Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Marcel Wanders: Provokatér, který baví

Marcel Wanders: Provokatér, který baví

„Jsme tu, abychom vytvářeli prostředí plné lásky, život naplněný vášní a aby se naše nejdivočejší sny splnily,“ píše na webu ateliér designéra Marcela Wanderse. Už z tohoto motta je jasné, že jeho projekty rozhodně nuda nebudou. Zároveň ale nejsou pro každého.

Wanders (54) se narodil nizozemském Boxtelu. V roce 1995 založil v Amsterdamu ateliér a sláva na sebe nedala dlouho čekat: první ovace přišly o dva roky později, kdy vytvořil tzv. Knotted Chair. Ta vznikla z ručně pletených aramidových a uhlíkových lanek, konečnou úpravu pak zajistila epoxidová pryskyřice; tato kombinace zaručuje lehkost a zároveň odolnost. Dodnes židli vyrábí italská společnost Cappellini a je vystavena v newyorském Muzeu moderního umění (MoMA).

Další zlomový bod přišel v roce 2001. Tehdy Wanders založil značku Moooi, která dnes patří mezi špičku v oblasti interiérového designu a svými provokativními návrhy poutá pozornost po celém světě. Přenesl do ní svou filozofii: vytváří projekty, které jsou podle jeho slov součástí „renezance humanismu“. Ve svých návrzích odmítá dogmata a technokracii, zaměřuje se na archetypy, romantičnost a surrealismus. Baví, provokuje, polarizuje – nikdy ale nenudí a vždy překvapuje.

Pro Moooi vytvořil Wanders řadu návrhů. Třeba židli Carbon, která svým tvaroslovím navazuje na ikonickou Knotted Chair. Spolupracoval na ní s designérem Bertjanem Potem, jenž pro Moooi vytvořil i řadu svítidel. Jak název napovídá, jednotlivé nitě židle Carbon vznikly z  uhlíku a vytvářejí výraznou, ale velmi lehkou konstrukci.

Wanders spolupracuje také s italskou značkou osvětlení Flos. Ve svých kolekcích Zeppellin a Taraxacum odkazuje k dvornímu designérovi značky Pieru Giacomovi Castiglionimu, který si v 60. letech pohrával s myšlenkou stínidla-kokonu. Série Chrysalis zase do návrhu přidává geometrii a hru se stíny.

Svítidlo Skygarden vzniklo taktéž pro Flos. Schovává dekorativní štuky a žárovku, kterou objevíte jen při pohledu zespodu. Podobně funguje i Can Can, světlo s květovanou sukýnkou.

Další odvážnou kolekci navrhl Wanders pro Alessi. Kolekce nádobí Circus se chlubí vyzývavými barvami i geometrickými vzory. Najdete tu všechno jako v pravém cirkusu: baletku, šaška, vzpěrače či principála.

Práci Marcela Wanderse vzdala hold výstava v pařížském Centre Pompidou: představila řemeslné postupy za vznikem ikonických produktů. „Wanders jako jeden z prvních v 90. letech přemýšlel nad novým spojením ruční výroby a průmyslových postupů," vysvětluje Marie-Ange Brayer, kurátorka výstavy s tím, že u mnoha z Wandersových projektů nelze na první pohled říct, jestli vznikly ručně, anebo průmyslově.

Další kolekce od nizozemského designéra vznikla pro módní značku Louis Vuitton. Nábytek, který je součástí sbírky LV Objets Nomades, je inspirovaný dobrodružstvím, cestováním a objevováním. Pohovka Chaise Longue vznikla spojením čtyř kožených modulů, které lze složit do jediného kusu. Součástí série je i houpací křeslo Rocking Chair s typicky  „vuittonovskými" detaily: polstrováním a zlatem. Diamond Screen je zase paravan složený z kožených pásků, které vytvářejí geometrické vzory.

Marcel Wanders má za sebou už bezmála 2000 návrhů. New York Times o něm jednou napsaly, že je taková „Lady Gaga of Design“ – stejně jako extravagantní zpěvačka umí Wanders šokovat, pobláznit a rozproudit vášně. A neustále přichází s novými podněty, které není možné přehlídnout.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Flos, Marcel Wanders

Zdroj: flos.com, bestinteriordesigner.eu, marcelwanders.com, alessi.com, dezeen.com, moooi.com

Publikováno: 12.07.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...