Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V lesích Kapského města se skrývá stromový dům s okouzlujícími výhledy

V lesích Kapského města se skrývá stromový dům s okouzlujícími výhledy

V korunách stromů s výhledy na lesy Kapského města v Jižní Africe najdeme nadčasový, velice moderní dům, připomínající tak trochu stavbu z budoucnosti. Kruhové, prosklené místnosti nabízejí dokonalé propojení s okolní přírodou. A také jedinečný zážitek pro každého, kdo se sem podívá.

Tento stromový dům, jak se mu v tamní oblasti říká, navrhli architekti ze studia Malan Vorster Architecture Interior Design. S realizací projektu si dali opravdu záležet a vyšli tak maximálně vstříc klientovým přáním, mezi něž patřila především inspirace všudypřítomnými stromy.

Cílem projektu bylo architektonicky přizpůsobit stavbu okolnímu prostředí. Výšku budovy určili architekti tak, aby byl možný čistý výhled nad korunami stromů z nejvyšší části domu. Zároveň ponechali všechny materiály v neošetřeném, surovém stavu. Díky tomu je na nich s přibývajícími léty vidět „zub času“. Stejně jako na stromech v okolí.

Stavba se skládá ze čtyř kruhových věží, které jsou lehce vyvýšeny nad zem podpěrnými nosníky. Vidíme zde čisté linie designu s geometrickým rozložením jednotlivých částí domu. I když to zvenku nevypadá, hlavní struktura má čtvercovou základnu, kde každá strana obsahuje další půlkruhový modul, což určuje speciální uspořádání: tzv. piniové kolo.

Stromový dům má čtyři patra. V prvním patře se nachází krásný a vzdušný obývací pokoj, kde je hlavní dominantou prostorná sedačka s moderními odkládacími stolky.

Ve druhém patře najdeme ložnici. Toto místo určené pro relaxování je otevřeným prostorem s již zmiňovanými okouzlujícími výhledy do okolní přírody.

Nejvrchnější část tvoří nádherná a prostorná terasa, kde si majitelé mohou dopřát oddech na pohodlné, zabudované sedačce nebo sklenku dobrého vína u zahradního stolu.

Půlkruhové části objektu nabízejí další terasu, jídelní prostor, schodiště na úrovni obývacího pokoje a koupelnu na úrovni ložnice.

U použitých materiálů architekti přihlédli především na odolnost a pevnost. Dům tvoří cedrové dřevo, které je hlavním prvkem této stavby. Autoři návrhu ho kombinovali s ocelí. Ta je laserově řezaná a uzpůsobená přímo na míru.

Denní světlo tomuto sídlu dodávají velká okna, která jsou použita téměř po celém obvodu stavby, a umožňují tak působivé výhledy do všech stran. Větší soukromí obyvatelům poskytuje dřevěné obložení z cedrových desek, které prosklené části doplňuje.

Žít ve stromovém domě je jako být součástí samotné přírody: obyvatelé domu jsou obklopeni uklidňující zelení a užívají si pohledy, které umí vytvořit jen stromy.

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...