Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Z interiérů děláme domovy. Rodinná firma Stopka slaví třicátiny

Z interiérů děláme domovy. Rodinná firma Stopka slaví třicátiny

Rodinná firma Stopka již třicet let tvoří české domovy a komerční interiéry. Jak začínala? Co u nás v interiérovém designu frčí a co se za prvních třicet let firmě podařilo? Ptali jsme se zakladatele značky Jiřího Stopky.  

Muž, který za tím vším stojí – Jiří Stopka před showroomem v Klimentské ulici. 

Rodinná firma se postupně rozrostla až na dvacet stálých zaměstnanců. 

Jak vlastně vaše rodinná firma vznikla?

Původně jsem vystudovaný strojař, design mne však zajímal už mnoho let. V roce 1990 jsem se rozhodl započít podnikání v segmentu nábytek, design a bydlení – tehdy se zrodila Stopka.  Zabývali jsme se převážně výrobou nábytku z leštěných kovů a skla, což bylo tehdy velkým trendem. Dodávali jsme vybavení nově vznikajícím zlatnictvím a hodinářstvím v centru Prahy. Okolo roku 1993 začala růst poptávka i po privátních interiérech – podnikatelé, kteří od nás měli vybavené showroomy, si začali stavět vlastní domy a chtěli i kompletní interiér nejvyšší kvality, včetně nábytku. Rostl tedy počet zakázek, ale i zákazníků, kteří měli zájem o kvalitní a individuální řešení svého bydlení. Náš první obchod s malým showroomem kuchyní jsme měli v Žitné ulici, poté jsme otevřeli společně se značkou Miele centrum Stopka v Klimentské ulici. Tam sídlíme i dnes, máme veliký showroom, do kterého vás srdečně zveme na návštěvu.  

Jak vypadá vaše spolupráce s lidmi, od první návštěvy až po hotovou realizaci?

Naše práce začíná již před stavbou, jsme našim zákazníkům k dispozici od samého začátku. Pečlivě analyzujeme, co od svého bytu nebo domu očekávají. Díky dlouholetým zkušenostem a know-how našich architektů jejich představy dostanou konkrétní podobu i časový plán. Vstupní analýza je prvním krokem k úspěšné realizaci interiéru. Předvedením a předáním dokonalého bydlení pro nás ale spolupráce nekončí. Garantujeme své služby i v případě řešení nečekaného problému. Jsme připraveni poskytnout pomocnou ruku, ať už se jedná o obsluhu přístroje či údržbu nábytku. Vše pro spokojenost našich klientů.

Chcete vědět, jak spolupráce s Stopkou probíhá? Podívejte se na popis služeb na webu.  

 

Jak hledáte své značky a dodavatele? Co je pro vás rozhodující?

Vždy jsme se snažíme vybírat to nejlepší v daném segmentu. Pokud jde o kuchyně, spolupracujeme s německou top značkou SieMatic, která dlouhodobě určuje trendy v tomto segmentu a je ztělesněním opravdové německé kvality. Samozřejmě nedáme dopustit ani na německé spotrebiče Miele. Máme skvělé partnerství již od roku 1997, kdy jsme společně otevřeli první Miele center ve střední a východní Evropě. Segment kuchyní jsme toužili rozšířit a nabídnout tak svým klientům i špičkové produkty italské ikonické značky Poliform. Ze sedacího nábytku vsázíme opět na opravdovou německou kvalitu od značky Walter Knoll a také na design italské značky Minotti. Co se týká šaten a příslušenství k nim, tak to je bez debaty italský výrobce Rimadesio. Samozřejmě nemohou chybět postele značky Schramm, německého výrobce číslo jedna. A kritéria pro nejlepší vybavení teras, balkónů a zahrad zase splňuje německá značka Dedon. 

Za nás je to tedy jednoduché: německá kvalita a italský design.

