Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Sklo v interiéru: Průhledné, hravé i tajemné

Sklo v interiéru: Průhledné, hravé i tajemné

Sklo mělo v českém designu vždycky své místo. A nejen v tom českém. Formuje tvář současné architektury a významně se podílí i na podobě mnoha interiérů. Fakt, že tvoří samostatné odvětví a mnoho designérů i výrobců se specializuje pouze na skleněné výrobky, nahrává našemu dubnovému tématu. Přidejte do interiéru trochu transparentní elegance spolu s námi.

Svítidla Orbital od ateliéru deFORM.

Celosvětově uznávaná česká designérka Lucie Koldová proslula především díky svým kolekcím svítidel. Lampa Apollo vznikla jako pocta světlu a chladnému mramoru. Tuto sofistikovanou kombinaci drží pohromadě skleněné vakuum. Přirozené oblé tvary a křehkost skla vytváří zajímavý kontrast s tvrdým odolným mramorem Carrara.

Nástěnná svítidla Aura od firmy Light Works připomínají oči dravé šelmy, která vás nepřestává sledovat. Na zdi vytváří pozoruhodné světelné efekty, kdy se světlo měkce rozlévá po stěně. Dostupná jsou v čirém, opálovém nebo různobarevném provedení.

Špetku art deca vnese do interiéru svítidlo Geometric z dílny Preciosa Lighting. Řezané sklo dělá čest názvu svítidla díky mřížce na povrchu. Ta ovlivňuje i rozptyl světla.

Prop Light Round je lehce futuristickým řešením, které odlehčí interiér díky skleněným bublinám. Ty tvoří základ svítidla. Hravé světlo od Moooi můžete zavěsit ze stropu, na stěnu nebo jednoduše umístit na podlahu.

Závěsné lustry Orbital připomínají sluneční soustavu. Pestrá kruhová tělesa obklopují žárovky umístěné uvnitř za pomoci kování. Barevná svítidla od studia deFORM ve spolupráci s firmou Bomma jsou okouzlující ze všech úhlů.

Ručně foukané benátské sklo je v podání italského výrobce Zafferano je nepřehlédnutelné. Svítidla Bonnie e Clyde zdobí speciální reliéf nazvaný „rigadin“ a dají se použít jak kompozici, tak jako solitéry. Tuto dobrodružnou dvojku najdete v distribuci firmy Light Works.

Zafferano svá svítidla pojmenovává po slavných mileneckých dvojicích, a tak mezi nimi nechybí ani romantické duo Romeo e Giulietta.

Uznávaný japonský architekt Kengo Kuma spojil síly se společností Lasvit a světlo světa spatřila výjimečná kolekce svítidel inspirovaná tradiční technikou ožehnutí dřeva. Sada svítidel nazvaná Yakisugi objevuje, co vše může mít dřevo a sklo společného.

Suché dřevo je ožehnuté roztaveným sklem, ve kterém zanechá svůj otisk. Geniální přetvoření dobové techniky opracování dřeva přináší minimalistická svítidla jednoduchých tvarů okořeněná organickou stopou přírody.

Spojení skla a ohně inspirovalo i uskupení designérů tvořících pod názvem Ewe Studio. Kolekce nazvaná Alquimia zahrnuje svítidla v uhrančivém jantarovém odstínu. Lampičky Magma byly odlity z jedenácti forem vyrobených z lávových kamenů. Jedním z důvodů byla i odolnost vůči žáru. Rozsvícené září jako rozžhavená láva.    


Pokud přijde na nábytek, stůl Stilt je jako vybroušený diamant. Čisté elegantní linie a ostré úhly jsou dokonalou vizitkou výrobce Desalto. Nadčasovou klasiku seženete u společnosti Stockist.

Hlavu vzhůru, nebo vzhůru nohama? Obojí. Designér Sebastian Herkner korunoval skleněnou nohu deskou z kovu, která se na skle doslova vznáší. Netradičně pojatý stoleček Bell svým tvarem opravdu připomíná zvon.

Sklo najdeme i u ikonických kousků. Stolky Thonet B9 navrhl již proslulý designér Marcel Breuer na počátku třicátých let pro budovy Bauhausu v německém Dessau. Jste-li milovníky minimalismu či funkčního avantgardního nábytku, potom pro tuto nesmrtelnou klasiku zamiřte do Stockist.

Výraznou stopu na poli skleněného nábytku zanechává značka Glas Italia. Jejich lenoška I-Beam je mistrovským dílem slepených z jednotlivých kusů skleněných desek.

Konferenční stolek Holo vyniká překvapivým pojetím skleněné desky. Přesněji spíše toho, co se nachází pod ní. Geniální nápad v precizním provedení představila společnost Kristalia a stojí za ním designér Kensaku Oshiro. K dostání je u společnosti Punto Design.

Nesmíme zapomenout ani na skleněné nezbytnosti, které by neměly chybět v žádné domácnosti. Firma Stockist nabízí vázy Ikebana, pojmenované podle japonského umění aranžování květin. Dokonale plní svou funkci a je dost dobře možné, že s přehledem zastíní i vaše aranžérské schopnosti.

Pokud hledáte něco výraznějšího než maličkosti ze skla, potom obraťte svou pozornost ke skleněným tabulím Rimadesio. Posuvné dveře Sail kombinují ořechové či dubové dřevo a šedě zbarvené sklo. Model Soho zaujme pravidelnou dýhovou strukturou ve stylu okenních tabulek s čirým sklem.

Že je sklo materiálem budoucnosti, potvrzuje tzv. chytré sklo. Samo mění svůj vzhled a přizpůsobuje se potřebám svým majitelů. Funguje tak, že se mění polarizace jednotlivých komponent, a tak se mění charakter, vzezření i vlastnosti materiálu.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...