Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vypínače a zásuvky, na jejichž výrobě spolupracuje robot

Vypínače a zásuvky, na jejichž výrobě spolupracuje robot

Již v roce 1868, tedy ještě za vlády Františka Josefa I., byly položeny základy firmy Kramer & Löbl, která byla pod novým názvem Elektro-Praga Jablonec nad Nisou po 2. světové válce znárodněna. Po vzniku samostatné České republiky se stala součástí nadnárodní skupiny ABB. Firma, která se nejprve zabývala rafinací a zušlechťováním skleněných výrobků, se v průběhu času přeorientovala na výrobu elektroinstalačních materiálů a postupně začala tuto oblast inovovat.

Skleněné výrobky předchůdce firmy ABB s.r.o., Elektro-Praga.

Za všechna její raná zdokonalení lze jmenovat například využití bakelitu, tehdy naprosté novinky ve výrobě, nebo vývoj pověstných spínačů „Tahem zapni – Stiskem vypni“, které se prodávají dodnes. Mezi spokojené zákazníky ABB s.r.o., Elektro-Praga nepatří jen domácnosti, ale i nespočet reprezentativních budov, kancelářských objektů nebo hotelů. Firma se může pyšnit dodávkami pro Pražský hrad, Sazka Arénu, zámek Dětenice, Národní Technickou knihovnu v Praze či Divadlo na Orlí v Brně.

Divadlo na Orlí v Brně.

Firma má své sídlo v Jablonci na Nisou, kde rovněž probíhá vývoj a výroba. Loni pokročila Elektro-Praga ve své výrobní technologii zase o kus dále, když do svého závodu zavedla robota YuMi, který umí jako první robot na světě spolupracovat s lidmi. Název YuMi příznačně odkazuje ke slovům „You and Me”, tedy interakci mezi ním a člověkem. Průmyslový robot se dvěma pažemi slouží pro montáž drobných součástek. Zařízení tvoří flexibilní paže, systém podávání součástek, kamerový systém umísťování součástek a robotické řízení na špičkové úrovni. Robot je natolik chytrý, že jakmile zaznamená neočekávanou kolizi například s lidským spolupracovníkem, dokáže svůj pohyb zastavit v řádu milisekund.

 

O technologickém pokroku, který jde v oblasti elektroinstalací neustále kupředu, se můžeme přesvědčit skrze loňský úspěch ABB při dodání vlastních řešení a produktů do nové budovy Microsoftu v Dánsku. Systém ve zdejších místnostech je nastaven tak, aby sledoval intenzitu přirozeného světla i přítomnost lidí a podle toho řídil osvětlení a nastavení žaluzií. Daným opatřením lze uspořit 20 až 60 % výdajů. Pomocí dalšího systému chytré elektroinstalace, novinky na českém trhu, ABB-free@home®, můžete změnit i svůj domov v inteligentní bydlení a ovládat ze svého telefonu vše od vytápění přes osvětlení až po žaluzie.

ABB-free@home® dotykový panel.

Kromě nejnovějších chytrých technologií nabízí ABB s.r.o., Elektro-Praga 16 designových řad spínačů a zásuvek s mechanickými i elektronickými přístroji, specializované produkty jako jsou snímače pohybu, hlásiče kouře, signalizační systémy, videotelefony a mnohé další. Za zmínku jistě stojí řada vypínačů a zásuvek Tango®, která před nedávnem zaznamenala rekord v podobě stomiliontého vyrobeného kompletu. Na výsledné podobě výrobku spolupracovali konstruktéři z Elektro-Pragy a akademický sochař Jiří Dostál, který se při navrhování inspiroval nádhernou kapotou auta. Přestože je řada Tango® na trhu již od roku 1995, svým nadčasovým designem si zajišťuje přízeň i současných zákazníků.

Akademický sochař Jiří Dostál spolupracoval na výsledné podobě řady vypínačů a zásuvek Tango®.

O poznání později, v roce 2014, vznikla další oblíbená řada vypínačů a zásuvek Levit®, která byla oceněna Výrobkem roku 2015 za design. Návrh, který díky využití dvou barevných vrstev vypadá, jako by levitoval na stěně, vytvořil přední český designér Jan Čapek. Kouzlo této řady spočívá i v tom, že spodní a vrchní část lze různě barevně kombinovat dle individuálních požadavků zákazníka a vytvářet tak jedinečný doplněk interiéru.

¨

Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga si jistě svým portfoliem a přístupem zaslouží své přední místo mezi celosvětovou špičkou v oblasti elektroinstalačního materiálu. Ukazuje nám, že detaily v podobě zásuvek a spínačů dokáží nejen zpříjemnit náš život svou spolehlivostí a funkčností, ale i lahodit oku a dotvořit výsledný dojem z interiéru. Ukázka precizní práce byla k vidění v rámci projektu SQUAT iD23, a to hned ve třech z pěti zařizovaných bytů: iD23C, iD23D a iD23E, kde se objevily vypínače z řady Future® linear.


Resslova 3
Jablonec nad Nisou
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: ABB s.r.o., Elektro-Praga, Dagmar Vyhnálková

Publikováno: 19.05.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...