Šatna Rimadesio Walk-In Closet Zenit

Posuvné dveře Rimadesio Velaria

 

Jaké trendy u nás frčí, co se týče interiérů? 

Naši klienti se vcelku rychle adaptují na trendy zahraniční. Velmi cool jsou teď například transparentní šatny, které jsou součástí interiéru. Stále vládne minimalistický styl, který ale využívá barevné palety zemitých tónů a kovů, jako je měď a bronz. Stalo se již téměř nezbytné obklopovat se ikonickými kusy nábytku od prestižních značek a designérů. Velký nárust v potávce máme u značky Poliform, která nabízí například unikátní designérské produkty od Rodolfa Dordoniho, Marcela Wanderse a dalších.

Design italské značky Minotti.

 

Vysledovali jste za těch 30 nějaké specificky české trendy – něco, co zbožňují jen Češi?

Řekl bych, že naši klienti stále více kladou důraz na kvalitní vybavení a design jednotlivých částí nábytku. Zajímají se také o původ a udržitelnost materiálů, to dříve v popředí zájmu nebylo. Naši zákaznící s námi zprvu řešili především kuchyně a vybavení s nimi spojené, postupem času i vybavení ložnic, posléze si pořídili třeba walk-in šatny. Uvědomují si, jak důležité je prostředí, ve kterém vyrůstají jejich děti, a že i tímto mohou částečně ovlivnit jejich vkus a cit pro design. V současné situaci, kdy jsme nuceni trávit doma více času, si mnoho lidí uvědomuje, jak je kvalita bydlení důležitá. Teď, víc než kdy dříve, platí: všude dobře, doma nejlépe.

Produkty značky Walter Knoll

 

Vzpomenete si na nějakou velmi zajímavou zakázku? Na který projekt jste obzvlášť pyšní?

Každá realizace má svá specifika a je něčím nezapomenutelná. Ve svém studiu zaměstnáváme specialisty na kuchyně, šatny, obytné prostory, zkrátka celý tým, který synchronizovaně pracuje na řešení celého prostoru přímo pod mým vedením. Díky tomuto servisu s námi spolupracují přední čeští architekti jako třeba Petr Kolář, Rudolf Netík a další. Daří se nám realizovat zajímavé projekty pro náročné klienty u nás v Čechách, ale i v zahraničí. Můžu jmenovat například outdoor zónu, kterou jsme vybavili nábytkem Dedon v resortu Zuri na ostrově Zanzibar.

Venkovní nábytek značky Dedon.

 

Převažuje poptávka po rezidenčních, nebo komerčních projektech?

Oba segmenty jsme schopni uspokojit od A do Z. Vzhledem k situaci z předešlých měsíců naši klienti teď řešili především své domácí prostředí. Během léta se nám opět rozběhly i zakázky komerční.

Realizace na Hanspaulce.

Realizace v Bratislavě.

Jak to vypadá u vás doma?

Mám rád  funkční  nábytek s dokonalým designem a rád klientům předávám vlastní zkušennost s nábytkem značek, které zastupujeme. Proto u nás doma tvoří interiér produkty z portfolia Stopka. Aktuálně dokončujeme rekonstrukci mého domu, ve kterém jsem nechal změnit dispozice. Vyměníme i některé kusy nábytku jako pohovku, kompletní ložnici a kuchyň. Rád vařím, v kuchyni tedy trávím hodně času, a využívám tedy všechny novinky a vylepšení, které značky nabízí. Mým favoritem je nyní kuchyně SLX Pure z portfolia značky SieMatic.

Kuchyně SieMatic SLX Pure.

 

Za třicet let jste vytvořili opravdu hodně projektů, co plánujete do další třicítky?

Naší vizí je dál upevňovat pozici lídra na trhu v segmentu řešení interiérů. Rádi bychom rozšířili své působení i do dalších měst v České republice a na Slovensku.


STOPKA

Klimentská 46 a 48

Praha 1

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...