Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

10 způsobů, jak zařídit jídelnu

10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Ať jsou kulturní zvyklosti všech zemí světa všelijaké, jedna věc je spojuje: lidé se každý den scházejí u jídelního stolu, kde konverzují nad rozličnými pochutinami. V mnoha případech jídelny začínají nahrazovat obývací pokoje, případně se s nimi spojují. Stávají se centry  společenského dění.

V jídelně je důležité myslet především na kompozici tří prvků: stolu, židlí a osvětlení. Můžeme je umístit tak, aby žádný z nich nevystupoval a tvořili společně harmonickou trojici. Zrovna tak je ale možné klást důraz na jeden konkrétní element, který prostoru může dominovat.

Vybrali jsme pro vás několik příkladů, jak jídelny řeší čeští designéři a architekti. Všimli jsme si zajímavých kompozic i detailů, které s vámi rádi sdílíme. Nechte se inspirovat.

 

1. Nesmrtelná klasika

Ateliér Ivana Dombková v srdci Prahy vytvořil prostornou jídelnu, na které nás zaujala především zajímavá skulptura stolu na míru a židle Elefant od firmy Bonaldo. Jídelna se nese v neutrálních barvách, čemuž odpovídají i doplňky. Ty ale rozhodně nejsou nudné: pomocí černého závěsného svítidla můžete nad stolem vytvářet různé atmosféry pro různé příležitosti. Za povšimnutí stojí i malba nad komodou. Perfektně podtrhává geometrii prostoru. Tvar stolu odráží koberec v odpovídající velikosti, který zastane praktickou i estetickou funkci bez vysoké náročnosti na údržbu.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

2. Rozšířená kuchyně

Přímo na varný ostrůvek napojili jídelní stůl v nejedné ze svých realizací architekti z ateliéru OOOOX. Stůl se silnou deskou stojí v poutavém kontrastu s lehkými bílými židlemi. Jídelní stůl a varný ostrůvek stojí mezi dvěma dveřmi a vytváří příjemnou symetrii. Kuchyni pokrývá betonová stěrka, která je jednoduchá na údržbu a patří mezí oblíbené prvky ateliéru. Podlaha společně s hladkými a světlými povrchy vstupuje nekonečného dialogu s betonovu surovostí částí stropu i stěn. Spolu s ní se výrazným doplňkem stává také horizontální osvětlení. Architekti zvolili svítidlo Jamaica od italské společnosti Foscarini.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

3. Dva v jednom

Vaření a stolování spojilo studio SMLXL v jediné hmotě stolu. Do ní zakomponovali i ledničku na víno. Jednolitost a minimalismus se promítá i do kuchyňské stěny. V této jídelně se maximálně spojuje vaření a stolování. Industriální nádech místnosti dávají závěsná světla i malba na zdi. Ta navíc vnáší do jídelny a kuchyně v jednom živou barevnost.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

4. Neotřelá jídelna

Velice svěží a mladistvou jídelnu vytvořili designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus. Nedávno rekonstruovali barcelonský byt, kde je kuchyně s jídelnou součástí velkého společenského prostoru. Designéři dokázali perfektně využít původní textury zdí a stropu, která dodává místnosti na ležérnosti a neformálnosti stejně jako kombinace zbrusu nových a vintage židlí u stolu. Jídelně domsinuje bílá a další světlé barvy; díky tomu působí prostor velice lehce. Vzdušnost narušuje pouze výrazná matně šedá lampa Bell Lamp nad stolem.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

5. Nové retro

Příjemnou a teplou jídelnu vytvořila Lenka Míková. Židle z bazaru krásně ladí s původními parketami. Symbiózu s nimi tvoří také dřevěné kuchyňské skříňky s betonovou pracovní deskou. Retro nádech mají rovněž černé vypínače a z  bazaru pochází i velká industriální zářivka nad stolem. Jako kdyby už z jídelnay bylo cítit, že vznikla pro majitele, kteří milují umění.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

6. Ikonická jídelna

Jídelna vily v Tróji je protkaná ikonickými produkty z obchodu Modernista, které pro ni vybral David Kmínek. Prohlédnout si zde můžete trubkový stůl a židle podle návrhu Jindřicha Halabaly, které působí velice elegantně a vzdušně. Díky trubkovým konstrukcím je možné nábytek umístit i do malého prostoru, zabírá totiž minimum místa. Ikoničnost je dotažena k dokonalosti dózou Krystal a kávovým servisem od Pavla Janáka z roku 1911.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

7. Moderní stolování

Velice moderní jídelna vznikla pod rukama ateliéru Vrtiška • Žák na pražském Smíchově. Pro objekt vytvořili unikátní stůl s nohama od firmy Master & Master a deskou vyrobenou na zakázku; k němu postavili designéři oblíbené židle navržené manželi Eamesovými od Vitry. Světlý a neutrální prostor narušil ostře geometrický černobílý  koberec, ke kterému ladí masivní svítidlo nad stolem.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Vymaňte se na chvíli z velkoměsta. Další tři příklady ukazují jídelny v rekreačních objektech

8. Rustikální a šik

Architektonická kancelář ADR v horách postavila chatu Tereza. Vedle sebe tu vidíme drsnou kamennou stěnu a lehounké svítidlo Heracleum Lamp od firmy Moooi. Kolem stolu jsou rozmístěny opět oblíbené židle manželů Eamesových. Alternativním sezením je dlouhá lavice u zdi. Jídelna kombinuje několik materiálů a typů dřeva: neutrální světlé tvoří stůl a podlahu, tmavší výraznější najdeme v kuchyni. Stůl je umístěn tak, aby zážitek z jídla doprovázel krásný výhled.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

9.  Stylové posezení

Designérka Ivanka Kowalski ráda zavěšuje svítidlo těsně nad stůl, jelikož pak vytváří příjemnou intimní atmosféru. Tento trik použila i v horském bytě určeném k rekreaci majitelů. Jídelna se nachází v bezprostřední blízkosti kuchyně a celý prostor protíná černá a bílá. Pracovní pult svým stylem navazuje na pojetí stolu; ten navrhla sama Ivanka a tvoří ho deska ze železničních pražců a podnoží z kartáčované oceli.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

10. Jídelna ala Skandinávie

Ateliér OOOOX v rekreačním objektu v horách umístil jídelnu do otevřeného vzdušného prostoru. Baví nás její hravost: podnože stolu jsou vytvořeny z instalatérského potrubí a doplněny o židle a další doplňky, jež si architekti přivezli ze Skandinávie. Stůl umístili k velkému oknu tak, aby nic nebránilo ve výhledu na nádhernou okolní přírodu.

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

Interiér - 10 způsobů, jak zařídit jídelnu

U všech realizací je třeba odrážet se od individuálních potřeb a přání klientů. Platí to i pro jídelnu, která je v mnoha případech středobodem domova. Pokud je dobře zařízená, může její funkce přesáhnout pouhou konzumaci. Může být i místem, kde si rádi přečtete knihu či budete čerpat inspiraci. Jaká z deseti představených realizací se vám líbila nejvíce?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...