Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Střídmě a s úctou k funkcionalismu. Nakoukněte do nového bytu na Letné

Střídmě a s úctou k funkcionalismu. Nakoukněte do nového bytu na Letné

Navrhovat interiér v památkově chráněném domě je krásná, ale zároveň velmi obtížná práce. Své o tom ví architektka Jana Hamrová z ateliéru Objectum, která nedávno dokončila interiér bytu na Letné. Zachovala tu mnoho původních prvků a zároveň našla i místo pro experiment.

„Majitelé si přáli, aby interiér souzněl s historií domu,“ vypráví Jana příběh bytu, který má kolem 120 metrů čtverečních a kde bydlí bezdětný pár. Činžovní dům vznikal koncem 30. let minulého století, v době předválečného funkcionalismu. Základním kritériem návrhu se tedy stala jednoduchost, čistá geometrie a barevná tlumenost.

Aby mohla architektka navázat na historii i architektonické pojetí domu, musela se pustit do důkladné rešerše. „Procházela jsem dobové fotografie, kterých se bohužel moc nedochovalo. Některé původní prvky nicméně zůstaly přímo v domě,“ vzpomíná architektka.

Na základě dobové dokumentace pak nechala udělat třeba repliku skleněných dveří, které dnes spojují obývací pokoj a předsíň. Za topením zůstaly originální bílé opaxitové obklady, zachovaly se i kamenné parapety a jedny původní dveře. 

Investoři mají rádi společnost, a tak si přáli věnovat co nejvíc místa obývacímu pokoji. Ten je spojený s jídelnou a kuchyní. Aby byl prostor vzdušný a otevřený, musela ho architektka vyčistit – po jedné ze zdí zůstal jen symbolický bílý rám. Zároveň se tak do vstupní haly dostává víc světla.

Aby byt působil celistvým dojmem, sladila Jana Hamrová také povrchy. V bytě byly původně čtyři různé druhy parket ve všelijakých výškách. Ty do historického interiéru patří, a tak je architektka chtěla použít i při renovaci, avšak v jednotné úpravě. Vznikly z dubového dřeva a jsou mořené ve světle béžové stejně jako deska jídelního stolu. 

 

Také doplňky volila architektka tak, aby zapadaly do celkového konceptu projektu. Světla nad jídelním stolem vyrábí německá firma Occhio a opakují se i v koupelně a ložnici. Židle pak sehnala sama majitelka.

Nad kuchyňským ostrůvkem a v předsíni zase visí kulatá bílá světla s chromovanými detaily od italské značky Flos. Třetí typ osvětlení představuje výrazné kruhovité svítidlo Ellisse. „Některé elipsy svítí nahoru, jiné dolů. Vytvářejí tedy přímé i nepřímé osvětlení,“ popisuje Jana.

V obývacím pokoji stojí pohovka od francouzské firmy Home Spirit a konferenční stolky od značky Treku (prodává Stockist). Komodu pod televizí koupili majitelé v antiku Snel, kde sehnali i řadu dalších doplňků – třeba noční stolky či závěsné dekorace na stěny.

Většinu dalšího nábytku nechala udělat architektka na míru – například knihovnu v obývacím pokoji, jídelní stůl, kuchyni z bílého kamene a úložné prostory v koupelně. I když je ladění interiéru velmi jednoduché a umírněné, Jana si sem tam vyhrála s kontrastem. Jediným barevným prvkem je červená židle od Hay v předsíni. Do ložnice odsud vede chodba kolem prosklené vestavěné šatny. 

Pro ložnici zvolila architektka ladění do modré, která uklidňuje. Postel od Hästens doplňují vintage stolky, jež přidali sami majitelé. Tapeta vznikla pomocí vrstvení tkaných látek a prodává ji firma Color Design.

Za zmínku stojí i obklad ve sprchovém koutě. „Na chodbách domu se dochovaly původní travertinové obklady,“ vysvětluje architektka. Proto na ně materiálově navázala i v interiéru. V koupelně zároveň použila i bílý obklad, jenž svým leskem navazuje na již zmiňované opaxitové obklady za topením.

Překvapení čeká návštěvy na toaletě –  a to v podobě ostrých geometrických tvarů i kontrastu černé a bílé. Kulaté zrcadlo nechala vyrobit majitelka.

Odhalovat příběh domu a jeho interiérů Janu Hamrovou nesmírně bavilo. Bez zbytečné okázalosti se jí podařilo navázat na téměř osmdesát let starou práci svých kolegů. „Bylo to velké dobrodružství,“ uzavírá.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...