Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V Mexiku vznikla v korunách stromů galerie moderního umění

V Mexiku vznikla v korunách stromů galerie moderního umění

V Mexiku ve městě Tulum vyrostlo mezi stromy místo, ve kterém vládne posvátná atmosféra, moderní umění i všudypřítomná krása přírody. Vítejte ve stromové galerii moderního umění IK LAB.

Galerii otevřel teprve před pár dny Santiago Rumney Guggenheim, pravnuk slavné sběratelky moderního umění první poloviny dvacátého století Peggy Guggenheim. Neobyčejný prostor, připomínající hravý stromový labyrint, vybízí návštěvníky, aby vnímali umění všemi smysly. I proto se zde například chodí na boso. Aby se skrze různé materiály položené na podlaze mohli lidé stát jakýmsi živoucím organismem a ponořit se do samotné atmosféry tohoto unikátního místa.

Galerie se nachází v ekologickém rezortu Azulik. Jde o oblíbené rekreační místo na pobřeží poloostrova Yucatán. Projekt vznikl za spolupráce již zmíněného Santiaga R. Guggenheima a zakladatele rezortu a architekta v jedné osobě Jorge Eduarda Neira Sterkela. Zajímavostí je, že nebyly při výstavbě tohoto místa použité žádné stromy.

Oblé linie zakroucených podlah, dveří i různých cestiček jsou z leštěného cementu, doplněné surovými lijánami, které tvoří popínavá, pro tento region typická rostlina bejuco. Střídáním těchto materiálů se docílilo zajímavého kontrastu, kdy teplý tón střídá ten studený a spolu s průhledy do svěží zeleně, skrz kulatá okna různých tvarů, vzniká příjemná podívaná.

Galerie IK LAB má klenutou konstrukci ze stromových větví, která se zvedá až do dvanácti metrů nad zem. Byla postavena podle starodávných zásad posvátné geometrie, kde organické a meandrové tvary výstavního prostoru lákají návštěvníky k propojení a prožití téměř meditační atmosféry tohoto místa i umění.

Nerovný baldachýn z větví, který pokrývá galerii, je uspořádán do různých ploch s úzkými mezerami, které umožňují průchod slunečním paprskům. Celá tato sktruktura je navíc vyztužena průhledným sklolaminátem s kulatými otvory pro okna. Ta jsou pro galerijní prostory zdrojem hlavního přísunu denního světla. Právě organickými formami a přírodními prvky se galerie IK LAB odlišuje od tradičních uměleckých galerií, které jsou koncipovány spíše do stylu „bílých krabic“.

Série nábytku v galerii je vytvořena opět z cementu i bejuca. Stoly, které jakoby vyrůstaly z podlahy, tvoří zajímavé útvary, jež doplňují podobně stylizované sady židlí.

Kromě podpěrných sloupů, které vypadají jako kmeny v lese, zde rostou i živé stromy jako přirozená součást tohoto prostoru. Svou zelení interiér oživují a dodávají mu jistou hravost. A nejen stromy, ale také klikaté cestičky i lezecká stěna s otvory a provazem umocňují pocit hravosti, který si zde návštěvníci kromě samotného umění v rámci výstav mohou užít.

Galerie se poprvé otevřela veřejnosti 20. dubna 2018, kdy se konala inaugurační výstava, jejímž kurátorem byl ředitel galerie Santiago R. Guggenheim. Lidé zde mohli spatřit díla Tatiany Trouvé, Artura Leschera a Margo Trushiny, která byla zaměřena na téma fyzických a metafyzických sfér.

Toto místo je ve mne hluboce zakořeněné a tento projekt je mému srdci velmi blízký,“ říká Santiago R. Guggenheim. „IK LAB je víc než jen galerie, usiluje o spolupráci s nejlepšími světovými kreativními umělci v rámci vizionářské architektury naší galerie, a tím pádem i k prozkoumání dalších nových způsobů tvorby, dodává.

Galerie IK LAB, která překračuje tradiční hranice běžných uměleckých muzeí, je příkladem, jak lze harmonicky propojit umění, přírodu, design i architekturu. Atmosféra, která z tohoto místa dýchá, zůstává v návštěvnících ještě dlouhou dobu po návštěvě této galerie.

Pokud vás tento prostor zaujal, navštivte s námi i další interiéry propojené s přírodou. Podívejte se například do Kapského města na stromový dům s okouzlujícími výhledy nebo do italských Alp na Rezort, který má blízko k přírodě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Fernando Artigas

Zdroj: designboom.com

Publikováno: 04.05.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...