Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Stromový dům v italských Alpách - resort, který má blízko k přírodě

Stromový dům v italských Alpách - resort, který má blízko k přírodě

V nejstarším a nejrozlehlejším lese Itálie, kde rostou vzácné stromy, jejichž kvalitní dřevo se používá k výrobě hudebních nástrojů, vyrostly také stromové domy. Jedná se o nové přírůstky v horských Alpách, které jsou vyhledávanou turistickou destinací. Stromové domy vytvořil italský architekt Claudio Beltrame, který se nechal inspirovat rostoucí populariotou ekoturistiky.

"Úkryt ve stromu byl vždy nejlepším místem ke snění," říká architekt.

Projekt vychází z touhy vytvořit strukturu, která je nejen útočištěm pro člověka, ale také přirozeným prvkem životního prostředí. Koncepční fáze byla nejprve vyvinuta pro architektonickou soutěž a o pár let později se stala konkrétním realizovaným projektem.

Architekt Beltrame navrhl stromové domy nejen s odkazem na životní prostředí, na nějž poukazuje vzhled i tvar objektů, ale také aby umožil návštěvníkům hor, aby se cítili více propojeni s touto úžasnou přírodou.

Venkovní obložení domu je tvořeno menšími modřínovými šindely, které napodobují tak trochu vápencové šupiny. Dřevo, ze kterého je stromový dům vyroben, pochází z oblasti Alpe-Adria, která se pravděpodobně již brzy stane prvním světovým bioregionem s organickou farmou.

Dům má tři podlaží, a hned v přízemí se ocitnete jako v pohádce. 360° okno nabízí úchvatné výhledy na okolní hory. Ve druhém patře jsou také velká okna, která mají posuvné okenice, za nimiž se otevírá krytý balkón. Uvnitř, v hlavní obytné části, se nachází útulný, dřevěný interiér, menší kuchyň a koupelna. Dřevěnými schůdky lze pokračovat do nejvyššího patra, kde je ložnice a kde vás na první pohled ohromí střešní okno přímo nad postelí. Usínat s pohledem na hvězdy by si přál jistě každý.

Domy, zavěšené deset metrů nad zemí v obklopení statných jehličnatých stromů, jsou zatím dva. Oblast, v níž se nacházejí, stojí v nadmořské výšce 1200 metrů v Dolomitech. Jde o součást seznamu světového dědictví UNESCO, kde ryzí příroda po ránu vítá a večer dává dobrou noc. Pokud milujete hory a ekoturistiku, určitě toto jedinečné místo navštivte.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Ulderica Da Pozzo, Massimo Crivellari, Laura Tessaro

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 27.12.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...