Soukromý čistý zahradní prostor je obklopen životem jeho obyvatel a zároveň ukryt před okolním světem.

Jakmile návštěvník projde budovou určenou pro stání vozidel, která je zároveň vstupní branou, rozevírající se šikmé stěny mu odhalí panoramatický výhled na celou rezidenci. Zrcadlové stěny vstupního traktu vytvářejí neuvěřitelný pocit s nekonečnou iluzí hned při vstupu. Umocňují emoce při přechodu mezi veřejným prostorem a soukromím sídla.

Velkolepý otevřený společenský prostor v přízemí hlavní budovy propojuje obývací, jídelní a kuchyňskou část. Přiznaná konstrukce stropu elegantně odhaluje strukturu stavby. Hlavní místnost je chráněna před často silným severojižním větrem. Clonu tvoří osm metrů široké skleněné dveře skládané jako harmonika. Otevření při mírném vánku zajišťuje přirozený způsob větrání.

Druhé podlaží nejzřetelněji vyjadřuje hlavní myšlenku celého architektonického konceptu. Hlavní čtyři prostory, kterými jsou ložnice, koupelna, šatna a terasa, se sbíhají svými diagonálními liniemi stěn i šikmými plochami stropů právě v místě atria. Atrium překypující zelení uvnitř dispozice je přístupné ze všech místností, které ho obklopují. Zužující se podlahy vyúsťují, dle základního schématu architektů, právě v tomto jednom bodě.

Při otevření dveří do ložnice lze cítit jistou prostorovou přitažlivost vycházejí z úběžníku, což je důsledkem zužujících se stěn a šikmého stropu. Diagonální linie vedou od prostoru schodiště směrem do atria. Pomyslně se sbíhají až za čelem postele, která je umístěná volně v prostoru. Vstupní zóna ložnice je výrazně rozsáhlejší a má vyšší strop. Vzdálenější část místnosti má nižší a užší strop, který vytváří intimnější atmosféru pro spaní, příjemně doplněnou povrchy v tmavých šedých odstínech.

Z ložnice je přístup přímo do koupelny, jejíž dominantou je volně stojící vířivá vana. Ústřední prvek, který těsně přiléhá ke stěně atria a nabízí atmosféru plnou odpočinku. Při ponoření do vody s výhledem do zeleně, která je takřka na dotyk, není zapotřebí k relaxaci cokoli navíc. Pro větší soukromí lze stáhnout na protilehlém balkoně rolety. Na opačné straně koupelny je po celé délce umyvadlový pult se zrcadlem. 

Dům pro hosty disponuje dvěma samostatnými pokoji a fitness zónou, která je skrze prosklené stěny přímo propojena s terasou. Prostory se otevírají na sever do zahrady. Exteriér volně vplouvá do interiéru a tvoří s ním jeden celek. Naopak hygienické zázemí domu je orientováno na jižní stranu a vytváří bariéru pro horké odpolední sluneční paprsky. Jako živá socha působí do štěrkového lože vsazený jasmín, jehož obraz se zrcadlí ve vertikálách atria, které ho obklopuje.

Pohled z uličního prostoru vůbec nenaznačuje, co se skrývá za jeho hranicemi. Sídlo je ukryto před zraky kolemjdoucích a dává jim tak možnost pro vlastní fantazii.

Celý exteriér i interiér se nese téměř v achromatickém duchu. Plochy v odstínech šedé doplňují elegantní horizontální kamenné prvky. Různé textury a struktury rozbíjejí čistou strohost použitých materiálů. Transparentní sklo dává vyniknout tropickým rostlinám a nechává jimi vizuálně prostoupit celý interiér. Takhle vypadá povedené splynutí vnějšího a vnitřního světa.


Y/A/O Residence

Octane architect & design

Bangkok

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...