Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Olivová romance. Na řeckém poloostrově Sithonia vznikl víkendový dům

Olivová romance. Na řeckém poloostrově Sithonia vznikl víkendový dům

Letní počasí a vůně dálek nás inspirovala k návštěvě řeckých krajů. Pojďte s námi nahlédnout do krásného letního domku, jenž je obklopen nedotčenou přírodou a nádhernými výhledy na moře i krajinu. Dohlédnete odsud až k vzdáleným klášterům Athos.

Na řeckém poloostrově Sithonia, který je součástí známých výběžků Chalkidiki, stojí dům inspirovaný okolním prostředím. Tento víkendový domek se nachází v olivovém háji a olivy jsou také hlavním motivem celé stavby.

Architektkou tohoto experimentálního díla je Eva Sopeoglou, která v posledních dvou letech získala za své projekty různá ocenění. Zaměřuje se především na propojení interiéru s exteriérem a využívá k tomu moderních technologií. Ani tento projekt není výjimkou.

„Moje práce se zabývá interakcí člověka s prostředím jak v městském, tak i v přírodním kontextu,“ říká architektka, která má ráda poctivé řemeslo i kvalitu výroby. Spolupracuje také s mnoha textilními a módními návrháři, což se často zrcadlí v zajímavých materiálech a površích, které ve své tvorbě využívá.

Na první pohled je jistým dominantním prvkem design vnějšího materiálu, který je zároveň i materiálem vnitřním. Vznikl z lehkého kovu s nádhernou „olivovou“ perforací, která tak trochu připomíná textilii a nabízí celému obydlí vzdušnost.

Barvy vycházejí z přírodních odstínů olivovníků a stávají se součástí okolní přírody. Celý koncept je navržen tak, aby byly zdi všelijak pohyblivé a poskytovaly maximální flexibilitu.

Dům byl navržen se všemi předpoklady komfortu a pomocí špičkových digitálních CAD/CAM technologií. Jedním ze základních kritérií byla také nenároční údržba objektu. Všechny stavební komponenty byly předem připraveny, ale samotný design se pečlivě volil až na místě s přihlédnutím na pohyb slunce.

Nejen olivovníky, ale také právě slunce jakožto další motiv Řecka, představuje také důležitý prvek tohoto projektu. Díky pohybujícímu se slunci vzniká různorodé stínování, které interiéru propůjčuje pokaždé jiný vzhled. Stíny tak nechávají dům svým způsobem ožít.

Tento víkendový dům s 21 metry čtverečnými má obdélníkový tvar a je rozdělen na menší místnosti včetně chodby. Koncept stavby je jednoduchý a díky pohyblivosti stěn se může neustále měnit. Interiér je sice minimalistický, ale obsahuje vše potřebné k víkendovému relaxu v olivovém háji. Blízké olivovníky jsou také nedílnou součástí samotného rozvržení domu.

Se sluncem odcházejí stíny a s příchodem tmy díky efektní perforaci fasády začíná nová souhra světel. Celý prostor, ať už vnější či vnitřní, je v symbióze s okolní přírodou. Klid a mír sálá z celého objektu a vyzdvihuje tak architektčin záměr: vytvořit místo, jehož součástí bude nejenom udržitelnost a zajištění lidského komfortu, ale také zničení pomyslné architektonické hranice mezi interiérem a exteriérem. A to se jí určitě povedlo.

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Mariana Bisti

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 05.06.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...