Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vyhynulá zvířata znovu ožila díky tapetám od Moooi

Vyhynulá zvířata znovu ožila díky tapetám od Moooi

Ryby, které by mohly létat, úžasní ptáci, kteří zpívají jako andělé i podmořská stvoření zářící ve tmě. To vše můžete spatřit v exkluzivní kolekci tapet vzniklé spoluprací nizozemské značky Moooi a belgické společnosti Arte. Touto řadou vzdávají hold vyhynulým a dávno zapomenutým zvířatům, která znovu ožívají v úchvatných kombinacích. Designér Marcel Wanders se při navrhování inspiroval starými kresbami umělců i dávných mořeplavců a objevováním nových exotických míst. Vznikly tak jedinečné tapety, které okouzlí nejen svým vzhledem, ale především originálním nápadem.

Značka Moooi, jejímž kreativním ředitelem je samotný Marcel Wanders, vytvořila sérii tapet ve spolupráci s belgickou značkou Arte. Poprvé ji veřejnosti představila letos na milánském veletrhu designu, kde měla ohromný úspěch. Celá kolekce, stylově pojmenovaná The Museum of Extinct Animals neboli Muzeum vyhynulých zvířat, zahrnuje mimo jiné i koberce, kůže a látky. Vrcholem jsou ale bezesporu samotné tapety.

Na pestrobarevné tapetě Managerie of Extinct Animals byste našli deset vyhynulých tvorů, které jsou buď nenávratně vyhubené, nebo která nikdy nikdo neviděl, krom dávných badatelů. Zvířata jako Dodo, nosorožec trpaslík, létající korálové ryby, leopard vousatý a mnohé další tvoří v kombinaci s exotickým rostlinstvem trochu divokou, ale přesto velice elegantní tapetu. Při bližším prozkoumání vás překvapí propracované detaily i hravost plná barev.

Marcel Wanders se svým týmem zkoumal archivní sbírky různých muzeí, kde našel kresby těchto obdivuhodných tvorů. „Hledali jsme muzea po celém světě a našli jsme neuvěřitelné kresby dávných zvířat, které průzkumníci zdokumentovali na svých cestách," vysvětluje designér. Tolik z toho, co žilo, je nenávratně ztraceno a může žít už jenom v našich vzpomínkách a představách.

Kromě tapety, kde jsou vyobrazená všechna vyhynulá zvířata, vznikly také další designy, věnované každému z tvorů. Zrodily se tak tapety, které připomínají kožešinu, peří nebo kůži těchto tvorů. Jedním z návrhů je například tapeta Dwarf Rhino, jež byla inspirována kůží nosorožce trpaslíka.

Krásné motivy, které designéři navrhovali velmi dlouho, jsou opravdu unikátní. Vzory jsou založené na barevné paletě a struktuře zvířat znázorněných na kresbách. Designéři využili širokou škálu materiálů, kde nechybí kromě papíru také semiš nebo surové jutové či moirové textilie.

Na ukázce níže můžete spatřit vyhynulého ptáka Dodo a tapetu Dodo Pavone inspirovanou jeho peřím.

Obrněný kanec

Kaligrafický pták

Leopard vousatý

Pradávný lenochod

Aristo quagga, zvíře podobající se zebře

Sépie, která vypadá jako deštník

Létající korálová ryba

Rozkvetlý mořský drak

Značka Moooi, která přináší na trh své jedinečné produkty již sedmnáct let, se věnuje převážně produktovému designu nábytku a osvětlení. Letos prvně společnost zabrousila i na pole rozmanitých tapet. Což byl skvělý tah, protože celá kolekce je opravdu velice povedená. Ač byly tapety, inspirované říší vyhynulých zvířat, představeny letos na jaře v Miláně, koupit si je zatím nemůžete. Ale k dostání budou již brzy, jak uvádí společnost Arte.

Chceme sdílet naše vzrušení, zázraky i lásku a s pokorou se pokusit nechat znovu ožít ztracené,“ dodávají k Muzeu vyhynulých zvířat na závěr designéři Moooi.

Nahlédněte s námi více pod pokličku nizozemské značky Moooi: Design s jiskrou a poetikou, nebo si přečtěte o kontroverzním designérovi Marcelu Wandersovi: Provokatéru, který baví.


Moooi, prodává Bulb

www.bulb.cz

Jankovcova 49, Praha 7

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...