Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Světlo až na talíři: osvětlení do jídelen

Světlo až na talíři: osvětlení do jídelen

Experimentujete rádi v kuchyni? Pak se jistě nezaleknete originálních řešení osvětlení, která vám přinášíme na následujících řádcích. A pokud se u jídla raději držíte osvědčených klasických receptů, zkuste prostor jídelny trochu okořenit rafinovaně pojatým elegantním svítidlem.

Osvětlení v jídelně je důležitým faktorem, který může zásadně ovlivnit požitek z jídla. Světlo dokáže vytvořit náladu a podnítit chuť k jídlu, zvýraznit barvy nábytku, nádobí i doplňků. S jeho pomocí lze modelovat prostor či vyzdvihnout jeden stěžejní bod jako například jídelní stůl. Pojďte si s námi tedy posvítit na jídelny.

Nejen sluneční světlo vám vykouzlí úsměv na tváři. LED interiérové svítidlo Bent to dokáže také, a to díky hliníkovému profilu, který připomíná rozesmátá ústa. Difuzér zajistí, že se měkké světlo rozlije po celém interiéru. Designérka Simona Hrušková jej navrhla tak, že je napájecí kabel součástí závěsného systému. Ve větším prostoru lze použít více svítidel k vytváření různých vzorů. Toto veselé svítidlo seženete u firmy Halla. Zajímá vás, jak návrh vznikal? Přečtěte si rozhovor s designérkou.

Subtilní elegance svítidla Lia vynikne nejvíce, když je rozsvícené. Naopak když je zhasnuté, je téměř neviditelné. Fanouškům Hvězdných válek může připomínat světelné meče, které v mžiku rozčísnou temnotu a rozzáří místnost příjemným teplým světlem. Extravagantní pojetí tohoto lustru vynikne nejlépe v moderním interiéru. Najdete ho v distribuci obchodu Monobrand.

Stejnou dávkou originality vyniká lustr Melt od Toma Dixona v podobě světelné koule. Tvar mýdlové bubliny připomíná společně s texturou povrchu horké roztavené sklo. Zhasnutá lampa je lesklá a odráží světlo, rozsvícená naopak světlo propouští. Můžete si být jistí, že bude vždy středem pozornosti. K dostání je u firmy Bulb

Ladné linie a jemné křivky charakterizují lampu Grain. Mladého švédského designéra Jense Fagera inspirovala pružnost a textura papíru. Aby docílil podobného efektu u své lampy, užil neobvyklé materiály jako bambusové vlákno a polypropylen. Lampa působí kompaktním dojmem i proto, že všechny elektrické součástky jsou pečlivě ukryty tak, aby nerušily celkový dojem z lampy. Lampu nabízí v šesti barevných provedeních firma Stockist.

S kolekcí Glory přichází výjimečný estetický zážitek. Tento roj světel přináší kombinaci ručně foukaného skla a moderního provedení, kde se tradice snoubí s inovací. Novodobé lisované sklo zvnějšku, časem ověřené broušené sklo uvnitř. Výsledkem je dramatická světelná formace neúprosně sestupující k vašemu stolu. Chcete-li nad svůj stůl zavěsit skutečný klenot, obraťte se na firmu Preciosa Lighting.

Designér Federico de Majo vytvořil pro italského výrobce Zafferano ztělesnění lásky ke světlu. Ručně foukaná skleněná svítidla jsou opředena množstvím atributů, které jim přinesly jméno po slavném mileneckém páru – Romeo e Giulietta.  Nejenže jsou vyrobená z benátského skla, ale slavnou dvojici připomíná i tvar obou lamp. Vyšší a štíhlejší Romeo ladí s oblejší a menší siluetou Giulietty, vzájemně se doplňují. V nabídce Light Works je najdete v devíti barvách. Můžete je použít jako solitéry, nebo podpořit jejich lásku v rozmanité tvarové kompozici více lamp, a to včetně různobarevných kombinací.

Dánský výrobce osvětlení Le Klint působí na trhu již od roku 1943. Jeho nová série lamp Carronade na vás dýchne divadelní estetikou. Přitažlivý tvar lampy doplňuje pečlivý výběr materiálů, které dohromady tvoří neobyčejný celek: americký ořech a mosazné detaily spolu s matným černým lakem. Pořídit si je můžete v obchodě Monobrand v závěsné či bodové variantě nebo jako stojací, nástěnné a stolní lampy. 

Společnost Delta Light spolupracuje s architekty, výrobci i dodavateli a její honba za dokonalým světlem nikdy nekončí. Každé řešení je originální a upravené na míru danému prostoru. Zapuštěné stropní osvětlení vždy bylo a stále je velmi populární pro svou nenucenost a nenápadnost. Zároveň působí velmi sofistikovaně a může i překvapit, je-li navíc v nečekaných formách. Stropní svítidla Minigrid in Timeless vyčnívají nadstandardním světelným výkonem a zároveň energetickou šetrností díky kombinaci reflektorů z vysoce čistého hliníku, mimořádně výkonným LED diodám a inteligentnímu aktivnímu chlazení.


Vybrali jsme pro vás různé typy osvětlení a doufáme, že náš výběr rozzářil nejen váš den, ale že třeba rozsvítí i vaši jídelnu. Ať už to bude závěsná skleněná klasika, stropní osvětlení či industriální nebo hypermoderní konstrukce, důležité je si vychutnat chvíle odpočinku s dobrým jídlem, čemuž vhodně zvolené světlo značnou měrou přispěje.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...